Voorzichtigheid blijft geboden

Het was afgelopen vrijdag een bijzondere dag op Wallstreet. De Dow Jones Industrials Index en de S&P500 braken door hun voorgaande top. De indicatoren, die in de weekgrafieken al stijgende waren, hervatten hun stijging ook in de daggrafieken. In Europa zetten zij een draai in naar boven, die echter nog niet afgemaakt is. In de week zijn nu overal positieve divergenties te zien en de maand toonde de eerste signalen van een mogelijke draai naar boven.

TA Dow Jones 24 oktober
TA Dow Jones 24 oktober

Figuur 1.

U ziet een en ander duidelijk in de hierboven staande daggrafiek van de Dow Jones Industrial Index. Vorige week al meldden wij u de uitbraak uit het dalende kanaal en de doorbraak van het MA50. Deze week volgde dan de slechting van de weerstand die uitging van de voorgaande top. Alhoewel het nog moeilijk te zien is, zijn de Oscillator en het MACD Histogram inderdaad gaan stijgen. Zij liggen nog laag. Zij divergeren niet. (Dit is dus anders dan in de weekgrafieken waarin wel positief gedivergeerd wordt).

Maar het Volume blijft hopeloos achter. Uitbraken die niet bevestigd worden door een hoger Volume duiden normaliter gesproken op valse signalen. Het beeld dat de grafiek van de DJIA hier toont is zeer representatief voor de beurzen in Europa in dier voege dat de indicatoren in Europa nog niet overal stijgen. Zij zijn aan het draaien. Europa had al eerder een nieuwe top gezet en de uitbraak was dus al vorige week. Maar deze was ook op laag Volume. Ook de A/AD-lijn divergeert in de verschillende markten negatief, terwijl de Summation Index nog steeds dalend is.

Deze Sentiment Indicatoren laten het daarmede nog altijd afweten met uitzondering van de CallPut-Ratio. Deze is stijgend. Er zit ook goed nieuws in de maandgrafieken. Deze hebben een draai ingezet. In Amsterdam geschiedde dit met een prachtige Bullish Engulfing. Maar de draai moet volledig zijn om echt positief te zijn. En hiermede komen wij opnieuw op de grafiek hierboven. Het Dead Cross staat nog volledig overeind. De koersen moeten eerst boven hun MA200 komen wil dit kruis neergehaald kunnen worden. Deze MA200 ligt voor de AEX Index op 333 (uiteraard is het MA200 dalend dus deze grens daalt ook). Voor de DAX vindt u hem op 6.743. De DJIA meldt 11.970 en de S&P500 1.275.

Conclusie

Uiteraard zal de komende week veel afhangen van de besluitvaardigheid van de politiek. Maar de belegger die zich op de Technische Analyse baseert vindt zijn signalen in de grafieken en deze zien er best positief uit.  Het gehannes van de politiek komt tot uiting in de onderliggende sentimentindicatoren en hun signalen manen tot voorzichtigheid. De markt wil blijkbaar wel maar in deze tijd is dat niet voldoende.

De Rente

De rentestijging heeft afgelopen week een pas op de plaats gemaakt. Obligatiekoersen zijn enigszins gestegen. Maar wij zien geen signalen van een trendverandering en gaan er daarom vanuit dat de rentestijging na deze adempauze weer zal worden voortgezet. Het is een goede reden om u niet gek te laten maken door de ondeskundige wijze waarop de media u dagelijks in willen pompen dat uw pensioenrechten in onmiddellijk gevaar zijn. Vergeet niet dat het systeem zó is (op aandrang van de pensioenfondsen zelf), dat men met een korte termijn rentestand de lange termijn verplichtingen wil bepalen. Dit is pure nonsens.

Als de rente weer gaat stijgen (en daar heeft het alle schijn van ook al is er nog geen definitief signaal) dan zal het dekkingspercentage van de goed gerunde pensioenfondsen met reuzenmijlslaarzen stijgen.

De Amerikaanse Dollar

De dollar heeft het nog steeds moeilijk. De overboughtsituatie is nu wel opgeheven, maar hij is van de week door het niveau van 72,5 gevallen en daar moet hij toch tenminste weer boven komen wil hij aantrekkelijk worden. Wij zien overigens liever een doorbraak van het 75-niveau alvorens long te gaan.

Het Goud

Het goud blinkt niet meer zoals het dat gedaan heeft. Er moet nog heel wat gepoetst worden voordat het weer aantrekkelijk wordt. Zelfs de maandgrafiek is nu naar beneden gericht. Wij verwachten er dus niet veel van anders dan kortstondige oplevingen. Overigens is de betekenis van deze conclusie positief voor de aandelenmarkten. Want als de goudprijs daalt (beleggers hebben kennelijk minder behoefte aan veiligheid) is dit positief voor de aandelenkoersen.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie heeft opnieuw een aanval geopend op de bovenkant van het dalende kanaal waarin hij zich al bevindt sinds de voorgaande top in april van dit jaar.

Maar hij kreeg onmiddellijk lik op stuk. Het beeld blijft echter positief zodat wij aannemen dat er een nieuwe poging ingezet zal worden. De eerste weerstand die hij na een uitbraak zal tegenkomen ligt op US$120. De ruimte is dus niet erg groot.

Onze Strategie

Wij hebben in de afgelopen week niets gedaan. De portefeuilles hebben geprofiteerd van de stijging van de markt maar gezien hun grote liquiditeit zijn zij achtergebleven bij de algemene beursstijging. Zodra het sein definitief op groen komt zal deze achterstand snel weer ingehaald worden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-10-23): 305,70

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.