Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De slechtste jongetjes van de klas

Zijn ETF’s de slechtste jongentjes van de klas in beleggersland? Het lijkt erop. Slechts 15% van deze passieve fondsen voldoet in zijn beleggingsbeleid aan de ESG-criteria. Dat betekent dat Euro 1,9 biljoen aan assets belegd is in non-ESG fondsen. Dat is niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Ja, maar, als we andere indices gaan volgen, dan lopen onze klanten weg, is het meest gehoorde verweer voor het uitblijven van veranderingen. En daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Je kunt natuurlijk niet halverwege de wedstrijd ineens de spelregels gaan veranderen. De belegger haakt dan terecht af en loopt weg.

Daar past natuurlijk weer een ‘maar’ bij. Asset managers die niets doen, lopen de kans hun fondsbeleggers op te zadelen met zogeheten ‘stranded assets’. Een verstandige asset manager sorteert voor op zaken als klimaatverandering. De weinig betrokken houding van veel passieve beheerders, doet het vermoeden rijzen dat het in de eerste plaats product pushers zijn, die – als het uitkomt – ESG-criteria hanteren in hun strategie.

Mocht dat laatste waar zijn, dan zijn ze inderdaad de slechtste jongetjes van de klas.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.