Tech-aandelen: nog nooit in 97 jaar vertoond

In een wereld waar technologie voortdurend evolueert en de manier waarop we leven, werken en communiceren vormgeeft, is het geen verrassing dat ook de aandelenmarkt wordt beïnvloed door deze veranderingen. Volgens een artikel gepubliceerd in The Globe and Mail hebben tech-aandelen een ongekende prestatie geleverd. “Dit is de grootste outperformance van US Tech ten opzichte van de S&P 500 die we ooit hebben gezien,” aldus het artikel . Dit nieuws heeft beleggers en analisten verrast en roept vragen op over de implicaties voor de markten en de toekomst van de technologiesector.

De huidige situatie op Wall Street

Zoals beleggers vorig jaar waarschijnlijk hebben gerealiseerd, kan het beleggen van uw geld op Wall Street een avontuur zijn, althans op korte termijn. In 2022 waren de tijdloze Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^DJI), de benchmark S&P 500 (SNPINDEX: ^GSPC) en de groei-afhankelijke Nasdaq Composite (NASDAQINDEX: ^IXIC) allemaal (tenminste kortstondig) verankerd in een berenmarkt, waarbij de Nasdaq het zwaarst werd getroffen (33% daling). Maar 2023 is tot nu toe een ander verhaal. Terwijl de Dow relatief onveranderd is voor het jaar, is de Nasdaq Composite met 17% gestegen. Deze outperformance wordt geleid door bekende megacap-bedrijven, voornamelijk te vinden in de technologiesector.

De outperformance van technologieaandelen

Het is geen geheim dat technologieaandelen sinds het einde van de Grote Recessie beter hebben gepresteerd dan andere sectoren. Een soepel monetair beleid van de Federal Reserve bood meer dan een decennium aan historisch lage leenkosten, waardoor technologiebedrijven konden inhuren, overnemen en innoveren. Toegang tot goedkoop kapitaal heeft geleid tot bovengemiddelde groeicijfers. Hoewel waardeaandelen op de zeer lange termijn beter presteren dan groeiaandelen, gebaseerd op een studie van Bank of America/Merrill Lynch van 1926 tot 2015 , zijn het juist de groeiaandelen die sinds 2009 ruimschoots beter presteren.

Dit is de grootste outperformance van US Tech ten opzichte van de S&P 500 die we ooit hebben gezien
Dit is de grootste outperformance van US Tech ten opzichte van de S&P 500 die we ooit hebben gezien

Een historisch perspectief

Om de omvang van deze unieke gebeurtenis te begrijpen, moeten we teruggaan naar bijna een eeuw geleden. In de afgelopen decennia zijn er verschillende perioden geweest waarin technologieaandelen aanzienlijke stijgingen en dalingen hebben gekend. Echter, wat we nu zien, is iets wat zelden is voorgekomen sinds de afgelopen 97 jaar.

Factoren die bijdragen aan deze situatie

Er zijn verschillende factoren die hebben bijgedragen aan deze opmerkelijke ontwikkeling in de technologiesector. Dit omvat onder andere de opkomst van baanbrekende technologieën, veranderende marktdynamiek en het bredere economische klimaat.

Megacap technologieaandelen

Een aantal megacap technologieaandelen zou moeite kunnen hebben om hun huidige waarderingen te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld, weinig megacap technologieaandelen hebben voor opgetrokken wenkbrauwen gezorgd zoals Nvidia (NASDAQ: NVDA) in 2023. Het is een vergelijkbaar verhaal voor Apple (NASDAQ: AAPL), de lieveling van Wall Street. De aandelen van Apple zijn sinds het begin van het jaar met 33% gestegen, maar de vooruitzichten van Wall Street voor het bedrijf in fiscaal 2023 blijven verslechteren.

Sectorrotatie

Rekening houdend met het feit dat het onderzoek van Bank of America naar technologie-waarderingen zich uitstrekt over 97 jaar , zal verandering niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Echter, de historische outperformance van technologie suggereert wel dat er mogelijk een vorm van sector- of investeringsgebaseerde rotatie aanstaande is.

Eén van de meest logische sectoren waar we geld naartoe kunnen zien stromen uit de technologiesector is de gezondheidszorg. Gezondheidszorg is een zeer defensieve sector, wat het perfect maakt om eventuele stormen te doorstaan die een economische neergang met zich mee kan brengen.

Een andere sector die mogelijk meer geldstroom kan zien als technologieaandelen beginnen te verzwakken, zijn financiële instellingen. Hoewel financiële instellingen op dit moment onder aanzienlijke druk staan vanwege de regionale bankencrisis, behoren financiële instellingen doorgaans tot de best presterende sectoren tijdens de vroege stadia van een bullmarkt.

Conclusie

De huidige gebeurtenis in de technologiesector heeft beleggers wereldwijd verrast. Hoewel de implicaties en verdere ontwikkelingen nog moeten worden bepaald, is het van cruciaal belang voor beleggers om op de hoogte te blijven en hun beleggingsstrategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.