Winst pakken op BAM?

In mijn column van 30 september stelde ik voor het aandeel BAM te kopen en daar een optiecombinatie die in juni 2011 afloopt. Aangezien juni steeds dichter bij komt, is het raadzaam om de constructie onder de loep te nemen en te beoordelen wat we moeten doen.

Aandeel herstelt

Op het moment van schrijven noteerde BAM € 4,78. De afgelopen weken is het aandeel echter fors herstelt, vooral op basis van het gerucht dat hun belang in Van Oord binnenkort verkocht gaat worden. Het gevolg van onder andere dit gerucht en wellicht ook de iets minder slechte vooruitzichten is dat het aandeel nu bijna 15 % hoger staat dan onze aankoopkoers. Hoewel BAM op dit moment in de Midcap index zit, vergelijk ik het toch met de AEX omdat BAM sinds ons aankoopmoment bijna de gehele looptijd onderdeel uitmaakte van de AEX. De AEX is in dezelfde periode met 10 % gestegen.

BAM versus AEX
BAM versus AEX

Rode lijn: AEX
Zwarte lijn: Bam

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik stelde de volgende combinatie voor:

Koop aandeel BAM 4,78
Verkoop call BAM juni 2011 strike € 5,20 0,40 –
Verkoop put BAM juni 2011 strike € 4,60 0,50 –
Investering € 3,88

Op dit moment noteert het aandeel € 5,45, de call € 0,40 en de put € 0,03. Als we kijken naar de intrinsieke waarde dan is de call € 0,25 waard en de put niks. Per saldo hebben beide opties samen dus nog een verwachtingswaarde van € 0,43 – € 0,25 = € 0,18. Mocht de koers op 17 juni nog steeds op het huidige niveau staan, dan kunnen we de komende anderhalve maand nog deze verwachtingswaarde verdienen. Wij mij betreft niet echt veel.

Als we nu heel de positie sluiten, dan kopen we de opties terug en verkopen het aandeel. Per saldo levert ons dat € 5,02 op. Een half jaar geleden hebben we € 3,88 geïnvesteerd, waardoor ons rendement in 6 maanden uitkomt op 29,4 %. Ik weet niet hoe u er over denkt, maar ik neem daar genoegen mee.

Omdat ik de winst pak, vindt u hieronder de bijgewerkte rendementen. Alle rendementen zijn exclusief transactiekosten.

rendementen opties
rendementen opties

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in BAM. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in BAM. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “Winst pakken op BAM?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.