Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Toerisme als veilige haven

Creditcardmaatschappij American Express ziet het aantal zakenreizigers toenemen.[1] De trend werd op woensdag bevestigd door sectorgenoot Visa bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Gek is het niet. Steeds meer landen laten de coronacrisis achter zich en bouwen de beperkende maatregelen af. Niet alleen de zakenreiziger, maar ook de toerist gaat steeds vaker weer op pad.

Bij eToro houden we al geruime tijd een ‘Re-opening’ index bij.[2] Ons mandje van aandelen bestaat uit vijftien vliegmaatschappijen, hotels, cruisemaatschappijen, autoverhuurders en casinobedrijven. Logischerwijs is deze index sinds het uitbreken van de coronacrisis ver achter gebleven bij de bredere marktindex: -40%. De bedrijven verdienen gemiddeld meer dan de helft minder dan voor de uitbraak.

Ook nu zijn de verwachtingen voor de sector nog laaggespannen, onder andere door de hoge olieprijzen die reizen duur maken. Juist daarom is het opvallend om te zien dat de Re-opening index met een daling van slechts 2% vanaf het begin van 2022 goed presteert op de beurs. Het thema ontpopt zich daarmee als een verrassende veilige haven.

En er zit mogelijk nog meer in het vat. China houdt tot op de dag van vandaag nog steeds vast aan zeer strenge lockdowns. Op dit moment is heel Shanghai, de grootste havenstad van de wereld, hermetisch afgesloten. Ook al lijkt de Chinese president vastberaden, deze situatie kan toch niet eeuwig zo blijven. Zodra het zakelijk vliegverkeer weer op gang komt en de Chinese toerist de wijde wereld weer in mag trekken neemt het perspectief voor de Re-openers, en daarmee de kansen voor beleggers, verder toe.

[1] https://www.ft.com/content/544d9878-3cc0-47cf-bd06-25e56e813231

[2] Aandelen in de eToro Re-opening Index: Boeing, Booking Holdings, General Electric, Marriot International, Hilton Worldwide, Royal Caribbean Group, Expedia Group, Live Nation Entertainment, Carnival, MGM Resorts International, Avis Budget Group, Bath and Body Works, American Airlines Group, Norwegian Cruise Line, United Airlines Holding

[1] https://www.ft.com/content/544d9878-3cc0-47cf-bd06-25e56e813231

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *