Topvorming of sterke rally?

De afgelopen dagen zien we de verschillen in een aantal aandelen indices toenemen. De AEX heeft duidelijke moeite om de stijging van de S&P 500 en de DAX te volgen. Dit kan duiden op de mogelijkheid dat we bezig zijn met toppatroon welke de vorm van een wig aan gaat nemen. In het andere geval mogen we nog een krachtige rally verwachten. Met andere woorden zal de rally dood bloeden of krijgen we nog vuurwerk de komende weken?

S&P 500

De S&P heeft na de dip tot ongeveer 1300 de opmars weer ingezet en noteert nu rond de oude toppen van circa 1350. Op dit moment lijkt de stijging vanaf 1300 vrijwel compleet, dus de komende dagen kan zich een reactie ontwikkelen. Indien deze reactie beperkt blijft tot ongeveer 1330 dan is er een gerede kans dat de daarop volgende stijgingen de S&P tot ruim boven de 1400 punten kan brengen. Indien de reactie verder gaat en de S&P terug zakt tot 1315-1310 dan is het meest waarschijnlijke scenario dat de top rond 1360-1370 komt te liggen.

Het verschil is dat de huidige stijging de vorm aanneemt van een wig, gelijk aan de beweging in juli vorig jaar. In het andere geval hebben we te maken met een normale puls beweging. Zekerheid daarover is op dit moment niet te geven maar gezien de stand van de RSI mogen we een puls zeker niet uitsluiten. Op basis daarvan is dus een krachtige stijging de komende tijd mogelijk.

TA S&P 500 grafiek 1 27 april 2011
TA S&P 500 grafiek 1 27 april 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

TA S&P 500 grafiek 2 27 april 2011
TA S&P 500 grafiek 2 27 april 2011

DAX

De Duitse DAX laat evenals de S&P een krachtige stijging zien sinds de bodem rond 7000. Ook hier is de mogelijkheid van een wig aanwezig maar op basis van de RSI is een puls waarschijnlijker. Het zou niet verbazen dat we de komende dagen wat stoom af gaan blazen waarbij de DAX terug kan vallen tot ongeveer 7300 punten. Als daar steun wordt gevonden dan is ook in de DAX nog een aardige stijging te verwachten waarbij een  stand van ongeveer 8000 punten mogelijk is. Ook hier is bepalend op welk punt er steun in de DAX komt. Een daling onder 7100 zie ik als negatief. Zolang we daar boven blijven dienen we de DAX het voordeel van de twijfel te geven.

TA DAX grafiek 1 27 april 2011
TA DAX grafiek 1 27 april 2011
TA DAX grafiek 2 27 april 2011
TA DAX grafiek 2 27 april 2011

De AEX

Het is eentonig, ook nu weer zien we de AEX sterk achterblijven bij de rest van de markten.

Een verklaring is mogelijk het ex dividend gaan zoals het onroerend goedfonds Corio vandaag. Indien de andere markten zoals de DAX en de S&P de opmars voortzetten dan zal de AEX er ook wel een keer achter aan komen maar een out-performance zit er voor de AEX niet in zoals het zich nu laat aanzien.

TA AEX 27 april 2011
TA AEX 27 april 2011

Conclusie

De vorige week ingezette stijging kan onderdeel zijn van een belangrijke opmars van de aandelen markten. Indien de komende dagen slechts een beperkte reactie optreedt, voor de S&P 500 1330 en voor de DAX 7300, dan mogen we nog een aardige stijging verwachten. In het geval de reactie omvangrijker gaat worden resp 1310 en 7100 dan is het meest waarschijnlijke scenario dat er nog slechts één stijging rest voordat er een belangrijke top wordt gevormd. Volgende week weten we meer.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Beurschat

De beurs en chatten = ervaringen uitwisselen, op ideeën komen, wordt lid van het forum en doe ook mee !!

Wij hebben op ons forum een live chatbox geïnstalleerd. Hierdoor kunnen onze bezoekers direct chatten met andere deelnemers. Verversen is niet meer nodig. De chatbox is exclusief voor deelnemers van het forum.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

2 gedachten over “Topvorming of sterke rally?”

 1. Beste Jan,

  In voorgaande analyses nam je ook steeds de CAC40 mee, als doorslagje van de AEX (beiden in stijgende wig).

  Blijft je visie overeind dat de CAC40 eenzelfde parcours aflegt als de AEX, en dus een eerder beperkt stijgingspotentiëel heeft. Of kan de CAC40 toch sterker uit de hoek komen dan de AEX, zoals de laatste dagen al een beetje gebeurt?

  Dank je.

  1. Hallo Dirk,

   Een goede vraag. De visie voor de CAC 40 lijkt, ondanks de veel sterkere stijging de afgelopen dagen t.o.v. de AEX nog wel strek op de besproken wig. Ik heb dus op dit moment nog geen reden om deze visie aan te passen.
   Veel zal afhangen van de correctie die de komende dagen waarschijnlijk komt. Is deze mild S&P 500 tot 1340-1330 dan is er een mogelijkheid van nog een sterke rally. In dat geval dient het scenario voor de CAC aangepast te worden. Gaat de correctie verder (S&P 1320) dan is er geen reden voor een aanpassing.
   Ik kom daar dinsdag op terug.

   Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.