Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Volgende fase beursdaling

De opleving op de aandelenmarkten was van korte duur. Eergisteren werd de low van 25 mei doorbroken in de S&P 500 en daarmee is waarschijnlijk een volgende fase in de daling gestart.

Als mijn veronderstelling juist is, dat de top in mei het einde van het herstel is sinds maart 2009, dan zou de huidige daling een versnelling moeten opleveren. De economische cijfers uit de VS geven in ieder geval aanleiding om de roze bril even af te zetten.

S&P 500

Ondanks tegenvallende economische cijfers, wist de S&P 500 deze week nog te herstellen van de daling van de afgelopen weken. Dit herstel was echter van korte duur want eergisteren werd de low van 25 mei doorbroken.

Het herstel van deze week kan een golf 2 zijn op de weg naar beneden. Met andere woorden we kunnen ons nu al in golf 3 bevinden, over het algemeen de krachtigste bewegingen. Voor de S&P 500 zou deze daling in kunnen houden dat we pas in de buurt van 1250 steun gaan vinden.

Ik moet toegeven, er zijn nog maar een beperkt aantal argumenten om uit te gaan van een hele forse daling. Het scenario wat ik op dit moment hanteer gaat uit van een belangrijke top. Het einde van een herstelfase. Tot deze conclusie, waarschijnlijk voor sommigen voorbarig, trek ik op basis van een aantal zaken:

–          Het patroon van de S&P 500 en het herstel nivo

–          De zwakte van de AEX en de CAC 40 gedurende de afgelopen maanden

–          De technische situatie van een aantal opkomende markten o.a. China en India

–          De cijfers van de afgelopen tijd die duiden op minimaal een verzwakking van de economische groei

–          De veronderstelling dat de daling 2007-2009 een eerste daling is geweest in een bearmarkt die meer tijd nodig heeft dan deze twee jaar.

Of de conclusie dat een nieuwe daling is gestart juist is zal moeten blijken, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Vooralsnog zien we de afgelopen tijd dat er opgaande trends worden gebroken en dat we de komende tijd te maken krijgen met een andere marktfase, corrigerend of dalend. Zolang de markt beweegt binnen de grenzen van een neergaande markt blijf ik bij het gehanteerde negatieve scenario.

TA S&P 500 4 juni 2011
TA S&P 500 4 juni 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Als alternatief scenario is mogelijk dat we eerst een forse correctie ondergaan op de stijging sinds 2009 om vervolgens nog een keer de weg naar boven in te slaan. Op basis van de tijdverdeling van verschillende cycli heeft dit scenario op dit moment niet mijn voorkeur.

TA S&P 500 4 juni 2011 grafiek 2
TA S&P 500 4 juni 2011 grafiek 2

AEX

De zwakte van de AEX gedurende de afgelopen maanden ten opzichte van andere indices heeft tot gevolg gehad dat de trend sinds maart 2009 reeds is doorbroken. Tevens is het 200 daags voortschrijdende gemiddelde neerwaarts doorbroken en terug getest, het signaal dat er dus voor de middellange termijn druk op de koersen verwacht mag worden. Is de AEX een voorloper?

Voor de korte termijn is voor de AEX mogelijk wat herstel te verwachten, of dit de AEX duidelijk boven 350 gaat brengen, ik betwijfel het.

Omdat de AEX een duidelijk zwakker beeld laat zien ten opzichte van andere markten, denk ik dat een short in deze index extra interessant is.

TA AEX 4 juni 2011
TA AEX 4 juni 2011

Conclusie

Het herstel, dat zich sinds de bodem van 25 mei manifesteert, is in mijn ogen slechts een correctie op de voorgaande daling. De AEX heeft de trend sinds maart 2009 reeds gebroken en is ook onder de MA 200 gezakt. Allemaal signalen dat er wat aan het veranderen is in de markt, waarbij opgemerkt dient te worden dat de AEX wel de zwakste broeder is in de klas van Westerse markten. Ook de S&P liet deze week wat herstel zien, dit kan golf 2 zijn in de neergaande trend.

Binnen het scenario zouden we ons dan nu in de versnelling bevinden waarbij een eerste steun verwacht mag worden rond 1250.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

4 gedachten over “Volgende fase beursdaling”

  1. mooie grafieken Jan. Ik neem ze mee op mn zeilpraam. Ik las deze week ook al dat de AEX op weg is naar de 130 punten! zeg nooit nooit.

  2. Laatste maanden zie geen longbeleggers meer. Ik ga uit van een forse daling, welke tot einde van het jaar kan duren. Ik heb daarom al puts december gekocht van een aantal banken. De dubbele dip die komt, omdat dit een zeer heftige financiele crisis is. We kunnen dit met maatregelen gewoonweg niet tegenhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.