Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

TIP: Koop wat Chinese yuans!

En ik zal u ook meteen zeggen waarom:

In het Westen valt men over elkaar heen om de crisissen te bestrijden. Amerika zat al in de hoek waar de klappen vielen en Europa is tegenwoordig  het bittere smaakje van de maand. Dit is uiteraard slecht nieuws voor de dollar, en vooral voor de euro, die iedere dag wat meer aan terrein verliest.

In Azië daarentegen weet men geen blijf hun groei! De Aziatische groeimarkt, met op kop China,  is dynamisch, revolutionair en toont steeds meer leiderschap. Dit laatste is ook wel nodig, aangezien er sprake is van een complete oververhitting van de Chinese economie. De verschroeiende expansie van +10% is op termijn niet wenselijk.

De Chinezen zien het liever allemaal iets trager … ‘steady as she goes’ zeg maar.

Om een meltdown te vermijden, werden vlak voor de ingang van het Chinese Nieuwjaar voor de 2de maal dit jaar de bankreserves opgetrokken met 0,5%: de kapitaalsratio staat hiermee op 16,5%. De maatregel is bedoeld om de kredietverlening van de banken in te perken, om zo zeepbellen in de economie te vermijden.

Ik ben het eens met deze monetaire aanpak van de Chinese autoriteiten.

Maar er is ook nog iets anders aan de hand, namelijk de koppeling van de Chinese munt – de yuan – aan de Amerikaanse dollar. Deze koppeling wordt sinds juli 2008 door de Chinese overheid kunstmatig in stand gehouden, nadat de munt in de 3 voorafgaande jaren met 21% was gestegen t.o.v. de dollar. De regering vreesde destijds dat de snelle stijging van de yuan de Chinese groei in het gedrang kon brengen, omdat het de exportsector benadeelde, een belangrijk onderdeel van de Chinese economie.

Chinese yuan
Chinese yuan

Het belang van de export is er nog steeds, maar neemt langzaam maar zeker af ten opzichte van de binnenlandse groei. De noodzaak van een koppeling naar de evolutie van de dollar neemt af. Daarenboven krijgt China veel kritiek vanuit het buitenland door de koppeling, want het zou een kunstmatig concurrentieel voordeel bieden aan de Chinezen.

Ik vrees echter dat China hier weinig gehoor aan geeft. Men kijkt op de eerste plaats naar hun eigen belang, en wie dan wat verder kijkt ziet dat de koppeling ook voor de nodige zeepbellen zorgt in de Chinese economie. En nogmaals, dit wil men kost wat kost vermijden.

Dus ik vermoed dat China vroeg of laat deze koppeling ‘vaarwel’ zegt, eens men ziet dat men op eigen benen kan staan. Een ontkoppeling kan slechts 1 uitkomst opleveren: een explosie van de Chinese yuan!

En u hoeft mij niet te geloven, vooraanstaande Azië-specialisten zoals Jim O’Neill van Goldman Sachs of Chris Wood van CLSA denken er hetzelfde over…

Nico Pantelis
Verantwoordelijke Uitgever van Het Pantelis Rapport
www.slimbeleggen.be

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

6 reacties op “TIP: Koop wat Chinese yuans!”

  1. Avatar

    Is een mooi advies en waar kan ik dan Yuan kopen? ABN had turbo’s maar die zijn allemaal uitgestopt de longs dan. Verzoeken om nieuwe strikes wordt in beraad genomen. Zijn adviezen waar je zo weinig aan hebt als particulier. De spotmarket is toch al een moeilijke markt met gigantische uitslagen dat je om deze redenen eigenlijk zo’n advies achterwege moeten laten.

  2. Avatar

    Ik heb Chinese yuan gekocht vorig jaar. Daarvoor ga je gewoon naar je bank en daar kan je een rekening openen in yuan waarvoor je in euro’s kan betalen aan de huidige koers minus een kostenvergoeding aan de bank.
    Die kostenvergoeding is wel schandalig duur…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *