Philips does makes sense

In mijn column van 18 oktober stelde ik een agressieve constructie op Philips voor. Het aandeel reageerde negatief op de cijfers. Geheel onterecht vond ik. Voor een mooi bedrijf als Philips vond ik de toenmalige koers van € 22,80 niet veel. Daarnaast waren / zijn de lange termijn vooruitzichten van Philips zeker niet slecht. Zij zetten zwaar in op mooie groeimarkten als LED verlichting, gezondheidszorg voor thuis en uiteraard de emerging markets. De huidige koers bedraagt € 24,80, oftewel een stijging van ruim 8 %.

Ik stelde drie maanden geleden een driepoot voor. Mocht u mijn columns vaker lezen, dan weet u waarschijnlijk dat ik dit soort constructies als extraatje zie. Wellicht kun je er nog meer rendement mee behalen, maar als er een leuke winst in zit, dan stap ik er weer uit. Voor de goede orde, het AANDEEL Philips blijf ik als een kernwaarde in mijn portefeuille zien.

Maar ik loop op de zaken vooruit. Laten we eerst maar eens kijken of er een leuke winst is behaald. Wij tuigden de volgende constructie op:

Koop call Phi december 2012 20 € 5,25
Verkoop put Phi december 2012  20 – € 3,10
Verkoop call Phi december 2012 28 – € 1,90
Netto investering € 0,25

De bovenste twee opties vormen samen het synthetische aandeel en de derde is de geschreven call om de investering te verminderen. Op dit moment noteert het synthetisch aandeel € 3,95 (6,15 – 2,15). De geschreven call noteert € 2,20. Per saldo levert een verkoop (of beter gezegd een sluiting) van de driepoot ons € 1,75 op. Aangezien onze investering € 0,25 bedroeg, bedraagt ons rendement hiermee 600 %. Ik weet niet hoe u er over denkt, maar ik neem hier genoegen mee. Zelfs na transactiekosten blijft er een zeer mooi rendement over.

Uiteraard kunnen we ook niks doen, de opties lopen immers nog lang genoeg. Daarnaast blijf ik veel fiducie houden in Philips. De macro-economische onzekerheden zorgen er voor dat je volgens mij de komende twee jaar nog genoeg kansen zult krijgen om weer eens in te stappen. Zo niet, dan hebben we € 1,50 verdiend. Dit had maximaal € 7,75 (€ 8 – € 0,25) kunnen zijn.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in Philips. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in Philips. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.