GoPro verkoopt beleving

In juni van dit jaar ging het Amerikaanse bedrijfje GoPro naar de beurs. GoPro is producent van kleine camera’s, die klanten gemakkelijk op hun lijf kunnen bevestigen. Op die manier kunnen ze alles vastleggen wat ze aan het doen zijn. Die foto’s kunnen vervolgens heel gemakkelijk geüpload worden. GoPro richt zich op de jonge consument die dol is op selfies.

Op 25 juni jl. beleefde GoPro zijn Initial Public Offering (IPO). Het aandeel ging uiteindelijk voor $ 24 per stuk naar de beurs. Dat gaf het bedrijf een marktwaarde van $ 2,96 miljard. Sinds de IPO is de koers van het aandeel opgelopen tot boven $ 80. Dat impliceert dat beleggers hoge verwachtingen hebben van de strategie van het bedrijf. Het heeft nu immers multiples die vergelijkbaar zijn met die van bedrijven als Twitter en Facebook. GoPro is nu een hardware bedrijf, maar beleggers denken dat GoPro in staat zal zijn om een content bedrijf te worden. Oprichter en grootaandeelhouder, Nick Woodman, claimt de beschikking te hebben over drie jaar beeldmateriaal met een hoge marketingwaarde. Of en hoe dat gaat lukken, is nog maar de vraag.

De markt lijkt daar zich op dit moment nog weinig vragen over te stellen gelet op de koersstijging. Die hangt misschien ook wel samen met het kleine aanbod van aandelen. Er zijn er op dit moment slecht 20 miljoen van de 150 miljoen vrij verhandelbaar. De rest zit vast bij de oorspronkelijke aandeelhouders en eigenaar. Het is deze aandeelhouders verboden om hun bezit tijdens de zogeheten lock-up periode in de markt te zetten. Die zogeheten lock-up periode eindigt op 22 december aanstaande.

GoPro heeft al laten weten, dat de oorspronkelijke aandeelhouders na het beëindigen van de lock-up periode aandelen zullen herplaatsen. In totaal gaat het om pakweg 130 miljoen aandelen. Nick Woodman zal zelf ruim 4 miljoenaandelen van de hand doen. Bij de IPO waren er dat ruim 3 miljoen. Na deze herplaatsing behoudt Woodman een belang van 42%. Ook aan deze herplaatsing is een lock-up periode van 90 dagen verbonden om zo heftige koersschommelingen te voorkomen.

De herplaatsing zal bij het huidig koersniveau meer dan $ 800 miljoen genereren. Ongeveer $ 100 van de opbrengst is bedoeld voor de financiering van nieuwe investeringen in het bedrijf.

Wat moeten geïnteresseerde beleggers doen. Het beste is om voorlopig afstand te houden. Zoals gezegd zijn waarderingen momenteel erg hoog en zijn de gebaseerd op verwachtingen over het succes in de toekomst. Daar komt bij, dat na de herplaatsing en de daaraan verbonden lock-up er waarschijnlijk heel veel aandelen op de markt gedumpt worden. Dat kan de prijs enorm drukken. Los daarvan circuleren er in de markt prijsdoelen voor GoPro die variëren van$ 45 tot $ 60. Die koersdoelen liggen duidelijk beneden het huidig niveau.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.