Archer Daniels Midland; de boer is troef

Agrarische grondstoffen zorgen voor voedsel voor mens en dier en zullen altijd gevraagd blijven. Archer Daniels Midland (ADM) is op dit gebied een van de grootste ondernemingen ter wereld. Het is een Amerikaanse handelaar in en vervoerder van soft commodity’s. Met ruim 31.000 medewerkers in dienst is het een van de leidende producenten van voedsel- en drank-ingrediënten en andere producten die gemaakt worden van zaden, maïs, bloem en overige agrarische grondstoffen.

De in 1902 opgerichte en sinds 1924 aan de Amerikaanse beursgenoteerde onderneming is gevestigd in Chicago maar heeft meer dan 270 fabrieken wereldwijd. Daarnaast is men in het bezit van 44 R&D-centra en meer dan 500 locaties (waarvan 125 buiten de Verenigde Staten) waar oogsten worden gekocht, schoongemaakt en opgeslagen. ADM is actief in de hele keten van de oogst van de agrarische grondstoffen tot en met de aflevering bij de fabriek die de grondstof of het halffabricaat nodig heeft om er voedsel, drank of bijvoorbeeld brandstof van te maken. ADM houdt zich daardoor ook bezig met de opslag en het vervoer van de bulk.

Het bedrijf is opgedeeld in vier divisies: Agricultural Services (handelsdivisie; de koop, reiniging, opslag en het vervoer van de grondstoffen , 43 procent van de omzet), Corn Processing (verwerking van maïs in suikers, siroop, aminozuren, ethanol en alcohol, 16 procent van de omzet), Oil Seeds Processing (verwerking van sojabonen en andere zachte zaden in oliën, biodiesel en proteïnen, 37 procent van de omzet) en Wild Flavours & Specialty Ingredients (o.a. de productie van smaak- en kleurstoffen, glutenvrije producten en hoge proteïnepasta’s, 4 procent van de omzet). 

De geografische omzetverdeling is als volgt:

  • 46 procent Verenigde Staten
  • 23 procent Zwitserland (grootste groeier de afgelopen jaren)
  • 3 procent Duitsland
  • 7 procent Kaaimaneilanden (fiscaal motief)
  • 21 procent Rest van de wereld (meer dan 160 landen)

De omzet over 2017 bedroeg 60,8 miljard dollar (-2,4 procent). De omzet daalde een aantal jaar als gevolg van verkoop van onderdelen maar zal naar verwachting dit jaar met 7,2 procent toenemen. De cijfers over het derde kwartaal waren beter dan verwacht. De omzetstijging bedroeg 5,2 procent op jaarbasis en de nettowinst kwam uit op 1,39 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel was 92 dollarcent waar 83 cent werd voorzien. Het management verwacht een solide vierde kwartaal en een nog beter 2019. Megabelegger George Soros heeft in het derde kwartaal een belang genomen in ADM. Het gaat om 720.000 aandelen met een waarde van 36,2 miljoen dollar.

De prijzen van agrarische grondstoffen bewegen in redelijk korte cycli. Wat het ene jaar schaars is, daar is het volgende jaar een overvloed van. Zo wordt er als gevolg van de droogte in Europa en de Verenigde Staten afgelopen zomer in de eerste helft van 2019 een groot tekort aan graan verwacht.

ADM is gevoelig voor weeromstandigheden (droogte, te veel regen, orkanen, overstromingen). Daarbovenop is een andere bedreiging gekomen; die van de handelsbelemmeringen. De importtarieven die China als reactie heeft ingevoerd op Amerikaanse sojabonen zijn daar een voorbeeld van. China kocht geen Amerikaanse sojabonen meer, maar haalde deze nu uit Brazilië. De levering van sojabonen aan China is belangrijk voor het Amerikaanse Midwesten in het algemeen en ADM in het bijzonder. De in het kader van de wapenstilstand tussen beide kemphanen gedane order voor Amerikaanse sojabonen door China is goed nieuws voor ADM.

Er is tevens een handelsoorlog gaande in bio-ethanol waardoor de prijzen fors zijn gedaald. De Verenigde Staten waren met 200 miljoen gallons per jaar de grootste leverancier van het goedje aan China. Dankzij Chinese importheffingen dumpen de Amerikanen bio-ethanol nu op de wereldmarkt tegen een prijs van 1,26 dollar per gallon; het laagste punt van de afgelopen tien jaar. Toch zal de vraag naar bio-ethanol stijgen. In Europa mengen we bijvoorbeeld 5 procent meer bij in benzine en diesel. ADM is de op een na grootste producent van Amerikaans bio-ethanol.

ADM heeft bewezen in staat te zijn zich aan te passen aan veranderende trends zowel wat betreft markt- en/of geografische omstandigheden als wat betreft consumentenvoorkeuren. Uit milieuoverwegingen wordt de veestapel afgebouwd en is er veel vraag naar proteïnerijk veevoer. ADM heeft overnames gedaan om een belangrijke speler te zijn. Ook op de vooral in de Verenigde Staten ingezette trend om glutenvrij te eten speelt ADM met behulp van overnames in.

Het aandeel ADM trekt op de beurs haar eigen plan. De correlatie met de beursindex (bèta) is met 0,49 fors lager dan 1. Het dividendrendement bedraagt 2,9 procent. Het dividend wordt jaarlijks in vier keer betaald. De afgelopen 16 jaar werd het dividend elk jaar verhoogd. Sinds 2015 koopt het bedrijf eigen aandelen in. Binnen het lopende programma zal er tot eind volgend jaar voor zo’n 700 miljoen dollar aan aandelen worden ingekocht.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Archer Daniels Midland in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.