Spuiten, slikken en beleggen (1)

Afgelopen maand mocht ik, in de aanloop naar een tropische kerstvakantie, mij even melden bij de GGD om een prik te halen. Om precies te zijn: een vaccinatie tegen buiktyfus (een gezellige kwaal die je kunt oplopen via de Salmonellabacterie). En passant werd ik even voorgelicht over de gevaren van malaria. De tamelijk steriele statistieken over Nederlanders die tijdens of na hun tropische trip overlijden aan deze ziekte -we hebben het al gauw over een man of tien per jaar- werden opgefleurd met horrorachtige details over enge steekvliegen die ervoor zorgen dat je bloed uiteindelijk gaat samenklonteren in je aderen. Heb je dat stadium van de ziekte eenmaal bereikt, dan zijn de prognoses niet zo bemoedigend meer.

Moraal van het verhaal: slik malariapillen in de landen waar dat nodig is. Terwijl ik € 50 pinde voor de vaccinatie, besloot ik dan ook het advies van de zeer competente GGD-verpleegkundige ter harte te nemen. Ze had mij een recept meegegeven voor malariapillen; die fijne wondersnoepjes zou ik zeker even bij de apotheek gaan ophalen. De pillen kostten € 3 per stuk, waarbij ik had uitgerekend dat ik er zeker 20 nodig zou hebben. Niet al te goedkoop, maar je gaat natuurlijk niet bezuinigen op je eigen gezondheid.

Zo was ik in één dag alweer € 100 kwijt aan preventieve maatregelen tegen enge ziektes. Nog geen jaar eerder had ik me uitgebreid laten vaccineren voor een trip naar een ander werelddeel. Kosten: ruim € 100. Drie prikken kreeg ik: één tegen gele koorts, één tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en één tegen Hepatitis A. Die laatste prik werd mij gepresenteerd als een koopje: als ik binnen een jaar een herhaalvaccinatie liet doen, dan zou ik maar liefst 25 jaar beschermd zijn tegen Hepatitis A. De herhaalvaccinatie heb ik drie maanden geleden gehaald. Ook die prik was niet bepaald gratis, maar ik zou wel 25 jaar onbezorgd door de jungle kunnen rennen.

Niet dus. De dubbele vaccinatie had geen betrekking op buiktyfus of malaria, vandaar dat ik afgelopen maand wederom bij de GGD en de apotheek op bezoek mocht. En je zult zien: in 2011 boek ik een vakantie naar een land waar rabiës helemaal hip is (buiktyfus is zó 2010), zodat ik dáár weer een prik tegen mag halen.

Je zou denken dat de farmaceutische industrie ondertussen flink garen spint bij al die slikkende en spuitende reizigers. En het blijft niet bij reizigers alleen: in de afgelopen jaren is de wereld enkele malen opgeschrikt door de uitbraak van agressieve influenzavirussen zoals de Mexicaanse griep. Zeer vervelend voor de mensen, maar een opsteker voor farmaceutische bedrijven zoals Roche, producent van Tamiflu.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de tallozen die zonder slaappillen geen fatsoenlijke nachtrust kunnen hebben of voor wie het wakende leven een enorme opgave is zonder antidepressiva. En wat te denken van de vergrijzing: (steeds meer) bejaarden hebben (steeds langer) medicijnen en zorg nodig. Deze demografische trend is natuurlijk niet alleen interessant voor de ‘pillenproducenten’: ook ondernemingen die medische apparatuur ontwikkelen, kunnen ervan profiteren.

Kortom, reden genoeg om in de volgende columns de farmaceutische sector onder de loep te nemen. Wat heeft deze sector aan beleggingskansen te bieden? En hoe toegankelijk is deze markt voor particuliere beleggers?

Ondertussen bestudeer ik mijn vaccinatiepaspoort nog maar eens. Ik hoef de komende 25 jaar geen vaccinaties te krijgen tegen Hepatitis A. Daarnaast hoef ik me 10 jaar geen zorgen te maken over gele koorts en DTP. Voor de komende 3 jaar ben ik ook beschermd tegen buiktyfus. Ik denk even terug aan mijn vorige vakantie. Toen heb ik 3 weken lang met gekneusde ribben langs het zonnige strand gestrompeld; twee dagen vóór mijn vakantie was ik nogal hard gevallen tijdens één van de eerste toertochten op Hollands natuurijs.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink  is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.