Wanneer nadert beursfeest einde?

We naderen de verjaardag van de piek in 2007.  De meeste beleggers zagen de top niet aankomen.  Achteraf waren de waarschuwingssignalen duidelijk. De toonaangevende beursgraadmeter S&P verloor 57% van de piek op 9 oktober 2007 tot de bodem op 9 maart 2009.

Op 11 juli 2007 legde de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, hypothecaire effecten op kredietwacht. Op 6 augustus van dat jaar vroeg American Home Mortgage-dan de 10e grootste hypothecaire kredietverlener in de VS- uitstel van betaling aan. De aandelen van kleine bedrijven gemeten door de Russel 2000-index piekten op 13 juli en daalden de daarop volgende vijf weken met meer dan 12%.

Hoe kunnen we deze tekens gemist hebben? Er is geen twijfel over mogelijk dat we ze niet missen als ze opnieuw zouden plaatsvinden. Maar het is onnodig te zeggen, dat zullen ze niet. Wanneer de huidige stierenmarkt wordt beëindigd, zal het voorafgaan worden met een geheel andere reeks waarschuwingssignalen.

Een top in de markt wordt gekenmerkt door euforie dus het is waarschijnlijk dat u deze tekens zult missen. Of…..u moet de verleiding weerstaan. Emoties in bedwang houden is heel moeilijk en stijgende koersen trekken eenmaal beleggers aan. Het beste is zonder emoties te beleggen. Wij hebben een automatische DAX- systeem ontwikkeld die zowel inspeelt op een stijging als een daling. Daarmee kunnen we beter presteren dan de traditionele vermogensbeheerders die alleen een kant opwerken. Ons beleggingssysteem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 22.837 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag nu kosteloos informatie aan

Financiële nieuwssite Barrons heeft aan analisten gevraagd wat kenmerkend is voor een aanstaande berenmarkt.

1. Overwaardering

Hier hebben we recent over geschreven. Goldman Sachs gaat er van uit dat de kans op een negatief rendement in de komende tien jaar op 99% ligt als uitgegaan wordt van de huidige waardering van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500. Ze hebben een correlatie gemaakt van de waardering en het verwacht rendement. Het blijkt dat als de koersen ten opzichte van de winsten zo hoog staan als nu, de kans erg groot is dat de komende 10 jaar geen stuiver wordt verdiend op de beurs.

Waarderingsindicatoren zoals prijs / winst, prijs-tot-boek-, prijs-tot-verkoop- of prijs-naar-dividendverhoudingen zijn opmerkelijk slecht bij het vaststellen van een top in de markt. Overgewaardeerde markten kunnen al geruime tijd zo blijven totdat de zwaartekracht zijn werk doet. In de zomer van 2007 was de aandelenmarkt meer overgewaardeerd dan bijna alle pieken sinds 1900. De markt was alleen in het jaar 2000 nog duurder.

2. Moeilijkheden in de financiële sector

Een van de tien sectoren van de S & P 500 die het typisch moeilijk heeft wanneer een stierenmarkt haar einde nadert, zijn financiële aandelen. Gedurende de laatste drie maanden van alle post-1970 bulletmarktoppen voor 2007 presteerde de sector slechter dan de brede marktindex. Dit gebeurde ook in  2007. De branche deed het 3,1% slechter in de drie maanden voordat een top van de S&P 500 werd bereikt.

Een nog sterkere waarschuwingssignaal is afkomstig van kleinere regionale banken, aldus Hayes Martin, president van Market Extremes, een beleggingsadviesbureau dat zich richt op belangrijke marktkeerpunten. Martin’s onderzoek laat zien dat dergelijke banken nog beter ‘kanaries  in de kolenmijn’ zijn dan de financiële sector in het algemeen. Hij zegt dat regionale banken in december 2006 piekten en in juli 2007 liepen ze behoorlijk achter op de brede markt. Zij zijn daarom  “vroege waarschuwingen van problemen in de toekomst”. Deze alarmbellen uit de financiële sector werden steeds slechter totdat ze in oktober om “verkopen !” schreeuwden.

3. Grote verschillen

Bij een sterke trend gaan aandelen dezelfde kant op. Een andere aanduiding van een ongezonde markt is er één waarin steeds minder aandelen de stijging dragen.  In april gaven wij al aan dat de beurs schaatst op dun ijs. “Slechts een handvol aandelen zijn goed voor de grootste deel van de stijging van de beurs. Apple, Facebook en Amazon waren goed voor bijna een derde van de stijging van de toonaangevende beursgraadmeter. Dit is een teken dat de stijging niet echt duurzaam is.”

Veel systemen die proberen te bepalen wanneer het keerpunt daar is, maken gebruik van deze verschillen. Zo is er de Dow Theory – het oudste markt-timing systeem dat vandaag nog wijdverspreid is – maakt gebruik van afwijkingen tussen de Dow industrials en Dow-transport als verkoopsignaal. Daarnaast is er de Advance / Decline Line, een markt-timing systeem dat het aantal stijgende aandelen meet verminderd met afnemende beurskoersen meet . De indicator duidt op toenemende problemen als deze ratio daalt, zelfs als de brede markt stijgt.

Professor David Aronson onderzoekt steeds meer manieren om de interne afwijkingen van de markt te meten. Hij stelt een bepaalde systematische maatstaf voor verschillen voor die de nadruk legt op de recente percentuele verandering van elk aandeel. Een ongezonde markt is volgens hem een markt waarin de verschillen groot zijn.

Dit was het geval in juli 2007. Voor die maand had de aandelenmarkt meer extreme divergenties dan 3% van de tijd gehad. In oktober 2007 bereikte zijn mate van divergentie nog hogere niveaus, waarbij metingen werden geregistreerd die slechts een paar keer eerder waren overschreden.

Hoewel er nooit een dwaas systeem voor het vaststellen van belangrijke markttoppen zal zijn, zou het onjuist zijn om te zeggen dat die toppen willekeurig optreden en dat we daarom moeten stoppen met zoeken. . De 2007 bull market top heeft bepaalde cruciale kenmerken gedeeld met eerdere bull market pieken.

Dus waar staat de huidige beurs ten opziche van 10 jaar geleden? Gelukkig lijkt slechts een van de drie karakteristieken van een top aanwezig te zijn: overwaardering. De aandelen lijken gemiddeld nog zwaarder overgewaardeerd te zijn dan op de top van 2007, volgens een van de standaard waarderingsverhoudingen.

De financiële sector heeft het momenteel niet moeilijk. In feite is het de derde sterkste performer in de 10 S & P 500 sectoren van de afgelopen drie maanden. De financials stegen met 4,9% terwijl de beursgraadmeter S&P 500 slechts 3,8% klom. En hoewel Aronson’s divergentiemaatregel eerder in de zomer tot alarmerende niveaus leidde, zegt hij dat het onlangs is afgekoeld. Martin voegt eraan toe dat de markt vandaag “in veel betere vorm is dan het 10 jaar geleden was.”

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op de DAX die gemiddeld 113% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 22.837 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag nu kosteloos informatie aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.