Deal Intel en Microsoft ook van nationaal belang

In het Amerikaanse landsbelang zet Intel vol in op het ontwikkelen van de eigen chipgieterij waarmee het volledige productieproces voor geavanceerde computerchips op eigen bodem kan plaatsvinden. Intel Foundry, zoals het bedrijfsonderdeel voortaan gaat heten, kondigde gisteren op een groots evenement aan dat het Microsoft als klant heeft binnengehaald. Na het maken van de plannen en het binnenslepen van miljardensubsidies is het een belangrijke volgende stap in een ontwikkeling van historische proporties.

Make America Great Again

Het belang van Intel Foundry mag niet worden onderschat. Op dit moment wordt het overgrote deel van alle geavanceerde computerchips geproduceerd in Azië, waarbij het Taiwanese TSMC marktleider is. Mochten, om wat voor reden dan ook, ooit de leveringen vanuit Taiwan stoppen, dan brengt dat de in snel tempo digitaliserende economie in de Verenigde Staten grote schade toe. Bovendien vrezen de Amerikanen met grote vreze in dat geval hun leidende positie op het gebied van defensie, vliegtuigbouw en dataverwerking door overheidsinstellingen te verliezen. Gina Raimondo, de minister van Economische Zaken, was gisteren tijdens het evenement aanwezig om dat nog eens kraakhelder te benadrukken.

Goed nieuws voor de Nederlandse chippers

Pat Gelsinger, deze maand al drie jaar de CEO van Intel, kon melden dat het orderboek voor de gieterij inmiddels met $15 miljard is gevuld. Naast Microsoft zijn er nog drie grote klanten, die niet met name genoemd werden. De eerste chips voor Microsoft zullen worden gemaakt met de bestaande low-NA EUV machines van ASML. De eerstvolgende stap in de nieuwste productieplanning, die ook gisteren werd geopenbaard, zijn nog kleinere chips van slechts 1,4 nanometer waarvoor de spiksplinternieuwe high-NA EUV machines van ASML gebruikt gaan worden. Daarmee hoopt Intel het gapende gat met marktleider TSMC te dichten.

In de komende maanden zal moeten blijken welke rol er is weggelegd voor ASMI en Besi. Zij doen volop mee in de aanbestedingen, maar zijn anders dan ASML niet zonder concurrentie.

Intel Foundry staat op eigen benen

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken stapt Intel over de eigen schaduw heen. Chipdesign is van cruciaal belang en op dat gebied heeft Intel in de afgelopen jaren volledig de boot gemist. Het roer is daarom 180 graden gedraaid. Gisteren stonden alle grote chipdesigners, met Arm voorop, op het podium als partners van Intel Foundry. “We zijn vreemde bedgenoten”, noemde Arm-topman René Haas het. Om het vertrouwen te creëren is Intel Foundry binnen Intel op afstand gezet van bedrijfsonderdelen die mogelijk concurreren met de partners. Ook dat tekent het grote belang van de nationale samenwerking.

Intel voor beleggers

Voor beleggers in technologieaandelen is er iets te kiezen. Bedrijven als Nvidia, AMD en ook de Nederlandse chippers smeden op dit moment het ijzer omdat het heet is. Ze verdienen geld als water, wat hun aandelen veel beter doet presteren dan die van Intel, maar ook duur maakt. Bij Intel liggen de verdiensten in de toekomst, waardoor het aandeel ook beduidend lager wordt gewaardeerd.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.