Geld in de sloot gooien!

De gekte is weer helemaal terug! Ten tijde van de pandemie gingen ook de Amerikaanse corporates op de handen zitten. Er moest vanwege de grote onzekerheid goed op de centjes gepast worden.

Maar nu is het hek weer helemaal van de dam. Corporates hebben over de eerste 9 maanden van dit jaar het recordbedrag van $ 870 miljard gereserveerd voor buybacks en ook de dividenduitkeringen noteren records.

Dat is natuurlijk fijn nieuws voor beleggers en voor het topmanagement zelf. Maar is het toch ook niet een vorm van geld in de sloot gooien? Volgens sommigen zijn aandelenkoersen al zo hoog opgelopen, dat de buybacks amper nog invloed hebben op de ontwikkeling van de winst per aandeel.

Het kan natuurlijk ook zijn, dat bedrijven willen uitstralen dat de volatiliteit in de maand september slechts van tijdelijke aard zal blijken. Maar misschien is dat laatste toch iets teveel van het goede. Er wordt een immens groot bedrag voor buybacks gereserveerd en dat vertekent het beeld toch enigszins.

Slechts 20 bedrijven in de S&P 500 nemen meer dan 55% van dit totale bedrag voor hun rekening. U raadt het al, het gaat om bekende namen als Apple, Alphabet en Google.

Misschien barsten de meeste ceo’s toch iets minder van vertrouwen. Enfin, de komende cijferregen zal dit duidelijk maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.