Is BP koopwaardig?

Op een andere site staat dat je het aandeel van olieconcern BP moet kopen. Dat lijkt me voorbarig. Vandaag geef ik aan wanneer het fonds opgepikt kan worden.

Voor de AEX kan ik kort zijn: opwaarts herstel nog gaande, ruimte tot 340 en steun 316.

Redactie update zaterdag 5 juni: Cees heeft op ons forum een reactie geplaatst over de AEX. Volgens hem is de technische situatie van de AEX vrijdagmiddag behoorlijk verslechterd. Hij heeft twee grafieken geplaatst die dat ondersteunen. Klik hier voor zijn reactie op het forum.

Terwijl er nog immer olie in de Golf van Mexico stroomt, de topman van BP (klik hier voor huidige koers) de ene na de andere (politieke) blunder begaat en er nog steeds geen concreet uitzicht is op het dichten van het lek, zien we de beurswaarde van BP in enkele weken met miljarden afnemen.

Is dit terecht vraag je je dan af? Er zijn inmiddels meer dollars door de put gegaan, dan liters olie in zee gestroomd. Stel dat je die miljarden dollars in briefjes van 1 zou gebruiken om het lek te dichten? Misschien wel een goed idee 😉

Is er al licht aan het einde van de tunnel (crash) te zien of moeten we nog even op de handen blijven zitten?

Een ‘tijdelijke’ uitverkoop in zo’n blue chip doet lange termijn beleggers toch watertanden? Hoe vaak krijg je een kans zo’n aandeel met 40% korting te kopen sinds begin dit jaar?

Een aantal vragen kan ik helaas niet beantwoorden. Wat ik wel kan is aan de hand van de Gann- methode ‘evenwicht’ zoeken om van deze uitverkoop te gaan profiteren. De daling, lees crash, zal toch wel een keer stoppen? We beginnen met het grote koersbeeld en zoomen dan in.

Even uitzoomen voor het grote beeld met Elliott- ogen

Technische analyse BP 4 juni 2010 Elliot Wave
Technische analyse BP 4 juni 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De top van november 2007 tot bodem maart 2009 is een complete correctie bestaande uit 3 golven (ABC in Elliot) Deze ABC staat niet op zichzelf, maar maakt ook weer deel uit van een grotere golforde, ofwel, deze (ABC) correctie is een A van grotere orde.

Daarop volgt een opwaartse correctie die tot medio januari 2010 duurde en is de B- golf. De laatste golf, de C, die uit 5 subgolven bestaat, is nu onderweg. Daarvan is met grote zekerheid vast te stellen dat de eerste 2 (van 5) inmiddels geplaatst zijn en de 3e golf (die de meeste kracht heeft) onderweg is. Hierop volgt dus nog een herstel (4e golf) en nog een slotakkoord (5e golf)

Een belangrijke vraag is al beantwoord nu: Ik heb geen haast te kopen, want het dalingspatroon is nog niet af. Volgende week ook nog niet, maar ik denk dan eerder over een aantal maanden, lees najaar 2010, voor de rust terugkeert en het patroon is afgerond.

Uitgezoomd, maar nu met Gann- ogen

Technische analyse BP 4 juni 2010 Gann
Technische analyse BP 4 juni 2010 Gann

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Gann vindt de 50%-regel de belangrijkste. Indien er een daling van 50% plaatsvindt ben ik altijd alert om te kopen. Ik zeg alert, want dalingen stoppen niet altijd bij 50%. Als we de daling vanaf 2007 berekenen, zien we dat BP niet voldeed aan 50% daling. We zien wel dat het spanningsveld daar groot was, maar uiteindelijk heeft BP niet geluisterd naar dit zo belangrijke evenwicht.

Als ik dit zie, dan weet ik dat BP wel mag herstellen, wat ze ook deed, maar ik weet ook dat, omdat ze niet naar de 50% regel luisterde, dit ook geen serieuze langere termijn steun kan zijn.

Conclusie: Ik houd rekening met nieuwe lows vanaf de 2007 top nu, alwaar  USD 26.60 het volgende vangnet is (NYSE- notering)

Inzoomen vanaf top januari 2010

Technische analyse BP 4 juni 2010 inzoomen vanaf top januari 2010
Technische analyse BP 4 juni 2010 inzoomen vanaf top januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De volgende stap is kijken of de top (start golf C) van 2010 ‘matcht’ met de verwachte low van 26.60. Als dat namelijk lukt, weet ik dat er een grote aantrekkingskracht naar dit nivo is.

Op bovenstaande grafiek ziet u dat ik eenheden van 8.33% heb gebruikt (100 / 12) om het dalingsritme te identificeren. U ziet dat de eerste daling stopte bij 16.66% en de recente low na daling van 41.667% (5/12) nagenoeg exact was. Ik vind dat prettig, want ik weet nu dat BP luistert naar dit ritme. Nu ga ik kijken of ik met dit ritme uitkom bij de 66.66% daling vanaf 2007. Immers,  daar kan de gehele ABC worden afgerond.

En dan blijkt het ritme weliswaar niet 100% perfect te correleren met USD 26.60, maar goed genoeg om de handen bij de knoppen te houden voor koopacties. De marge tussen de koersdoelen is ruim 2% (25.99 en 26.60). Hoe kleiner dit verschil, hoe beter het evenwicht en hoe sterker de analyse.

Ok, dit was het dan? Kooporders inleggen op USD 26 a 26.60?

Ik wilde dat ik het zeker wist. Wie zegt me dat het daar stopt? Waarom er niet overheen springen, verder de diepte in? Dat kan ook immers. Welnu, in dat geval zal een volgend ritme op lager nivo soelaas bieden.

Conclusie:

Qua patroon (Elliott) en qua evenwicht (Gann) stel ik vast dat we BP voor langere termijnbeleggers (traden is andere discussie) nog niet kopen, ondanks recente koopaanbevelingen van fundamenteel analisten.

Mijn voorkeursscenario is dat in dit najaar BP de doelzone rond USD 26 behaald heeft, waarna ik koopacties zal overwegen voor langere termijnbeleggers. Ik zeg bewust ‘ overwegen’ , omdat ik rekening moet houden met een neerwaartse versnelling rond dat nivo. Niet waarschijnlijk, maar eerst zien en dan geloven.

Voor nu: BP koersdaling, nog (minimaal) 33% te gaan.

Helaas heb ik u opgezadeld met een nogal technisch verhaal, maar weet dan dat dit huiswerk minimaal vooraf gaat aan de beleggingsbeslissingen die ik neem voor mezelf en de relaties. In mijn brochure noem ik dit: ‘Meten is weten’.  Beleggen is dus geen gokken, voor zover u dat nog niet wist. Voor meer info en /of opvragen brochure, zie http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

AEX

Het opwaarts herstel van de AEX is nog gaande, ruimte tot 340, erboven tot 358. Steun op 316.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

19 gedachten over “Is BP koopwaardig?”

 1. Ik kan heel kort zijn: ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat jullie nog steeds in je zelf geloven, met je TA’s, plotseling is het technisch weer verslechterd, als we volgende week omhoog gaan, is het weer verbeterd enz, enz. Ik wil jullie 1 ding wel vertellen: had ik jullie “advies” opgevolgd de afgelopen 2 jaar was ik nu compleet blut geweest: NIEMAND KAN DE BEURS VOORSPELLEN!

 2. Meint, je hebt helemaal gelijk, NIEMAND op deze wereld kan ook maar iets voorspellen, technisch analisten dus ook niet.
  Wie zegt echter dat TA pretendeert dat wel te kunnen?

  Ten diepste is TA enkel gericht om als het op beleggen aankomt, te beleggen met de wind in de zeilen en niet tegen de wind in. En dat je dan soms moet bijsturen hoort daar gewoon bij volgens mij.

 3. Kijk, waar het op neer komt is dat er golven in de economie zijn, dit is al vanaf de Tulpencrisis in 1637 (of zo), deze golven lopen 200, 80, en b.v. 60 en 20 jaar, wat de “technisch analisten” doen is mensen doen geloven dat deze golven ( golfjes dus) op bijna de punt nauwkeurig binnen b.v. een periode van een maand of zo kunnen voorspellen (want dit pretenderen jullie echt), maar goed: je hoeft alleen naar jullie site of andere sites te raadplegen van de laatste b.v. 2 jaar, en je ziet dat dit niet mogelijk is op zo’n korte termijn. Wat ik me dan serieus afvraag is waarom deze “analisten” hun energie erin steken, er kan maar 1 antwoord mogelijk zijn: voordeel halen bij onwetende mensen die jullie blijkbaar toch weten te overtuigen.

 4. Meint, blijkbaar wordt er in een behoefte voorzien, die niet de jouwe is. Desondanks interesseert het je wel, want je leest het blijkbaar.

  Daarnaast wil ik je wijzen op eerdere artikelen van mijn hand die in het archief te vinden zijn. Nog maar een paar weken geleden is hier een trade door mij geadviseerd die in twee weken ruim 60% rendement opleverde. Dat had u ook kunnen overkomen dus. Is dat dan zo slecht?

  En als we het dan toch over beleggen hebben, ik schrijf hier een AEX- visie met een geldigheidsduur van een week, wat niets te maken heeft met de portefeuilles die ik aanhoud voor relaties.

  Afsluitend: je gebruikt weer het woord ‘voorspellen’ in je laatste reactie. We waren het al eens dat niemand dat kan. Er zijn analisten die altijd een aantal scenario’s voorspiegelen. Ik beperk me meestal tot de meest favoriete met het risico dat het toch anders gaat dan verwacht. Dat heet kwetsbaar opstellen en is heel wat anders dan ‘het kan vriezen of dooien’.

  Succes

 5. OK, als je nou ook even opnoemt hoe vaak je fout zat met je TA dit- en vorig jaar op de AEX, naast die 60% klapper van je, ben je een echte kerel 🙂

 6. Je moet trouwens niet denken dat er ook maar iets persoonlijk bedoelt is met mijn commentaar, ik vind jullie site de beste in het land, echter vind ik het nog steeds totaal onbegrijpelijk dat jullie het TA gebeuren zo serieus nemen, de bewijzen liggen er over duidelijk dat het totaal niet werkt, dat is alles wat ik probeer aan te geven.

 7. Menno Gorter

  Meint,je bent strak bezig.Ook ik kijk veel op deze site,en vind ook dat er veel te veel met de markt mee wordt gesproken(ook de grote jongens zoals van Zeijl etc etc.)Het enigste waar ik zelf naar kijk is wat het verleden heeft gedaan.Naar mijn mening is het sprookje van consumeren en daarmee de motor draaiende te houden bijna voorbij.China zit zelf met enorme problemen(al zeggen ze zelf van niet) die voor grote sociale onrust zullen gaan zorgen,dus zij kunnen er niet voor zorgen dat we regelrecht de afgrond in zullen glijden.Kijk maar eens naar de grafieken 1928-1935 en 1995-2003.sUK6 allen.

 8. Meint,

  Je begint met het opsommen van een wetenschap dat er economische golven bestaan en vervolgens uit je jouw persoonlijke onbegrip voor analisten die dergelijke wetenschappen proberen toe te passen. Dat is nogal tegenstrijdig; zullen we dan ook maar stoppen met het geven van economie in het onderwijs?

  TA (technische analyse) is een zeer breed en divers gebied dat bottom-line poogt de conditie van financiele marken vanuit een technisch oogpunt te becijferen, om vervolgens een statistisch model met een waarschijnlijkheidsfactor op die condities toe te passen. Zodoende kan in een bepaalde gevallen de juiste richting en de kracht van een (re)actie worden bepaald. Dit vakgebied is niet nieuw. Het bestaat al eeuwen en wordt op elk niveau in de financiele wereld toegepast. Dus ook op jouw pensioensbeleggingen.

  Volgens mij heb jij (nog) niet begrepen op welke manieren je technische analyses kan/dient toe te passen en schat je daarom de waarde ervan verkeerd in. Het is echt niet zo makkelijk als klakkeloos een tip opvolgen; er komt een hele riedel van o.a. moneymanagement en stop-loss management bij kijken.
  Deze site heeft (voor mij althans) primair als doel hierover informatie uit te wisselen en daarvan te leren.

  Als jouw standpunt is dat TA onzin is, dan heb je dat nu wel duidelijk gemaakt. Ik ben echter van mening dat jouw persoonlijke aanval en je schijnbare anti TA-campagne niets leerzaams bijdragen, en gezien het publiek op deze site ook niet op veel bijval hoeven te rekenen.

 9. Nou Marcel, slimme jongen, laat ik jou dan even vertellen dat de AEX exact gelijk loopt met de dow futures, die ik live heb, dus elk steun, weerstand en weet ik wat voor punten er ze allemaal bij halen, gaan helemaal nergens over, als je dan TA wilt doen, doe het dan op de Dow, maar kijk maar even naar de feiten van de afgelopen 2 jaar, er zou inderdaad een TA correctie moeten komen vanaf de aex stand van 191, moet je voor de lol eens al die berichten na kijken, hoe vaak er beweerd werd dat we naar de 270 of zo zouden moeten gaan, je moet gewoon maar eens even naar de grafieken op de Bloomberg site kijken met economische gegevens, die grafieken worden gewoon gevolgd, je ziet dus dat vanaf de stand van 191 op de AEX, al die cijfers beter geworden zijn, daar draait het om. En als De heer de Vries nu weer zegt dat de zaak verzwakt, is dat omdat de banencijfers tegen vielen, maar wanneer de retail sales vrijdag weer beter worden dan verwacht gaan we gewoon weer omhoog, trust me TA IS A JOKE, en ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat er nog iemand is die het serieus neemt, terwijl je gewoon na kunt gaan dat er de afgelopen 2 jaar geen hol van klopte, maar goed, ga jij nou maar gauw short want, volgens Cees gaan we naar beneden.

 10. P.S.

  Oh ja, wil nog even toevoegen: Toen we die lang verwachte correctie niet kregen en alsmaar ronde de 320-330 bleven en langzaam maar omhoog, riepen al die analisten dat we naar de 360 – 370 zouden gaan, ja je kon moeilijk anders als je in je eigen sprookjes gelooft, en let op, vandaag of morgen beweren ze weer dat we weer naar de 270 en misschien lager gaan, ik wil er ook niet langer over praten want word er zelf een beetje moe van om je de waarheid te vertellen.

 11. Meint,

  Blijkbaar heb je zelf een (veel) betere methode om je beleggingen te onderbouwen en om geld te verdienen. Dat vind ik mooi voor jou, en eerlijk is eerlijk; als dat goed voor je werkt heb je inderdaad ook weinig reden om de dubbele bodem in ‘sprookjes’ van Technisch Analisten te doorgronden.

  Persoonlijk weet ik dat TA geen joke is. Dus sorry, maar ik ’trust you’ niet op basis van jouw éénzijdige persoonlijke overtuiging. Ik merk dat je overduidelijk niet open staat voor enig andere opvatting dan je eigen- en het heeft dan ook weinig zin om nog een poging te wagen er met jou een gezonde discussie over te hebben.

  Wil nog wel even inhaken op de context van je reacties hier: Personen die zich inlaten met aandelenhandel worden geachte volwassen te zijn en zijn daarom 100% verantwoordelijk voor het interpreteren van informatie en het eigen handelen daarop. Het is daarom niet jouw taak om die mensen in schijnbare bescherming te moeten nemen, en al helemaal niet door Cees en/of andere analisten aan te vallen op hun werk.

  Laat mensen gewoon in hun waarde, ook al ben je het niet eens met hun mening. Kom dus liever met voorbeelden van jouw technieken, zodat daarover een dialoog kan ontstaan.

 12. Tis heel simpel: gaan we naar beneden moet je short gaan, gaan we omhoog moet je long gaan op b.v. een index, komen er cijfers uit: even wachten tot de resultaten er zijn en dan maar hopen als ze b.v. slecht zijn dat de zaak verder naar de kelder gaat, oh, btw. je moet wel handelen in een platvorm met grafiek, zodat je b.v. midden in de streeps naar beneden short kunt kopen, kijk maar eens op market index van RBS.

  Verder is het gewoon 1 groot casino, al die theorieën, allemaal onzin.

  1. Meint, dat het allemaal onzin is mag jij best geloven. Ik denk er anders over, mag dat?

   Hier een voorbeeld wat de FTSE in maart 2009 wel deed en BP niet. Zie je het verschil?
   Dit is dus een voorbeeld van de 50% regel van Gann.

   En geloof me maar, dit is geen toeval, net als het gehele universum geen toeval is qua verhoudingen.

   Dit was mijn laatste reactie overigens, Marcel heeft al perfect verwoord waar het over gaat namelijk, waarvoor ik hem dank.

 13. Prima dat de discussie is gestopt.
  Ik heb wel symphatie voor Meint’s standpunt maar we moeten die astrologen onder de belegggers hun successen gewoon gunnen. Vandaar dat ze allemaal al schatrijk zijn en deze site alleen voor de fun bezoeken, net zo als ik.

 14. Mensen geloven graag in regelmaat en zo ook met de beurs. Intrapolatie is daarbij veel eenvoudiger dan extrapolatie, het verleden verklaren gemakkelijk, de toekomst moeilijke zaak. In feite heeft men twee zaken, kennis over het bedrijf, en de algemene conjunctuur. Dit laatste gaat samen met golfbewegingen die over vele tientallen jaren lopen.

  Om dit alles in te schatten is er veel kennis nodig, de meeste grote beleggers hebben alleen aandacht voor een beperkt aantal aandelen van bedrijven die ze door en door kennen, met of zonder voorkennis. Wat men hier tracht te doen is inschatten wat de onwetende belegger zal doen. Als de markt globaal in een richting gaat dan maakt men natuurlijk meer kans om goed te raden dan binnen een onstabiele markt. Er zijn ogenblikken geweest dat alles de goede richting uitging en iedereen tevreden.

  De enige vraag die zich nu stelt is zal de markt herstellen en wanneer, en welke bedrijven zullen dan maken. Op korte termijn geloof ik niet in die voorspellingen, op langere termijn kan het wel nuttig zijn. Wat die grafieken vertellen is niet hoe het met het bedrijf gaat, maar hoe het met het vertrouwen gaat van de koper en verkopers van het aandeel.

  Bijna dagelijks gaat dit vertrouwen op en neer, dus voorspellen is dan bijna onmogelijk. Men kan die raad dan opvolgen of niet opvolgen. Ik vermoed dat dit in deze onrustige markt weinig verschil uitmaakt. Psychologisch kan het een aansporing zijn om toch in aandelen te gaan. De verantwoordelijkheid wordt dan afgeschoven, en daar gaat het om.

 15. Ben het helemaal met je eens, die golfbewegingen waar je het over hebt, gaf ik ook al aan in een bericht hiervoor, dit gaat over golfbewegingen van inderdaad 10 tallen jaren, wat onze analisten vaak proberen te doen met allerlei theorieën zoals Eloit en weet ik veel wat allemaal meer, korte bewegingen in te schatten, van b.v. een week of iets langer, wat je het beste kunt kunt, wil je toch geld verdienen: je neemt een positie met b.v. hefboom 20 van b.v. valuta een index, het maakt niet uit, kijkt naar het verleden van b.v. een maand, wacht tot ie in het midden van de “zaagbeweging” staat, gaat dan op het zelfde moment long en short, verkoopt wanneer je 30% winst het op 1 positie, je hoeft dan nog maar te wachten tot je een verlies hebt van 15% op de andere positie en je hebt 7.5% winst. Dit kan natuurlijk ook fout gaan, maar de kans dat je hier fout gaat is vele malen kleiner dan een advies long of short volgen, dit garandeer ik iedereen.

  Tip, ga long en short op olie op een koers van ongeveer 72.50 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.