Gratis geld

Mijn Belgische collega Erik Rampelberg wees mij op de onderwaardering van DryShips Inc., en zoals de naam al doet vermoeden een aan de scheepvaart gerelateerd bedrijf genoteerd aan de NASDAQ. Het leuke aan dit bedrijf is dat het zoveel meer is als een scheepvaartsbedrijf. Zo af en toe attenderen mensen je op kansen die bijna te mooi zijn, zo ook nu.

DryShips Inc. is een holding company die zich manifesteert in 3 activiteiten, te weten:

-Dry Bulk Shipping (dit is de oorsprong van het bedrijf),
-exploitatie van olietankers,
-en als derde activiteit binnen deze holding is er Ocean Rig, een bedrijf dat zich bezig houdt met deepsea drilling activiteiten.

Zoals wel vaker is ook deze holding company ondergewaardeerd, op de een of andere manier zijn dergelijke bedrijven vaak minder geliefd bij beleggers. Dit is het management van het bedrijf ook duidelijk en er zijn dan ook plannen om de drie verschillende bedrijven allen een eigen notering op de NASDAQ te laten hebben.

Ocean Rig wordt al als “over the counter” product verhandeld in Oslo. De aandelen die Dryships Inc. hierin bezit vertegenwoordigen een waarde van tussen de $5.50 en $6.00 per aandeel DryShips Inc., dat op dit moment handelt rond de $4.00.

Alleen uitgaande van deze waarde is het aandeel dus al ongeveer 37,5% ondergewaardeerd, dan nemen we nog niet de waarde van de 2 andere bedrijfsactiviteiten in ogenschouw.

De waarde van de bulkschepen en tankers ligt ook nog rond de $2 per aandeel, dit zou een huidige reële koers betekenen van tussen de $7,50 en $8,00 voor DryShips Inc. Dan moet u zich ook nog bedenken dat dit conservatieve schattingen zijn en dat ik praat over boekwaarde en niet over de waarde van de onderliggende contracten, goodwill, etc.

De waarde van het belang in Ocean Rig zou bij een notering aan de NASDAQ  weleens een stuk hoger uit kunnen vallen, hetgeen zou resulteren in een hogere reële koers voor DryShips Inc.

Daarbuiten zal ook de tanker afdeling waarschijnlijk nog dit jaar een eigen notering aan de Amerikaanse beurs krijgen.  Dus bekijk het hoe u wilt, wanneer u niet gelooft in de huidige Dry bulk sector, wat logisch is afgaande op de huidige Dry Baltic Index, kunt u het zien als een belegging in deepsea drilling, of het transport van olie.

Met de huidige staal prijzen, durf ik haast te stellen dat wanneer dit bedrijf zijn vloot verkoopt aan een schroothandelaar u nog geen verlies zult maken.

Men zegt weleens dat er geen gratis geld bestaat en al zeker niet op de beurs, maar dit begint er toch wel verdacht veel op te lijken…..

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

5 gedachten over “Gratis geld”

 1. Beste Basrio,
  Ik begrijp je reactie, dit zou in een perfecte markt ook niet mogelijk mogen zijn.
  Helaas is het fonds onnodig hard afgestraft toen de Baltic Dry Index in elkaar plofte. Er werd toen niet gekeken naar de waarde van het bedrijf in de diverse takken van sport en werd puur en alleen afgerekend op hun Dry Bulk transport divisie.
  Mvgr,

  Paul Rodenburg

 2. Analyst Moves: DRYS, GCI
  Monday, May 16, 2:17 PM ET
  This morning, Goldman Sachs lowered its price target on shares of DryShips (NASDAQ:DRYS) to $5.50 as higher expenses are expected to reduce the company’s earnings going forward. In the report, Goldman also reduced its EPS estimates but maintained its neutral rating.

 3. Erik Rampelberg

  Beste Mvliex1,

  Rekening houdend met het koersdoel van GS zitten zij volledig in lijn met de consensus van de geprojecteerde 0.85 eps voor 2011 wat met een P/E van 6.5 een koers van $5.5 betekend. Dit zonder rekening te houden met cash die vrijkomt met toekomstige notering van Ocean Rig op de NASDAQ, wat hen zal toelaten om hun schuldgraad te verminderen. Wat dan weer gunstig is voor hun operating margin( 40.49% vs. industry average at 34.45%). Volgens mij is een koersdoel van $5.5 lowballing, maar zelf met dat target is er nog een meerwaarde potentieel van meer dan 35%.
  Dit alles op een moment waar de BDIY heel laag staat, maar wanneer de globale vraag naar staal en ertsen terug zou aantrekken, dan krijgen we een heel ander verhaal en zouden we volgend jaar richting dubbele cijfers kunnen evolueren.

  Mvg,

  Erik Rampelberg

 4. Erik Rampelberg

  On Friday June 3, 2011, 2:21 pm
  LOS ANGELES (AP) — Shares of DryShips Inc. surged Friday after an analyst upgraded the stock, citing an expected rise in demand for the company’s deepwater oil drilling rigs and the potential for its stock to get a lift when shares in drilling rig operator Ocean Rig UDW Inc. begin trading on the Nasdaq.

  THE SPARK: Goldman Sachs analyst Scott Malat raised his rating to “Buy” from “Neutral” and bumped up his price target to $6 from $5.50. He thinks the planned listing of Ocean Rig shares will help unlock the value of DryShips. In addition, Malat argues DryShips’ business will benefit from higher oil prices.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.