Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers spelen voor Sinterklaas

In de aanloop naar Sinterklaas is het misschien wel aardig om de vrijgevige belegger eens in ‘het zonnetje’ te zetten. Honderdduizenden beleggers geven hun banken en effectenhuizen jaarlijks vele honderden miljoenen cadeau.

‘Cadeau’ omdat er geen enkele prestatie tegenover staat. Het ligt zelfs nog een slag scherper, er staat zelfs een wanprestatie tegenover. Alweer 2,5 jaar analyseer ik, samen met mijn compagnon, menig beleggingsfonds. Het is onvoorstelbaar hoe slecht een gemiddeld obligatiefonds presteert en hoeveel miljarden euro’s in dit type fondsen door beleggers geïnvesteerd wordt.

Bent u zo’n belegger? Nou, de kans daarop is heel erg groot; krabt u zich maar eens achter de oren en houdt u tegelijkertijd vast. Als u een gemiddelde belegger bent dan heeft u al snel 50% in obligaties belegd. Zeker 85% van de beleggers in Nederland kiest dan voor diverse, uiteraard door de bank geadviseerde, obligatiefondsen. Bij de Rabobank wordt u vooral de bedroevend slecht presterende Robeco fondsen geadviseerd, bij de ING Bank hun eigen fondsen, bij Fortis Bank idem dito en bij ABN AMRO Bank door ons nog nader te onderzoeken ‘bevriende’ fondsen, omdat zij sinds de overname door het bankentrio nagenoeg alle beleggingsfondsen zijn kwijtgeraakt.

Onderstaand treft u een willekeurige greep aan van de meest bekende obligatiefondsen in Nederland, hoeveel u er voor betaald hebt, welk rendement u vanaf 2002, op basis van de omvang van het desbetreffende fonds, gemist heeft bij een inleg van € 50.000,-. Ik ben ervan overtuigt dat iedereen die dit artikel gelezen en begrepen heeft, nooit meer één euro in een obligatiefonds zal beleggen. Geef u dan uw cadeautjes aan een goed doel, dan komt het tenminste nog op een nuttige en ideële plek terecht.

Fondsnaam Kosten sinds 2002 Gemist rendement Gemist rendement bij inleg € 50.000,-
Rorento 13,2% 25,82% € 12.908
Robeco Euro Credit Bond 9,95% 19,22% € 9.612
Robeco Divirente 12,0% 23,68% € 11.838
Robeco € Obligatie Dividend 12,8% 12,61% € 6.307
ING € Credit Obligatiefonds 9,72% 17,01% € 8.506
ING Hoog Dividend Obligatie 18,0% 54,96% € 27.480
ING First Class Obligatie 7,40% 2,15% € 1.075
ING Global Obligatiefonds 13,36% 15,08% € 7.538
Fortis Euro Fonds 12,48% 16,91% € 8.453
Fortis Bond Corporate Euro 14,24% 25,85% € 12.924
Fortis Bond MT Euro Classic 12,56% 21,48% € 10.740
Fortis Euro Obligatiefonds 13,6% 9,68% € 4.841
Fortis L Bond Europe Plus 14,16% 21,83% € 10.915
Fortis L Bond World Classic 13,68% 10,39% € 5.197
AAB MM World Bonds 7,80% 9,9% € 4.951

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

6 reacties op “Beleggers spelen voor Sinterklaas”

 1. Avatar
  Peter van 't Zelfde

  Spijtig om te lezen hoe slecht u geinformeerd ben over de beleggingsfondsen van de banken. Uw visie / mening is mi behoorlijk gedateerd. Tijd om opnieuw research te doen heer Van der Slikke

 2. Peter van der Slikke

  Geachte heer Van ’t Zelfde, Wat jammer dat u zich zo algemeen uitlaat. Hier kan niemand wat mee! Het is heel simpel. Wij zijn zeer actueel en kunnen alles staven. Wij beschikken van alle fondsen over de bijsluiters, brochures, prospectussen, factsheets en relevante data uit Morningstar en Bloomberg. Als u even de moeite neemt, dan kunt u heel makkelijk in Morningstar een belangrijk deel van de cijfers controleren en beoordelen. Mijn research is up-to-date en ik kan u verzekeren er komt nog veel meer. Voor verreweg de meeste beleggingsfondsen geldt het adagium “inpakken en wegwezen”, want ze bakken er helemaal niks van. Toch bedankt voor uw reactie. Peter van der Slikke

 3. Peter van der Slikke

  Geachte heer Van ’t Zelfde, Ik zag dat u bij de ING Bank werkt. Ik kan u de link toesturen van de internetsite met de informatie van de ING Bank zelf. Dan kunt u aan de hand van de ING Bank bijsluiters de bedroevend slechte prestaties, zoals deze door de ING Bank zelf gepubliceerd zijn, zelf aflezen. U zult dan vast ook schrikken van de kosten die daarbij genoemd worden. ING Bank geeft daarbij zelf aan, dat zij niet alle kosten opgesomd hebben. U kunt dan ook lezen dat deze fondsen met optieconstructies en termijnaffaires (zeg maar derivaten) werken en dat mede daardoor de gehele inleg van de beleggers kan worden verspeeld. Bij sommige ING Obligatiefondsen is er in 2008 sprake geweest van dalingen van 25% tot ruim 50%! U zult het mij toch niet kwalijk nemen dat ik beleggers hierop wijs en misschien wel hiervoor waarschuw? Peter van der Slikke

 4. Avatar

  Wie heeft er belang bij om dit soort producten in de markt te zetten? De uitgevende instantie of de afnemer? Beiden hebben een winstoogmerk. De eerste vermindert daarbij de risico’s door ze aan de tweede te verkopen. Het is niet verboden om zelf na te denken.

 5. Avatar
  Albert de Sukkel

  Tja, zit ik al bijna 20 jaar met mijn Cumulent.
  Precies die 4 RobecoGroep-fondsen hebben in de “mix” gezeten.
  Ik ben ongeveer drie jaar geleden overgegaan op variabele rente. Over de voorgaande 16 jaar berekende ik een rendement van 3,2 %; we zijn er in 1993 mee begonnen. Jaja, lekker belastingvrij, maar mijn belastingwinst ligt nu in Rotterdam, ja, dat hoop ik maar.
  Gouden bergen zijn ons in de begin negentiger jaren beloofd. De beloftes blijken loos te zijn.
  Kijk nu eens naar de banken om ons heen: De hoogmoed komt ten val……. ze struikelen over de laatste restje arrogantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *