Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De Rolls Royce onder de tractoren

John Deere (Deere & Co.) is een producent van landbouw, gras-, bosbouw- en bouwmachines. Door de jaren heen heeft John Deere heel wat veranderingen ondergaan in het bedrijf, de producten en haar dienstverlening.

Onlangs kwam ik tijdens een netwerkborrel (Talk-YTC) met iemand in gesprek die voor John Deere in Horst werkt. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de persoon was zo enthousiast en vol lof over John Deere dat ik maar eens besloot dit bedrijf nader te bekijken. John Deere is voornamelijk bekend van de grote groene tractoren met gele wielen.

Het bedrijf, opgericht in het jaar 1837, bestaat inmiddels meer dan 175 jaar en wordt gezien als de Rolls Royce onder de tractoren. John Deere is niet alleen wereldmarktleider van landbouwmachines, maar ook wereldwijd toonaangevend als producent van bosbouwmachines. Ook is het bedrijf de op één na grootste producent van bouwmachines.

Het hoofdkantoor van John Deere is gevestigd in Moline Illinois. Met fabrieken, kantoren en andere faciliteiten in meer dan 42 landen opereert het bedrijf wereldwijd. In totaal werken er meer dan 50.000 mensen die in 2011 samen goed waren voor een omzet van > $ 32 miljard.

Alleen al in Nederland verkoopt John Deere Nederland BV landbouw- en turf machines via een dealernetwerk van 9 erkende John Deere dealers met 42 filialen. Om volledig te voldoen aan de eisen van de klant bieden de John Deere dealers in Nederland volledige sales- en after-sales ondersteuning en een breed scala aan financieringsoplossingen aan hun klanten.

John Deere kan worden opgesplitst in vier bedrijfsactiviteiten. Enerzijds landbouw- en bouwmachines en anderzijds gras- en bosbouwmachines. De landbouw en bouwmachines bevinden zich in een ideale positie om te kunnen profiteren van de mondiale groei. Gras- en bosbouwmachines ondersteunen en bevorderen de mondiale ontwikkeling van verkoopkanalen. Tevens richt John Deere zich ook op ondersteunende activiteiten zoals financiële dienstverlening, energiesystemen en onderdelenservice.

Hoewel John Deere wereldwijd opereert, concentreert men zich met name op zes regio’s: Amerika en Canada, Europa, Brazilië, Rusland, India en China. Naar verwachting betreft dit minimaal 75% van de toekomstige groei in de wereld met betrekking tot de toenemende vraag naar voedsel, brandstof, beschutting en infrastructuur. Deze vraag zal stijgen door een stijging van de wereldbevolking.

Bron: Deere & Company Historical Financial Information

Dit is ook te merken aan de resultaten van John Deere. Wereldwijd worden er veel investeringen gedaan in de landbouw. Dit is een gevolg van relatief hoge voedselprijzen. De omzet in het tweede kwartaal van 2012 steeg met 12% tot $ 10 miljard. De winst in het tweede kwartaal van 2012 kwam uit op ruim $ 1 miljard. Vooral Canada en Amerika laten een groei zien. De verkopen stegen daar met ruim 18%. Buiten Canada en Amerika stegen de verkopen met 6%. Ook voor het tweede halfjaar van 2012 worden hogere winsten verwacht. De verwachte winst voor 2012 bedraagt $ 3,35 miljard. De strategie van John Deere is erop gericht om tot 2018 te groeien naar een omzet van $ 50 miljard. Dit moet met name worden bereikt door ruime investeringen in innovatie en uitbreiding van de algehele capaciteit. Momenteel lopen er meerdere projecten, waaronder het opzetten van 7 nieuwe fabrieken. In 2012 heeft John Deere een record aan nieuwe producten op de markt gezet. Het is dan ook een van de meest innovatieve fabriekenten van trekkers en landbouwmachines. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Eichbach Consulting.

Macro-economisch gezien heeft John Deere de wind in de zeilen. De verwachtingen zijn dat de wereldbevolking van 7 miljard naar 9 miljard mensen in 2050 zal groeien. De meeste groei zal zijn in Afrika en Azië. En al deze mensen moeten eten. Toch heeft het bedrijf te maken met hogere productiekosten met betrekking tot ruwe materiaalkosten en research & development.

John Deere wil ook de aandeelhouder laten profiteren van het succes. Hierbij streeft het bedrijf om haar doelstellingen op het gebied van duurzame aandeelhouderswaarde SVA (Shareholder Added Value) te bereiken. John Deere heeft een sterke cashflow. Jaarlijks wordt het dividend verhoogd en aandelen teruggekocht. Er wordt naar een pay-outratio van 25%-35% gestreefd. Het bedrijf heeft dan ook een sterke financiele positie.

Bron: Deere & Company July presentation

John Deere noteert aan de New York Stock Exchange met een koers van $ 78,97 per 7 augustus 2012. De koers winst verhouding van John Deere bedraagt momenteel bijna 20x. Hetgeen wil zeggen dat het bedrijf al behoorlijk gewaardeerd is.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, wil ik u graag verwijzen naar de website www.valuestarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin) Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben geen positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “De Rolls Royce onder de tractoren”

 1. Avatar

  goedemiddag , als je vermogensbeheerder bent en je schrijft over John deere , moet je daar natuurlijk geen foto van een trekker van het merk Mc. cormick bijzetten !!!!!!!!!!!!!!!

  Dan laat je zien dat je erg weinig van de branche begrijpt !!!!

 2. Maurice

  Beste Cees,

  Daar heb je helemaal gelijk in..

  Ik schrijf de artikelen, maar beheer niet de website.

  John Deere is voornamelijk bekend van de grote groene tractoren met gele wielen.

  1. Avatar
   Fedor Oudshoorn

   Beste Maurice,

   Dat je erg weinig begrijpt van de landbouw mechanisatie branche is wel te merken aan de titel van dit artikel. De Rolls Royce onder de tractoren? John Deere? Ik ben actief in de landbouw en ik kan u vertellen dat Fendt tractoren de hoogste standaard aanbieden. En van dat merk dat ik noem ben ik niet favoriet!

   Het is ook veel te makkelijk om over John Deere te schrijven, dat het bedrijf zo’n groot succes is. Immers vrijwel alle grote landbouw mechanisatie bedrijven doen het goed.

   Fiat (Case New Holland)
   Agco
   Claas
   Same Deutz-Fahr
   Kubota

   Allen schrijven ze record cijfers, Dit is te wijten aan de explosieve groei van de wereld bevolking (die dient immers gevoed te worden) en de groei naar de vraag van bio brandstoffen, wat ook uit voedsel producten word gemaakt.

 3. Maurice

  Beste fedor, je hebt helemaal gelijk. Zelf heb ik nog nooit op den tractor gezeten. Ik had nog nooit van John deere gehoord, daarom vond ik het dan ook juist interessant om het bedrijf eens nader te bekijken. Gr. Maurice

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *