Soms hoef je niet diep te graven

Caterpillar is ’s werelds grootste producent van zware machines voor de weg-, water- en mijnbouw. Ook produceert de onderneming generatoren en andere apparatuur die worden aangedreven door dieselmotoren en gasturbines. Het hoofdkantoor is gevestigd in Peoria, Illinois.

Hoewel vorig jaar het sterkste derde kwartaal uit het bestaan werd gedraaid, verlaagde Caterpillar de winst- en omzetverwachting. Als reden hiervoor werd aangegeven dat de wereldeconomie sterker dan verwacht afzwakte en de onzekerheid over de toekomstige ontwikkelingen groter is geworden.

Van de totale omzet wordt iets minder dan de helft buiten de Amerikaanse landsgrenzen gerealiseerd. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de onderneming via een dealernetwerk in meer dan 200 landen wereldwijd actief is. En deze dealers bestelden minder, omdat ze eerst hun voorraden willen wegwerken.

Voor volgend jaar is de onderneming positiever gestemd. Hoewel de tijden in Europa naar verwachting moeizaam zullen blijven, voorziet de onderneming wel een lichte verbetering in de rest van de geïndustrialiseerde wereld. Dat is positief nieuws, aangezien Caterpillar, met terrein van de werkzaamheden en wereldwijde aanwezigheid alom, wordt beschouwd als één van de beste graadmeters (net als bijvoorbeeld de koperprijs) van de wereldeconomie. Zeker omdat Caterpillar een grote leverancier is van China. 

Waarom is Caterpillar een mooie belegging? Naast bovengenoemde redenen geldt dat de huidige terugval van de wereldeconomie waarschijnlijk meer dan voldoende in de koers van het aandeel is verdisconteerd. De koers deed 116,20 dollar in 2012 om vervolgens naar het huidige niveau van 88 dollar te zakken. Het groeipotentieel van dit bedrijf is enorm, zodra de wereldeconomie weer aantrekt. De huidige koerswinstverhouding van 10 ligt ver onder het historisch gemiddelde van 16. Bovendien is het het enige aandeel uit de Dow Jones dat dit jaar (nog) niet is gestegen.

Caterpillar heeft de laatste jaren een behoorlijk offensieve overnamestrategie gevoerd. Zo werden onder andere Bucyrus (graafmachines voor de mijnbouw in de Verenigde Staten) en ERA Mining Machinery (materieel voor ondergrondse mijnbouw in China) gekocht. Als deze overnames volledig geïntegreerd zijn, zullen zij aan de toekomstige groei gaan bijdragen.

Zoals al eerder gememoreerd is Caterpillar sterk in de Verenigde Staten, maar breidt de exposure verder uit in groeimarkten als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika. Op de lange termijn zal zich dat naar verwachting gaan uitbetalen.

Zijn er dan geen minpunten? Jazeker wel! De terugval in de wereldeconomie heeft voor voorraadvorming gezorgd, vooral in China. Hoewel er weer sprake lijkt te zijn van een aantrekkende vraag uit China, heeft Caterpillar in reactie daarop wel de productie verlaagd. Maar naar verwachting komen de orders in de tweede helft van 2013 weer op gang.

Caterpillar is ondanks alles een solide bedrijf met een sterke balans. Zo kon de afschrijving op Siwei (onderdeel van ERA in China) van 580 miljoen dollar gemakkelijk gedragen worden. Over het vierde kwartaal waren de resultaten in lijn met de verwachting van analisten: 697 miljoen dollar. Deze waren wel lager dan in het vierde kwartaal van 2011 werden gerealiseerd, maar dat kwam door de genoemde afschrijving.

Caterpillar is een play op een herstel van de wereldeconomie en dan vooral China. Maar ook het hernieuwde economisch elan (o.a. als gevolg boringen naar schaliegas) in de Verenigde Staten kan positief uitpakken voor deze onderneming. De huidige koers is met een koerswinstverhouding van 10 laag en het dividendrendement met 2,35 procent niet slecht. Voor dit jaar wordt een winstdaling verwacht, die inmiddels wel in de koers is verwerkt, en over 2014 weer een stijging van 17 procent. Soms hoef je als belegger niet diep te graven om toch iets moois te ontdekken…

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben evenmin Caterpillar in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “Soms hoef je niet diep te graven”

  1. Een aandeel dat inspeelt op het herstel van China zegt u, maar u heeft vast ook de video met van spooksteden in China gezien en de enorme vastgoed zeepbel die boven het land hangt. Is dit aandeel ook een veilige beleggen mocht deze bel knappen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.