Beleggen in de zomer: kansen en risico’s

De zomer staat voor de deur en de aandelenmarkten zijn op weg naar nieuwe hoogtepunten. Maar er zijn nog maar weinig signalen die wijzen op een zomerse sfeer. Individuele namen en sectoren, met name de technologiesector in de VS, zetten momenteel de toon voor de zomer. De eerste zonnestralen priemen door tot de kapitaalmarkt, waar sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de snelle opeenvolging van renteverhogingen door de centrale banken donkere wolken boven hingen.

Veelbelovende pipeline van IPO’s

Een beursgang is een eerste signaal van dooi. Een groeiend aantal bedrijven wil naar de beurs; succesvolle IPO’s waren onder andere de Zwitserse huidspecialist Galderm en het Duitse retailbedrijf Douglas. Over het algemeen is het aantal beursintroducties sinds de financiële crisis sterk gedaald. Alleen al binnen de OESO zijn sinds 2005 meer dan 30.000 bedrijven van de beurs verdwenen. In de EU is het aantal beursnoteringen tot 2020 met 39,7% gedaald.

De pipeline van beursintroducties ziet er veelbelovend uit, waarbij de nakende beursgang van onlinemodeketen Shein tegen een geschatte waardering van 58 miljard euro het ijs breekt in het e-commerce segment. Naast beursintroducties zien we over het algemeen meer fusie- en overnameactiviteiten. Het aantal fusies en overnames is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald, wat nieuwe kansen biedt voor ondergewaardeerde bedrijven en hun investeerders, met name in Europa. Volgens Bain & Company daalde het volume van fusie- en overnametransacties vorig jaar met 15%, tot 3,2 biljoen dollar, het laagste niveau in een decennium. Alles is dus klaar voor een nieuwe golf van overnames waarvan beleggers kunnen profiteren. De huidige consolidatie op de kapitaalmarkt wordt steeds meer aangedreven door private equity. Volgens McKinsey hebben recordinstromen in de opgerichte private equity-fondsen geresulteerd in een kapitaalvoorraad van 3,7 biljoen dollar. Dit kapitaal zal de komende jaren worden geïnvesteerd en zal een nieuwe golf van overnames op de aandelenmarkt teweegbrengen. Het dalende niveau van financiering weerspiegelt zich al in de eerste deals in Europa. Traditionele bedrijven zoals Novartis concurreren om beursgenoteerde bedrijven in te lijven, zoals de huidige overname van MorphoSys laat zien.

De voortekenen voor een zonnige zomer zijn goed, maar welke randvoorwaarden zijn er nodig? De positieve bedrijfs- en economische data in Europa (index van de aankoopdirecteurs, werkgelegenheid, logistieke issues, etc.) en het begin van normalisatie in de VS, gecombineerd met verbeterde herfinancieringsmogelijkheden en -voorwaarden, zullen waarschijnlijk leiden tot verdere stijgingen op de aandelenmarkt. Daarnaast zal niet alleen het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland, maar ook het wijzigende rentebeleid door de ECB het sentiment in de financiële markten opbeuren.

Pas op voor zonnebrand

De inflatie is aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gedaald, maar vormt een dilemma voor centrale banken. Als de rente te snel wordt verlaagd, bestaat het risico dat de inflatie weer uit de hand loopt door een sterke economische groei. Dit kan resulteren in een pijnlijke correctie op de kapitaalmarkten, vergelijkbaar met een ernstige zonnebrand. Bovendien maken het handelsconflict met China, de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar en de geopolitieke conflicten het moeilijk voor de centrale banken om vooruit te kijken.

Beleggers moeten niet alleen uitkijken naar de zon, maar ook beschutting zoeken in de schaduw. Op de aandelenmarkt zijn er kleine en middelgrote bedrijven die zich momenteel ophouden in de schaduw. Ze worden verhandeld tegen een gemiddelde korting van 30% op hun eigen trackrecord van de afgelopen twee decennia. In Europa waren het rentebeleid, de zwakke economische data en de geopolitieke onzekerheden de belangrijkste drijfveren. Nu zijn er tenminste tekenen van een omgekeerde trend in rente en groei. Dit zou beleggers de kans moeten geven om in te stappen in aantrekkelijke bedrijfsmodellen tegen relatief lage waarderingen. Ook al suggereert het huidige druilerige regenweer anders: er is wel degelijk een goede kans op een glorieuze zomer op de kapitaalmarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.