Kansen bij claimemissie BAM

Veel beleggers hebben wel eens gehoord van een claimemissie maar weten niet precies wat het is. Op dit moment is er een claimemissie van het aandeel BAM gaande. Als oud-handelaar houd ik deze corporate actions altijd in de gaten om te kijken of er interessante kansen voorbijkomen.

Nieuw geld

Bij een gewone emissie haalt een bedrijf nieuw geld uit de markt door nieuwe aandelen uit te geven. Als het wat minder goed gaat met een bedrijf dan kiest men vaak voor een claimemissie. Bij een claimemissie worden nieuwe aandelen alleen aangeboden aan de bestaande aandeelhouders met een korting. De aankondiging gebeurt meestal al een aantal weken of maanden voordat de emissie zelf plaats vindt.

Na de aankondiging kiest een groep beleggers eieren voor hun geld waardoor de koers een flinke tijd onder druk kan komen te staan. Speculatief kun je hier een short positie voor opzetten.

Een claimemissie wordt vaak gebruikt omdat bedrijven dan een hogere kans van slagen hebben.

  1. De nieuwe aandelen worden met een korting aangeboden, zodat het aantrekkelijker is om de nieuwe aandelen te kopen;
  2. Zittende aandeelhouders gaan vaak mee omdat anders hun belang verwatert;
  3. De rechten (rights) die bestaande aandeelhouders krijgen zijn in de emissie periode vrij verhandelbaar op de beurs, zodat er een marktwerking is voor de rights.

Voorkeursrecht (rights)

De zittende aandeelhouders krijgen het voorkeursrecht om in een bepaalde verhouding nieuwe aandelen te kopen tegen een gereduceerde prijs. In het geval van BAM hebben aandeelhouders per aandeel 1 right gekregen. 7 rights geven het recht om 5 nieuwe aandelen te kopen met bijbetaling van 2,58 euro per aandeel. In de emissieperiode zijn deze claimrechten verhandelbaar. De ISIN-code is: NL0009486554.

Openingskoers ex-claim

De dag dat het aandeel ex-claim noteert, dit was bij BAM dinsdag 1 juni, heeft het aandeel een fors lagere koers. Daarvoor in de plaats heb je in je portefeuille rights gekregen. De dag voordat het aandeel ex-claim gaat kun je als aandeelhouder de theoretische openingskoers ex-claim berekenen zodat je weet wat je te wachten staat (en je je niet een hoedje schrikt). In het geval van BAM was de slotkoers op 31 mei 5,181 en de berekening van koers ex-claim als volgt:

7 * 5,181 euro = 36,267 euro: waarde van de oude aandelen

5 * 2,58 euro = 12,9 euro: prijs van de nieuwe aandelen

(36,267 + 12,9)/ (7+5) = 4,09  Theoretische koers BAM ex-claim

Arbitreren

Arbitreren betekent dat je geld verdient aan inefficiënties van de koersontwikkeling van een effect.

Tijdens de verhandelbaarheid van de rights kun je de theoretische koers van het aandeel vergelijken met de actuele koers van het aandeel.

Zodra de theoretische koers op basis van de rights lager ligt dan de actuele koers van het aandeel dan kun je arbitreren door rights te kopen en het aandeel short te gaan. (bijvoorbeeld door turbo’s of sprinters)

Op dit moment (2 juni 11 uur) noteert een right 1 euro en de actuele koers van BAM 3,99 euro.

De Theoretische koers is (7* koers rights)/5 + 2,58 = (7*1)/5 + 2,58 = 3,98 euro.

De actuele prijs staat goed in lijn met de theoretische prijs. Op dit moment dus geen arbitrage mogelijk.

Maar niet getreurd, de emissie loopt tot 11 juni 12 uur en arbitrage mogelijkheden zijn vaak pas aan de orde in de laatste paar dagen, wanneer aandeelhouders alsnog hun rights dumpen.

Let op: Transactiekosten spelen wel degelijk een rol hier, hoe groter je het opzet des te meer je netto overhoudt.

Conclusie:

Claimemissies bieden kansen voor beleggers. Na de vooraankondiging komt er vaak een langere periode koersdruk op het aandeel wat shortkansen biedt.

Tijdens de emissieperiode zelf kunnen er prijsverschillen ontstaan tussen de theoretische koers op basis van de prijs van een right en de actuele koers van het aandeel. Het goedkopere alternatief moet je kopen en het duurdere alternatief verkopen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot

http://www.helliot.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.