Technisch herstel, wat zijn de favorieten?

In de komende weken tot maanden wordt een technisch herstel van de aandelenmarkten verwacht. De AEX-index zal opveren naar 300-345 punten. Favoriete aandelen zijn: Mosaic, Ahold, Inditex, Reed Elsevier, SBM Offshore, CGG Veritas, Novartis, Roche, Imtech, Tcnicas Reunidas, Capgemini, France Telecom en KPN.

Zwakte biedt koopkansen

2008 is voor aandelenbeleggers tot op heden een slecht jaar geweest. Wereldwijd hebben diverse aandelenbeurzen sinds het begin van 2008 veel verloren. Zo daalde de AEX index met 50% en daalden de Europese Dow Jones Stoxx 600 index en de Amerikaanse S&P 500 index met respectievelijk ruim 40% en 35% (lokale valuta). De Japanse Nikkei index verloor in lokale valuta 41%. Opvallend genoeg presteren de Amerikaanse beurzen in 2008 relatief het sterkst.

Uitgaande van reeds verlaagde winsttaxaties voor 2009 noteert de AEX index nu op een koers/winst-verhouding van 6 terwijl de Dow Jones Stoxx 600 index op een waardering van 8 noteert. In historisch perspectief zijn deze waarderingen volgens zakenbank Theodoor Gilissen aantrekkelijk. Hoewel de aandelenmarkten niet aan de vooravond van een langdurig herstel staan, houden zij wel rekening met een technisch herstel.

Voor de komende weken tot maanden gaan zij uit van een ‘bear market rally’ waarbij de AEX index de niveaus zal gaan opzoeken van 300 tot 345 punten.

De groep met bedrijven die wij hebben geselecteerd, zijn naar hun mening kwalitatief goede bedrijven met gunstige perspectieven voor de lange termijn. Deze groep is een mix van defensieve en meer cyclische aandelen. De door hun geselecteerde aandelen zijn niet persé aandelen die in een periode van koersherstel het sterkst zullen oplopen. Gegeven de risico’s waarmee aandelenbeleggingen zijn omgeven, geloven zij dat kwalitatief goede bedrijven ook in deze periode de voorkeur verdienen.

Uit onderstaande grafiek met de 1-jaars beta’s van de verschillende aandelen blijkt dat vijf van de dertien aandelen een beta hebben boven de één. Acht van de dertien aandelen hebben een beta onder de één wat impliceert dat deze aandelen in de afgelopen twaalf maanden minder gevoelig waren voor bewegingen in de brede marktindex.

Favoriete aandelen zijn: Mosaic, Ahold, Inditex, Reed Elsevier, SBM Offshore, CGG Veritas, Novartis, Roche, Imtech, Tcnicas Reunidas, Capgemini, France Telecom en KPN.

Enkele fondsen in detail:

Ahold:
• In Nederland enorm sterke positie met Albert Heijn.
• Bestand tegen down-trading door groot private label aanbod en prijsverlagingen.
• AH heeft de oorlog verklaard aan A-merken. A-merken gaan dit voelen.
• In de VS sinds 2006 bezig met uitbreiden private label en prijsverlagingen.
• Nu ook Nederlandse managers werkzaam in de VS (Dick Boer en Sander van der Laan).
• Tsjechië gaat weer zwarte cijfers schrijven.
• Koersdoel: Eur 12
• Technische steun: Eur 6,50, weerstand Eur 9,00

KPN
• KPN verwacht vanaf 2010 te kunnen groeien door IT dienstverlening, mobiel
Internet en Internet-gerelateerde producten.
• Het bedrijf heeft zijn aandelenterugkoopprogramma van Eur 1 mrd afgerond. Bij 3kw08 cijfers is een nieuw programma aangekondigd ter waarde van Eur 1 mrd.
• KPN is in het buitenland (Duitsland en België) goed gepositioneerd in het lage segment. Door de kredietcrisis verwachten zij dat de consument kiest voor goedkopere belbundels.
• Koersdoel: Eur 13,50.
• Technische steun: Eur 8, weerstand: Eur 12.

1 gedachte over “Technisch herstel, wat zijn de favorieten?”

  1. Helemaal mee eens dat er inderdaad koopkansen zijn, maar de selectie is erg lastig en moet weloverwogen worden uitgevoerd. Als je kijkt naar de beurswaarde is die gemiddeld nog altijd niet ver afwijkend van de vervangingswaarde van de activa (zie http://berenschotstrategies.wordpress.com/2008/11/01/waar-is-de-bodem/ ). Met andere woorden, er zijn wel bedrijven “onder de streep” die je als koopjes zou kunnen beschouwen, maar per saldo is het tot dusver niet meer dan een realiteitscheck en -correctie.
    Neemt niet weg dat er waarschijnlijk inderdaad een aanval op koopjes aan zit te komen, met bijbehorende piek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.