Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen volgens de islam

Meestal komen moslims en de islam negatief in het nieuws. Als nieuwsprogramma’s willen scoren nodigen ze een man met een baard uit die extreme dingen zegt en ze hebben een hit. Daarmee voeden wel de angst onder de bevolking. Maar het kan ook anders: als u volgens de regels van de islam belegd had, dan kon in de afgelopen tien jaar een rendement halen van 12%, meer dan een belegging in de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 die slechts 7,5% rendeerde.

Sommige beleggers steken hun geld in fondsen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan zoals in windenergie. Anderen willen pertinent niet beleggen in bedrijven die activiteiten hebben die in strijd zijn met hun geloof. Voor hen zijn er mogelijkheden om beleggingsfondsen te kopen die bijvoorbeeld op de islam of het christendom zijn geïnspireerd. Een moslimfonds zal waarschijnlijk niet beleggen in bedrijven die varkensvlees verwerken terwijl een katholieke fonds niet zal investeren in bedrijven die voorbehoedsmiddelen produceren.

Er zijn dus mogelijkheden voor u om te beleggen volgens uw geloof. Wel moet u letten op hoe een dergelijke beleggingsfondsen te werk gaat en de prospectus onder de loep nemen.

Christenen

Source; Riley Kaminer & https://flic.kr/p/617fRh
Source: Riley Kaminer & https://flic.kr/p/617fRh

Voor christenen is er de Ave Maria fonds, die belegt volgens de katholieke leer. Er wordt geen geld gestoken in bedrijven die anticonceptiemiddelen produceren of in ondernemingen die aan onderzoek op het gebied van embryo stamcellen plegen. Ook sluit het fonds bijvoorbeeld bedrijven uit op het gebied van pornografie.

Maria

Source: Enrique Ballarin

Het Ave Maria fonds sluit echter geen aandelen uit op het gebied van alcohol,tabak en de wapenindustrie, wat verrassend is. Deze zaken worden wel uitgesloten door GuideStone Funds, een fonds voor Baptisten.

Het effect van de screening op religieuze gronden is beperkt. Volgens fondsbeheerder Schwartz van Ave Maria worden slechts 150 aandelen van de 3.000 in de beursgraadmeter Russell 3000 index uitgesloten. “Dus we beleggen niet met 1 hand gebonden aan ons rug”. Uitgesloten zijn bijvoorbeeld Goldman Sachs, MGM Resorts International, Washington Post, Chevron Corp. en Google.

Islam

Quran

Source: Iqbal Osman

Als u een moslim bent, en u wilt zich aan de regels van die religie houden, dan is het Amana Mutual Funds mogelijk wat voor u. Islamitische wetten verbieden het beleggen in bedrijven die rente vragen op leningen of die teveel schulden hebben. Dat betekent dat de meeste financiële ondernemingen daarmee uitgesloten zijn. Ook mag niet belegd worden in bedrijven die alcohol of varkensvlees produceren en aanzetten tot gokken.

Met deze strategie heeft het Amana Mutal funds de beursgraadmeter S&P 500 verslagen in de afgelopen 10 jaar. Dat was mede dankzij het beleid om niet in financiële ondernemingen te beleggen. Het rendement in de afgelopen 10 jaar van het beleggingsfonds bedroeg 11,96% terwijl de S&P 500 slechts 7,45% deed. Dit jaar loopt het fonds 1,7% achter op de index.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *