Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De streken van ING

De AFM bevordert een eerlijke en transparante marktwerking. Bij de ING Bank denkt men hier heel anders over. De afgelopen maanden loopt er bij deze bank een uitbundige campagne om haar klanten over te laten stappen naar ‘het-leven-makkelijker-makende’ fondsbeleggen. Deze service klinkt nieuw maar is gewoon ‘oude wijn in nieuwe zakken’.

In deze, op het eerste gezicht sympathiek klinkende campagne, laat men de klanten geloven dat aan deze ‘nieuwe’ vorm van beleggen, de nodige voordelen kleven en dat de prijs erg laag is. Niets is minder waar! De belegger krijgt voor de zoveelste keer maar het halve verhaal te horen. Er wordt gesteld dat fondsbeleggen slechts €1.000,- per jaar kost met daar bovenop een vergoeding van 0,1% over de waarde van het vermogen. Wat men in de brief en de reclamespots niet vermeldt zijn de omvangrijke niet-zichtbare-kosten.

Rekent u maar mee. Uw vermogen bedraagt €500.000,-. Naast de vaste kosten van €1.000,-  betaalt u €500,- variabele fee,  totaal derhalve €1.500,- (= 0,15%). Een meevallende prijs denkt u wellicht. ING ontvangt over de geplaatste en bevriende fondsen een ‘inspirerende’ kickback. Deze varieert per fonds, maar ligt gemiddeld op 0,6%. Andere ‘gebruikelijke’ kosten in beleggingsfondsen zijn de jaarlijkse managementfee, kosten voor onderzoek, reclame, marketing, accountant, distributie, depotbeheer, bankrente, transacties, etc. Totaal voor aandelenfondsen circa 2,25% en voor obligatiefondsen 1,5%.

Deze kosten betaalt u als belegger helemaal zelf, ze worden namelijk volledig ten laste van het resultaat van het beleggingsfonds gebracht. Kortom u bent als belegger met een vermogen van €500.000,- in fondsbeleggen bij de ING Bank geen € 1.500,- per jaar kwijt, maar een bedrag van, afhankelijk van uw risicoprofiel, €7.000,- tot € 10.000,-. Heel andere koek dus!

Natuurlijk hebben en mogen wij niet op voorhand bezwaren hebben tegen de kosten. Niemand werkt voor niets. Zolang hier maar iets tegenover staat, dan is dat prima. In de meeste gevallen is hiervan echter geen sprake. In dit artikel gaat het echter om transparantie, vertrouwen en integriteit. Dat is het waaraan het hier schort. Immers het grootste deel van de verdiensten probeert ING Bank voor u verborgen te houden en dat is niet in de haak.

Na alles wat zich in de financiële sector heeft afgespeeld had ik dit van de ING Bank niet meer verwacht. In elk geval ligt hier een belangrijke taak voor de heer Hommen. De ING ‘vos’ verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Het is maar dat u het weet. Doe er uw voordeel mee.

Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “De streken van ING”

 1. Cees

  Verbazingwekkend Peter, mooi en helder geschreven trouwens.

  De bedden in de financiële wereld zijn bij lange na dus nog niet opgeschud. Dat biedt kansen :)en vertelt ook dat de financiele wereld nog steeds niks geleerd heeft, wat zijn weerslag dus nog gaat krijgen op de beurzen. Diep triest, het is waarschijnlijk een combinatie van gebrek aan beleggingskennis en gemakkelijk verdienmodel.

  Ik kan me de algemene discussie van enkele jaren geleden nog herinneren: Shareholdervalue zou terugkeren, de aandeelhouders zouden een transparante onderneming gaan leren kennen. Nou, de feiten liggen toch wat genuanceerder geloof ik.

 2. Machiel Noordam

  Bijzonder duidelijk en helder gemaakt dat de transparantie bij deze instelling ver te zoeken is en en dat de werkelijkheid anders is dan men vermoed. Dit is de zoveelste deuk in het vertrouwen van de particulier. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 3. Avatar
  Willem Verschoon

  Een bijzonder kortzichtig en niet goed beargumenteerd verhaal vind ik het. Ook voor de fondsen kloppen de kosten niet: “Totaal voor aandelenfondsen circa 2,25% en voor obligatiefondsen 1,5%.” De total expense ratio is bij een gemiddeld aandelenfonds 1,6%. en voor obligatiefondsen nog eens fors lager. Wellicht dat ze deze fondsen bij Top Capital niet gebruiken, omdat ze hier niet voldoende aan verdienen…….

 4. Peter van der Slikke

  Geachte heer Verschoon,
  Goed dat u uw mening geeft! Wij beschikken over zeer gedetailleerde analyses van vele honderden beleggingsfondsen. De werkelijkheid is erger, want de meeste fondsen presteren ook nog eens flink onder de maat. Maakt u zelf maar eens een vergelijking tussen de sectorfondsen van de ING Bank en de sectorindices zelf of erger nog van de vele obligatiefondsen. De uitkomst zal u niet alleen verbazen maar ook teleurstellen. Wij als TOP (graag met hoofdletters, want ze staan voor Transparant, Onafhankelijk en Persoonlijk) Capital hebben gelukkig geen enkel financieel belang bij de producten die wij adviseren en kunnen daarom frank en vrij erover spreken; positief maar helaas vaker negatief.
  Met vriendelijke groet,
  Peter van der Slikke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *