Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tikkurila staat er gekleurd op

Het Finse chemiebedrijf Tikkurila produceert en distribueert decoratieve en industriële verven voor zowel de consumenten- als de bedrijfssector. Bij producten moet onder andere gedacht worden aan verf voor interieur, hout, metselwerk, metalen oppervlakken, decoratieve verven en coatings. Tikkurila is een sterke regionale speler met een focus op de Scandinavische landen en Oost-Europa. 80% van de omzet wordt behaald in Zweden, Finland, Rusland en Polen maar het bedrijf bedient ook klanten in China. Tikkurila doet er alles aan haar producten zo milieuvriendelijk mogelijk te laten zijn.


Beleggers moesten het in 2016 doen met teleurstellende cijfers, maar werden door het management gerustgesteld. 2017 zou volgens de Raad van Bestuur het jaar worden waarin zij een forse groei mochten verwachten. Een aantal factoren lag aan die verwachtingen ten grondslag. Zo zouden de betere economische omstandigheden in Rusland en gunstigere valuta-invloeden Tikkurila in de kaart spelen. Omdat de consument de grootste afnemer is en er altijd herstel- of renovatiewerkzaamheden zijn, verwachtte het chemiebedrijf dat de vraag naar haar producten zou toenemen. De prijsverhoging van het verpakkingsmateriaal zou naar verwachting van het management dit jaar veel minder zwaar op de cijfers drukken dan voorheen. Men vond de vooruitzichten zelfs zo rooskleurig dat een nieuwe fabriek in Rusland op de rol staat.


Het management stond niet alleen in haar optimisme, analisten waren eveneens positief gestemd en voorzagen een verdere groei van het aandeel. Gecombineerd met de overnamegeruchten is het dan ook niet zo vreemd dat de koers vorig jaar kon oplopen van bijna 15 naar iets meer dan 19 Finse Kroon, een stijging van ruim 25 procent.

Beleggers bleven enthousiast, mede omdat PPG Industries een bod deed op concurrent Akzo Nobel. Zij zagen in Tikkurila de volgende gedroomde overnamekandidaat. Maar, hoewel de onderneming goed gepositioneerd is in Scandinavië en Oost-Europa, lijkt een overname op korte termijn niet aan de orde. Met een marktkapitalisatie van ‘slechts’ 777 miljoen euro lijkt het dan wel een hapklaar brokje in vergelijking met Akzo, maar op een koers-winstverhouding van 19 voor dit jaar is Tikkurila niet goedkoop. Zeker niet als je daar ook nog een overnamepremie aan moet toevoegen.

Onlangs kwam er echter een onverwacht konijn uit de hoge hoed in de vorm van een winstwaarschuwing. De verwachtingen voor zowel de omzet als het operationeel resultaat voor dit jaar werden naar beneden bijgesteld. Een combinatie van factoren ligt hieraan ten grondslag. Ten eerste zijn daar de gestegen grondstofprijzen debet aan, maar ook de slechte weersomstandigheden en problemen bij de invoer van een nieuw inkoopsysteem doen een negatieve duit in het zakje. Daardoor zijn er problemen in de toevoer ontstaan en kon er niet voor 100 procent aan de vraag worden voldaan, met als gevolg dat de omzet dit jaar niet zal groeien, maar naar verwachting gelijk blijven aan die van vorig jaar. Het geprognotiseerde resultaat zal evenmin stijgen. Sterker nog, dit zal volgens de nieuwe inzichten van het management zelfs dalen dit jaar.

Naar aanleiding van bovenstaande berichtgeving daalde het aandeel zo’n 7 procent in waarde. De koers van het aandeel kende de afgelopen jaren veel hoogte- en dieptepunten maar wist nooit meer boven het hoogste punt van 2013 uit te komen. Sindsdien dalen de omzet en winst.

Het geduld van beleggers in het aandeel Tikkurila wordt behoorlijk op de proef gesteld. Het aandeel kan snel stijgen maar eveneens net zo snel dalen. Met een winstwaarschuwing op zak lijkt er op korte termijn geen vooruitgang in te zitten en ook de lange termijn blijft gissen. Verdere groei lijkt voorlopig niet aanwezig nu de verwachting neerwaarts wordt bijgesteld. Op 4 augustus zal het bedrijf de kwartaalcijfers bekend maken en hier meer duidelijkheid over verschaffen. Wat mij betreft hoeven beleggers geen haast te maken met instappen. Mij lijkt het het verstandigste om een en ander lekker vanaf de zijlijn gade te slaan.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Tikkurila evenmin in portefeuille.  De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *