Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is dit ‘monster’ te stoppen?

Het merendeel van de plannen van president Trump stuit op grote bezwaren van zowel de Democraten als zijn eigen Republikeinse partij. Dat lijkt op het eerste gezicht jammer voor het bedrijfsleven, want daardoor is de beloofde belastingverlaging (nog) ver weg. Het is overigens een minder groot drama dan het lijkt. Veel bedrijven presenteerden over het tweede kwartaal van dit jaar beter dan verwachte cijfers en een aantal van hen verhoogde zelfs de outlook. Nu de rust na alle orkanen en geopolitieke spanningen iets lijkt weer te keren zien we dat de Amerikaanse beurzen steeds weer nieuwe hoogste punten ooit bereiken. De rally waaraan de S&P500 al jaren bezig is, is in duur gemeten nu de derde langste ooit.

Er rukt echter een gevaar op. Zelfs de bestuursvoorzitters van de grootste bedrijven zijn op hun hoede wanneer de naam van dit beest weer wordt genoemd… Amazon. Deze e-commerce gigant die al eerder de Retailsector in een diepe koersval wist te storten is bezig om voor meer opschudding te zorgen. Bedrijven kunnen aanhaken of riskeren het om eenzaam achter te blijven. Dit is duidelijk geworden tijdens het huidige kwartaalcijferseizoen.

Allereerst was daar topman Mark Parker van Nike die tijdens de toelichting op de resultaten in juni bekend maakte dat Nike nu samenwerkt met Amazon om nog sneller bij de klant te komen en zo een betere beleving te bieden. Daarna kwam de aangekondigde overname van Whole Foods door Amazon. Dit veroorzaakte een schokgolf in de supermarktsector. Deze schokgolf veroorzaakte ook haarscheurtjes in andere sectoren waaronder die van restaurants. McDonald’s roerganger Stephen Easterbrook ontweek tijdens zijn toelichting op de cijfers vragen over de gevolgen die de overname van Whole Foods kan hebben, maar ziet wel in dat de wereld snel verandert. Letterlijk zei hij: ‘It just demonstrates how disruptive the business world is and how quickly it moves’.

Amazon heeft een enorme machtspositie ontwikkeld en lijkt ver te gaan om deze uit te breiden. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers maakte Amazon bekend dat de totale winst per aandeel gedaald was naar 0,40 dollar waar analisten rekenden op 1,42 dollar. Amazon topman Jeff Bezos zei in de toelichting dat beleggers zich niet moeten concentreren op de winst maar op marktaandeel en omzet. De omzet kwam uit op 38 miljard dollar en was daarmee beter dan de 37,18 miljard dollar die analisten hadden verwacht. De daling van de winst komt hoofdzakelijk door investeringen. Als dat weer het beleid van Amazon wordt lijkt ze wat dat betreft op de weg terug naar een reeks van opeenvolgende teleurstellende winstcijfers.

Naast de overname van Whole Foods kocht Amazon nog niet zolang geleden een eigen vliegtuig om leveringstijden te versnellen. Daarnaast wordt er uitvoerig getest met het bezorgen van producten via drones. Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat bezorgingsdiensten in gevaar komen. Amazon is hongeriger dan ooit en groeit enorm hard, maar krijgt zo ook veel tegenstanders.

Concurrenten zullen wel twee keer nadenken voordat zij hun producten en diensten aan Amazon verbinden. Want hoewel zij via Amazon de klant snel kunnen bereiken, spelen zij ook de concurrent in de kaart. Een goed voorbeeld is Netflix. Netflix gebruikt de cloud servers van Amazon. Halverwege 2016 werd bekend dat Amazon het Prime videoplatform, vergelijkbaar met het platform van Netflix, intensief aan het uitbreiden is. Netflix zou kunnen besluiten om geen gebruik meer te maken van de servers van Amazon, waardoor een deel van de inkomsten van Amazon wegvalt. Waarom een concurrent ‘sponsoren’. Een andere tegenstander is president Trump. Hij is al vanaf de eerste dag in de aanval.

Hoewel Trump nog niet veel steun heeft ontvangen voor zijn plannen, is hij wel een zakenman. Zijn afkeer van het ‘no-tax monopoly’ van bedrijven wordt breed gedragen. Minister van Financiën Steven Mnuchin zei op 30 juli dat er snel maatregelen zullen worden getroffen. Het is afwachten welke impact dit zal hebben op Amazon, maar vooralsnog lijkt dit ‘monster’ niet te stoppen.

Auteur heeft privé geen positie in het aandeel Amazon, cliënten van Fintessa evenmin. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Is dit ‘monster’ te stoppen?”

  1. Avatar

    Amazon heeft voor een revolutie gezorgd in de detailhandel. Oude bedrijven zijn nagenoeg failliet. Amazon heeft de toekomst. De boodschappen komen straks met een drone naar je toe. Ook de prijzen zullen lager zijn dan in de oude winkels. Amazon wordt een winnaar. Over een aantal jaren bestaan er geen supermarkten meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *