Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ook correctie opkomende markten?

Ver van m´n bed…of is een correctie in de Emerging markets ook dichtbij? Aan de hand van de MSCI Emerging Markets index wil ik vandaag ingaan op het verloop van deze index.

De index

Morgan Stanley Capital International (MSCI) ontwikkelt en meet de prestatie van een groot aantal indices. Voor de 25 opkomende markten is de naam MSCI Emerging Markets index gekozen. Deze index is gebaseerd op de marktkapitalisatie en wordt voor omzet gecorrigeerd. In deze index zitten de volgende 25 landen: Argentinië, Brazilië, Chili, China, Colombia, Tsjechië, Egypte, Hongarije, India, Indonesië, Israel, Jordanië, Korea, Maleisië, Mexico, Marokko, Pakistan, Peru, Filippijnen, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, Taiwan, Thailand, Turkije en Venezuela.

ETF´s

ETF´s oftewel Exchange Traded Funds zijn beleggingsfondsen o.a. uitgegeven door Barclays die tegen lage kosten een bepaalde index volgen. Ze zijn daardoor zeer geschikt om op basis van een visie accenten te leggen in een portefeuille. Door te beleggen in de ishares MSCI Emerging Marktes Fund (klik hier voor actuele koers) belegt u in één keer in 25 opkomende markten.

Technische analyse van de opkomende markten op 20 oktober 2009 (op basis van Elliot Wave) ishares MSCI
Technische analyse van de opkomende markten op 20 oktober 2009 (op basis van Elliot Wave) ishares MSCI

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het verloop

In tegenstelling tot de Westerse markten die afgelopen maart een bodem maakten, hebben de Emerging markets reeds in oktober vorig jaar een bodem geplaatst. De bodem in maart is waarschijnlijk de bodem van golf 2 geweest. Op dit moment is er sprake van topvorming en dienen we rekening te houden met een correctie. Hoewel een laatste stijging als afronding van golf 5 nog mogelijk is, nemen de risico´s van een daling toe. Ook hier is het spreekwoord op zijn plaats  ‘wie het onderste uit de kan wil…….’. Omdat een correctie van deze omvang makkelijk een daling van 25% in kan houden , is mijn advies dan ook om posities terug te brengen.

Lange termijn is positief

Mijn verwachting is dat na een correctie deze index de weg naar boven weer in zal zetten.  De Emerging Markets zijn in mijn ogen ook voor de komende jaren the place to be, zeker in relatie tot de ontwikkelde Westerse markten. Maar het koersverloop zal zonder twijfel bewegelijk zijn.

Conclusie

Gezien de structuur van de stijging sinds oktober vorig jaar trek ik de conclusie dat een correctie niet lang op zich zal laten wachten. Een daling van circa 25% is waar ik op dit moment vanuit ga. Het advies is dan ook om in de opkomende markten gas terug te nemen door posities af te bouwen. Het beeld voor de lange termijn is positief dus deze correctie is een goede mogelijkheid om posities op te bouwen c.q. uit te breiden.

Omdat het beeld voor de lange termijn positief is en deze opkomende markten een relatief  betere performance zullen laten zien dan de ontwikkelde markten, is een correctie een goede gelegenheid om belangen uit te breiden dan wel op te nemen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *