Stap weer in Brazilie

De Bovespa – de Braziliaanse beursindex – heeft net als de meeste beurzen een stevige correctie ondergaan. Vrees van beleggers voor de stijgende inflatie en de maatregelen van de Braziliaanse autoriteiten deze inflatie te lijf te gaan met hogere rentes deden beleggers vluchten naar veiliger havens. Het lijkt er echter sterk op dat de bodem van de Bovespa met een koers van 48668 punten op 8 augustus j.l. werd bereikt. Sindsdien steeg de Bovespa naar 56607 punten. Een stijging van 16 %.

Het ziet er naar uit dat – net als tijdens de donkerste dagen van de kredietcrisis – de emerging markets wederom het voortouw moeten nemen in het beursherstel. Want van die 16 % kunnen wij op de westerse beurzen slechts nog dromen. De Bovespa wordt momenteel verhandeld op een KW-verhouding van slechts 8 en heeft een dividendrendement van 4,2 %.

De inflatie in Brazilië ligt op 6,6 % maar de daling van de grondstoffen wereldwijd en de vertraging van de economische groei in de westerse wereld zullen bijdragen aan een afname van deze inflatie. De korte rente – om deze inflatie onder controle te houden – ligt op 12,41 % (3-mnds rente) terwijl de 10-jaars (lokale valuta bonds) ligt op 6,1 %. Maar een daling van vooral deze korte rente lijkt dus in het verschiet te liggen. Een instapmoment voor de beurs?

De getaxeerde economische groei voor zowel 2011 als 2012 is 4%. Aanmerkelijk meer dan waar wij in Europa op mogen rekenen.

De terugkeer van een oude bekende: Koop de iShares MSCI Brazil (IZBL)

Een mooie manier om van van deze ontwikkelingen te kunnen profiteren zijn de iShares MSCI Brazil. Deze ETF bevat 83 aandelen (een goede spreiding). De grootste holdings zijn: Petrobras, Vale do Rio, Banco Itau , Banco Bradesco en Cia de Bebidas. Het rendement YTD is minus 16 %. De iShares worden dagelijks verhandeld in euro in Amsterdam.

Datum advies: 7 september 2011
Koers: EUR 36,20
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: IE00B0M63516

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten ook niet. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

4 gedachten over “Stap weer in Brazilie”

  1. Omdat de cost-push inflatie (stijging grondstofprijzen) slechts maar een onderdeel is van het inflatieprobleem van Brazilië en er door de autoriteiten, naast de maar niet slinkende overheidsuitgaven, veel te weinig rekening wordt gehouden met de demand-pull inflatie (stijging nationale vraag dmv stijgende salarissen en meer krediet), voorzie ik een continuering van dit probleem voor de lange termijn. Je kunt immers niet op het zelfde moment een stijgend BNP, een dalende rente, een dalende valuta én een dalende inflatie handhaven. Something’s gotta give; inflatie!

    Inmiddels alweer ruim een jaar geleden schreef ik als reactie op een artikel op deze website al eens eerder een stukje over inflatie in Brazilië: http://www.boudewijnrooseboom.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.