Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Je geld en bezit lopen gevaar !

Bedrijven en medeburgers gaan steeds minder eerlijk om met jouw spullen en geld, valt af te leiden uit onderzoek. Wees gewaarschuwd! Dat stelt Erica Verdegaal in een column op Radar.  Vorig jaar meldden ruim 3.600 Nederlanders aan Fraudehelpdesk.nl dat ze via het internet waren gedupeerd. Hun gemiddelde schade beliep 2.000 euro.  Oplichting en diefstal worden erger naarmate er minder persoonlijk contact en of empathie in het spel is.

Zo haalt ze het voorbeeld aan dat er bij digitaal geld minder emoties zijn. De gemiddelde mens blijkt gemakkelijker te sjoemelen en te stelen zodra het om niet-contant geld gaat. Het verdwijnen van contant geld uit onze portemonnee is dan ook slecht nieuws.

Ook blijkt uit een ander onderzoek dat ook de markteconomie –onze samenlevingsvorm- de kans verhoogt dat mensen sjoemelen om er zelf beter van te worden. De onderzoekers Falk en Szech concluderen dat een markteconomie mensen verleidt om een ander te benadelen om er zelf beter van te worden. “Tel dit op bij het feit dat ook het verdwijnen van contant geld de oneerlijkheid van mensen vergroot, en je begrijpt dat je geld en bezit meer gevaar lopen dan ooit. Je bent gewaarschuwd!”, aldus Verdegaal.

“Mensen sjoemelen als je ze daartoe de kans geeft. Maar de fraude loopt uit de hand zodra de beloning minder liquide is dan cash. Dit is slecht nieuws nu contant geld rap verdwijnt ten gunste van pinpassen, creditcards, klantenkaarten, digitale kredieten en koopknoppen op websites.”.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.