Three Pushes in zicht

Patronen kunnen veranderen zolang ze niet bevestigd zijn. Zo was het ook afgelopen week met de stijgende driehoek in de AEX Index. Hij is inmiddels veranderd in een nieuwe stijgende driehoek, die iets groter is en die op uitbreken staat. Het is opvallend dat de koerspatronen en de indicatoren op brede schaal allemaal positief zijn. In Amerika zijn sentiment indicatoren zo hoog gekomen dat ze nu in de No-Sell zone liggen. Er is ook nog over de gehele linie ruimte aanwezig om verder te stijgen. En derhalve voorzien wij op de korte termijn nog steeds eens stijgende beurs, ook al gaat het misschien wat moeizaam. Maar er komen andere tekenen op, die op iets langere termijn, zwaarder weer voorspellen. Dit was ook te verwachten want als geen ander weet de belegger dat de bomen niet tot in de hemel groeien. De maandgrafieken laten (inclusief de maand januari) nu acht achtereenvolgende witte candles zien. Dit is een hele serie en in de komende maanden mag en moet u veronderstellen dat er een zwarte komt die de inzet kan zijn van een grotere reactie. De DAX, als enige op dit moment, geeft al negatieve signalen en derhalve laten wij zijn weekgrafiek hieronder zien.

TA DAX 21 januari 2013
TA DAX 21 januari 2013

Figuur 1.

Zoals u ziet is er een stijgende wedge te herkennen in de koersgrafiek. De DAX is daaruit uitgebroken met twee zwarte candles. De meest voor de hand liggende conclusie is dat de uitbraak vals is en dat de weg naar beneden is ingezet (het is in theorie mogelijk dat de uitbraak gevolgd wordt door een consolidatiefase, die dan de bovenkant van de wedge volgt. De uitbraak is dus pas vals als de koers weer terug in de wedge zakt). De Momentum Analyse daaronder bevestigt dit, want deze is gaan dalen. Hij divergeert ook negatief. Nu is het zo, dat de DAX in dit beeld helemaal alleen staat. Er zijn in meerdere markten stijgende wedges te herkennen, maar overal is er nog ruimte aanwezig en nergens zijn de koersen aan de bovenkant gekomen laat staan dat ze uitgebroken zijn. Er zijn ook geen dalende Momans. Dit is niet te verwonderen want de Duitse beurs is in de afgelopen tijd duidelijk de sterkste beurs (van de groten) geweest. De conclusie uit het bovenstaande mag en kan niet zijn, dat de Duitse beurs wel bij zal trekken, want er is nog geheel iets anders te herkennen in de figuur hierboven. En dit verschijnsel ziet men in alle beurzen. Er zijn in de wedge drie toppen te herkenen. George Lane noemde dit patroon de Three Pushes to the Top. Hij stelde dat als er drie achtereenvolgende hogere toppen verschijnen die begeleid worden door een negatief divergerende Stochastics, dit een aankondiging is van topvorming en dus op termijn van een dalende beurs. In bovenstaande figuur divergeert de Stochastics negatief. Het is met het oog wat moeilijk te zien, maar dezelfde divergentie is zeer duidelijk herkenbaar in de Momentum Analyse. Dit fenomeen van de Three Pushes is op alle beurzen in alle timeframes te herkennen, maar het is nergens zover voortgeschreden als in de DAX. In de DAX lijkt de figuur af, maar in de andere markten is hij nog in ontwikkeling en deze ontwikkeling zo ziet het er naar uit zal gepaard gaan aan hogere beurzen. Dit betekent dat wij voor de korte termijn nog uitgaan van een stijgende beurs, maar dat wij voor de middellange termijn donkere wolken zien. Het feit dat de maandgrafieken nog geen krimp geven hoeft dit scenario niet onderuit te halen. Met acht witte candles is de ruimte ook hier voor een groot gedeelte opgesoupeerd.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-01- 21: 350,89)

Onze conclusies:

Korte termijn: wacht op uitbraak
Middellange termijn: positief, maar gaat draaien
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De rente

Zonder twijfel heeft de aankondiging door de FED van het doorzetten van hun QE programma de 10-jaar rente onder druk gezet. Maar dit zal niet van lange duur zijn, zeker niet in Euroland. In februari kunnen de banken voor het eerst aflossingen doen op het liquiditeitverruimende programma van Draghi en alhoewel niet iedere bank hiervan gebruik zal maken zal hier toch een liquiditeit verkrappende werking van uitgaan. Men kan deze verkrapping al herkennen in de 3-maand Euribor die nu duidelijk zichtbaar is gaan stijgen. De (korte) opleving die men nu kan zien in de rentemarkt (dalende rente) biedt misschien wel de laatste kans de obligaties te ruimen. Het is zaak om deze te verkopen en alleen kortlopende leningen in de portefeuille te houden.

De US$ versus de €

De dollar ligt nog steeds op zijn steun op 74. Hij zal zich daar eertijds van verwijderen in hoger gelegen richting.

Overigen

De prijzen van Goud en Brentolie zijn nog steeds aan het consolideren. Het Goud lijkt weer even omlaag te moeten en de olie ziet er iets optimistischer uit. Voorlopig worden er geen grootse daden verwacht.

Onze Strategie

Wij willen nog profiteren van de verwachte korte termijn stijging, maar een dezer dagen zullen wij wel een hedge inbouwen. Zeker nu de Volatiliteit indexen een niet eerder gekend laagterecord gezet hebben. Wij hebben een begin gemaakt met de verkoop van langlopende obligaties.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.