Zottigheid ten top

De markt lijkt het ook niet meer te begrijpen. Een arbeidsrapport in de Verenigde Staten, dat op het eerste gezicht positief wordt uitgelegd, waarop de koersen dalen, blijkt bij nader inzien toch veel negatiever te zijn en dus…… gaan de koersen omhoog. In Nederland hebben we te maken met een overheid, die er al een aantal jaren op een rij in slaagt om maatregelen te nemen, die negatief zijn voor de bestedingsruimte van de consumenten en daarmede voor het consumentenvertrouwen (en dus negatief voor de economie), maar op het Beursplein worden nieuwe toppen gezet. Een volgende weerstand komt zelfs in zicht in de vorm van een topje uit 2008 op 416. De markt is volgepropt met liquiditeiten, die bedoeld waren om de economie te stimuleren maar daar komt weinig van terecht. In plaats daarvan gaan ze naar de aandelenmarkt waar ze tegen alle beter weten in een hausse veroorzaken die – en daar lijkt geen ontkomen aan – alleen maar kan eindigen in een grote teleurstelling. De grafieken van de verschillende markten zijn niet eensluidend, maar over één ding zijn ze het wel eens; op de daggrafieken wordt negatief gedivergeerd. Als het vandaag niet is dan zal het morgen zijn, dat de reactie doorzet. Deze hoeft niet zwaar te zijn, maar veel zekerheid bestaat hier niet over, want er wordt nog steeds negatief gedivergeerd in de week, ook al zijn de grafieken nog stijgend. De meest positieve grafiek vonden wij in de S&P500. En om u niet al te zeer de put in te praten zullen wij deze hieronder laten zien. Het is een weekgrafiek.

TA S&P 11 november 2013
TA S&P 11 november 2013

Figuur 1.

U ziet een oplopende wedge. De koersen zijn aan de bovenkant uitgebroken. Dit gaat volgens de theorie een valse uitbraak blijken te zijn in de komende tijd. Voor het overige is er niets mis met de koersgrafiek. Er is een duidelijk stijgende lijn en alles ligt op de juiste plaats. De vraagtekens komen daaronder. In de periode juli-augustus was er sprake van negatieve divergentie. Om dit goed te kunnen zien hebben wij licht horizontale lijnen in de Momentum Analyse getekend. Maar deze negatieve divergentie werd weer opgeheven in de periode na augustus. De Momentum Analyse volgde toen het verloop van het koerspatroon. Dit lijkt positief. Maar ten opzichte van het begin van de wedge is er nog steeds sprake van negatieve divergentie. En hier zit hem het venijn. Op andere beurzen ziet men veel negatievere plaatjes, maar de eindconclusie is hetzelfde. De markt is toe aan een doorzetten van de reeds begonnen reactie en als dit niet snel komt dan zal hij omslaan in een correctie, die aanmerkelijk grotere vormen gaat aannemen. Reeds enige malen hebben wij u gewezen op de onderliggende sentimentindicatoren. Hier vindt men vele negatieve signalen in en daarin is geen verandering gekomen. Afgelopen week is hier de volatiliteit bijgekomen, die is gaan stijgen, zeker in Europa. Een stijgende volatiliteit is een negatief signaal. De enorme liquiditeit in de markt zal de beurzen blijven stuwen totdat het bericht komt dat er een einde aan gaat komen, maar intussen kan de boog niet altijd gespannen blijven. Er zijn reacties nodig en ongetwijfeld staat er een voor de deur. Al eerder hebben wij gesteld dat deze gematigd kan zijn maar hoe langer het duurt voordat hij komt hoe dieper de teleurstelling kan worden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-11-11): 394,07

Onze conclusies:

Korte termijn: reactie
Middellange termijn: nog stijgend
Lange termijn: nog stijgend
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De rente

In Amerika (over een liquiditeitenmassa gesproken) is de rente al enige tijd aan het stijgen. In Europa is er ook een draai aanstaande. Misschien is het nog een beetje vroeg om dit te stellen, maar wij verwachten niet meer dat het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen op korte termijn de steun op 1,94% zal zien. Op iets langere termijn laten wij dit doel nog niet vallen.

De Amerikaanse $ versus de €

De dollar heeft zijn opmars voortgezet en aan zijn stijging lijkt nog geen einde te komen. Inmiddels heeft hij het 10-weeks gemiddelde doorschreden en is hij op weg naar de weerstand die het 50-weeks gemiddelde ongetwijfeld gaat bieden. Deze weerstand ligt rond 75,7.

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud is op weg naar zijn steun op US$1.251. Er is dus nog even te gaan, maar alles wijst erop dat er rond dat steunniveau gedraaid zal worden.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is opnieuw gedaald, maar hij is gesloten op zijn steun op US$105. De daggrafieken waarschuwen nu voor een omslag. Dat lijkt normaal. Maar dat betekent niet dat het met de daling nu gedaan is. Voorlopig mag u niet anders besluiten dan dat er sprake zal zijn van een tijdelijk herstel. Maar dat kan dan alweer snel om zeep worden geholpen door een deal met Iran. De lagere steun op US$99 blijft in ieder geval lonken.

Strategie

Onze strategie is niet veranderd. Wij breiden de portefeuilles nog uit, maar het lijkt er op dat de winnaars van de afgelopen maanden vervangen moeten gaan worden door andere aandelen in nieuwe sectoren. Wij blijven daarom voorzichtig opereren en zoeken naar de juiste kandidaten. Zwakke broeders, als die gevonden worden, worden verkocht.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Zottigheid ten top”

  1. Tja, de markt, en dus de mens, laat zich niet dwingen. Maar hoe zot, of afgezaagd, het ook mag klinken, ‘what goes up must come down’. Inderdaad, een zotte markt afgelopen tijden,een reflectie van de psyche die zo nu en dan zot kan zijn…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.