From Russia with Love

Ook even genoeg van al het nieuws omtrent Egypte en de speculatie op olie mocht het Suez kanaal dichtgaan? Dit soort speculaties kunnen zeer lucratief zijn maar ook even zo gevaarlijk! Wanneer er een oplossing komt draait alles ook even zo hard weer terug naar ‘’oude’’ niveaus. Ik kijk liever toch naar middellange termijn beleggingen.

Vorige week heb ik mijn inzicht op het komende jaar gegeven en investeren in grondstoffen geadviseerd, daarnaast blijft diversificatie van groot belang, daarom deze week een ander onderwerp.

Voor wie toch graag wil beleggen in aandelen in plaats van of naast grondstoffen wil ik graag attenderen op Rusland, volgens mij een beurs met veel potentie.

2011, zal een  belangrijk jaar worden voor de Russische markt. In aanvulling op het schijnbare algemene economische herstel, de bijna afgeronde WTO-toetreding, grote bouwkundige projecten (de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014, de World Cup in 2018 en de hoge-snelheidstrein die onlangs werd goedgekeurd voor West-Europees Rusland ), de algemene gesteldheid van de economie en het feit dat de inflatie onder controle is zijn allemaal positieve factoren.

Vooral vanwege de eenzijdige en negatieve berichtgeving in de “westerse’ pers hebben de Russische markten de laagste P/E ratio van de 59 grootste markten, gerangschikt door Bloomberg. (Egypte zou dit in de nabije toekomst kunnen vervangen) op het zelfde moment geven toonaangevende financiële instellingen zoals Goldman Sachs en Credit Suisse een sterk koopadvies af voor de Russische markten. Deze tegenstrijdigheid zal moeten worden opgelost. Vanuit mijn perspectief zal dit worden opgelost door een positieve herwaardering van de Russische markt. Dus instappen voor de herwaardering betekent profiteren!

Ondertussen blijft de Russische markt  zeer goed doorlopen op de korte termijn. Afgelopen december was het een stijging van ongeveer 10% en 2011 is begonnen met nog eens 5,5% in januari. Dit ondanks de scherpe daling van de wereldmarkten op 28 januari als gevolg van gebeurtenissen in Egypte. Voor Rusland is alle reden te geloven dat de trend zich zal voortzetten in 2011, misschien wel in een minder hoog tempo.

In termen van specifieke kansen, zie ik die door deregulatie in de energie en distributiesector.

In de energiesector, volgen wij Bashneft en Lukoil. Gazprom is op ieders radarscherm en is altijd een makkelijke manier om te investeren in de Russische markt, maar wij denken dat andere bedrijven meer van de stijgende olieprijzen en hogere productie effiency zullen profiteren dan dat het staatsbedrijf ten goede zal komen. Buiten Rusland, maar nog steeds in het GOS, hebben wij KazMunaiGaz toegevoegd aan ons overzicht.

In andere sectoren, zien wij Dixy Groep in retail-en High River Gold in metalen en mijnbouw en de Integra Group in engineering en bouw als kanshebbers. Wanneer u exposure naar Rusland wilt hebben maar niet de stress van individuele aandelen aankopen en volgen wilt dan raad ik u aan om in het Tera Capital Fund te investeren. Dit fonds heeft vorig jaar een positief rendement van 25% gehaald en eindigde hiermee op de 2e plaats op de ranking van Eurekahedge van alle fund of funds ter wereld!

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.