Jongeren kiezen voor ETF’s

Een recente studie uitgevoerd door Yougov in opdracht van vermogensbeheerder Blackrock heeft drie belangrijke trends aan het licht gebracht. Allereerst groeien de markten voor exchange-traded funds (ETF’s) in heel Europa in hoog tempo. Daarnaast blijkt dat steeds meer mensen, met name jonge beleggers, ervoor kiezen om te beginnen met beleggen via ETF’s. Tot slot laat de studie zien dat de leeftijd van ETF-beleggers steeds lager wordt.

Nieuwe inzichten in de Europese ETF-markt

De studie onderzocht het leeftijdsprofiel, de beleggingservaring en het thuisland van potentiële ETF-beleggers in 14 Europese landen. Hierdoor biedt het nieuwe inzichten in het huidige en toekomstige beleggingsgedrag in ETF’s in Europa. De respondenten werden gevraagd naar hun huidige beleggingen en hun voornemens voor de komende twaalf maanden.

ETF’s dragen bij aan sterke groei belegd vermogen

Jane Sloan, EMEA Head of iShares & Index Investments, benadrukt dat het vermogen dat via Europese digitale beleggingsplatforms wordt belegd, sinds 2019 jaarlijks met 20 procent is gegroeid en eind 2022 bijna twee biljoen dollar bedraagt. ETF’s hebben aanzienlijk bijgedragen aan deze groei en het opvallende is dat steeds jongere beleggers tussen de 18 en 34 jaar oud ervoor kiezen om in ETF’s te investeren. Sloan verwacht dat deze groep in de loop van dit jaar maar liefst 54 procent van de nieuwe ETF-beleggers zal uitmaken. Van deze groep zullen naar verwachting 41 procent nieuwkomers zijn die via deze platforms vertrouwd zijn geraakt met beleggen en de voordelen van de eenvoudige bediening en lage kosten van ETF’s waarderen.

Groeipotentieel van de Duitse ETF-markt

Verena Heming, Lead Digital Distribution voor Blackrock in Duitsland, benadrukt het grote potentieel van de Duitse markt, die veel nieuwe en jonge beleggers telt. Enkele jaren geleden waren er slechts enkele honderdduizenden beleggers met een ETF-spaarplan, maar tegenwoordig zijn er bijna zeven miljoen in Duitsland. Heming wijst op de rol van ETF-spaarplannen bij het overbrengen van kennis aan nieuwe beleggers. Door betrokkenheid bij de financiële markt kunnen beleggers leren en vinden distributeurs nieuwe manieren om deze groep aan te spreken.

Grootste ETF-markt in Europa

Duitsland heeft momenteel de grootste ETF-markt in Europa, mede dankzij de ontwikkeling van digitale distributieplatforms en de groeiende populariteit van ETF-spaarplannen. Toch is er nog steeds groeipotentieel. Meer dan twee miljoen Duitsers die momenteel niet in ETF’s beleggen, hebben aangegeven dat ze zeer waarschijnlijk binnen de komende twaalf maanden in een ETF zullen investeren. Dit vertegenwoordigt een potentieel relatieve groei van 22 procent voor de Duitse ETF-markt.

Conclusie

De studie van Yougov toont aan dat er een groeiende interesse is onder jonge mensen om te beleggen in exchange-traded funds (ETF’s). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de eenvoudige bediening en lage kosten van ETF’s. Duitsland staat momenteel bovenaan als de grootste ETF-markt in Europa en er is nog steeds ruimte voor verdere groei.

Bron: DFPA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.