AfricaUnsigned: idealistisch beleggen

Beleggen in Afrika, maar dan anders: graag laat ik u kennismaken met AfricaUnsigned, een project dat het meer dan waard is om hier voor het voetlicht te brengen. AfricaUnsigned geeft muziekminnende beleggers de gelegenheid om kennis te maken met de beste Afrikaanse artiesten. Bovendien biedt AfricaUnsigned u een interessante beleggingskans: u kunt investeren in muzikanten waarvan u gelooft dat zij het ver kunnen schoppen. Wordt ‘uw’ muzikant succesvol? Dan profiteert u mee.

Onlangs stond ik in uiteenlopende columns stil bij beleggingskansen in Afrika en bij het fenomeen crowdfunding. Beide zaken komen op een bijzondere manier samen in het project AfricaUnsigned. AfricaUnsigned is een initiatief van Pim Betist, de innovatieve en idealistische ondernemer die eerder met veel succes Sellaband.com oprichtte. In grote lijnen werkt AfricaUnsigned volgens hetzelfde model als waarmee Sellaband.com miljoenen dollars ophaalde: het biedt muzikanten een online platform om zich te presenteren aan het publiek; het laat het publiek investeren in hun favoriete muzikanten en gebruikt het opgehaalde geld om de artiesten hun liedjes te laten opnemen, promotie te doen et cetera.

Investeren vanaf 1 dollar

Op AfricaUnsigned.com kunt u luisteren naar de muziek van getalenteerde Afrikaanse muzikanten / bands uit diverse landen. U hoort een muzikant (of band) waarvan u denkt: die gaat het ver schoppen! Vervolgens kunt u al vanaf 1 dollar (meer mag natuurlijk ook) supporter worden van deze muzikant. Zodra een muzikant op die manier $ 10.000 heeft opgehaald, wordt met dat geld een professionele studio-opname gemaakt, bestaand uit ten minste drie songs. De songs worden op internet gedistribueerd, via bekende online winkels als iTunes en eMusic. AfricaUnsigned is bovendien intensief betrokken bij de promotie van de betreffende artiest.

Rendement

Wellicht vindt u het vanuit idealistische motieven al de moeite waard om een kijkje te nemen op AfricaUnsigned.com. Maar als belegger denkt u misschien ook: what’s in it for me? Zoals op de website wordt aangegeven: als de 10.000-dollargrens wordt gehaald, dan ontvangt u in ieder geval de drie liedjes die de artiest -mede dankzij uw hulp- heeft opgenomen. Bovendien: als de muzikant succesvol wordt, dan gaat de helft van de netto-inkomsten van de muziekverkoop naar u en uw medesupporters.

Een vrolijke noot

Voor de duidelijkheid: de Beleggers Coöperatie heeft geen belang in AfricaUnsigned. En we verdienen er ook niets aan om het project hier te promoten. Maar om verschillende redenen vinden we het de moeite waard om de naamsbekendheid van AfricaUnsigned te vergroten.

Als coöperatie, gefinancierd door leden, hebben we veel sympathie voor dit crowdfunding project. Bovendien is het, in een tijd waarin microkredieten onder vuur liggen en de ontwikkelingssamenwerking op de helling staat, niet zo gek om eens na te denken over een alternatieve manier om mensen in Afrika -muzikanten in dit geval- te ondersteunen. En niet onbelangrijk: AfricaUnsigned is een leuk initiatief. Wie van muziek houdt, kan bij dit project zijn hart ophalen. Zegt het voort!

Allard Gunnink

Beleggers Coöperatie

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.