S&P 500 : Winstjaren zijn geen eenlingen

In de wereld van beleggen is er een interessant fenomeen dat we vaak zien bij de S&P 500: winstjaren zijn geen eenlingen. Ze verschijnen vaak in paren, wat betekent dat een positief jaar vaak wordt gevolgd door nog een positief jaar. Dat blijkt uit een analyse van zakenbank HSBC. Laten we dit fenomeen eens nader bekijken.

Winstjaren en de S&P 500

Het is bekend dat 2022 een zeer zwak aandelenjaar was, met een min van bijna 20%. Echter, in de afgelopen 12 maanden maakte de S&P 500 een geweldig comeback, met een stijging van 24%. Dit betekent dat we al een winstjaar achter de rug hebben.

Zeldzaamheid van geïsoleerde winstjaren

Wat interessant is, is dat geïsoleerde winstjaren – jaren waarin de S&P 500 een positief rendement behaalt, maar niet gevolgd wordt door een ander winstjaar – zeer zeldzame fenomenen zijn. In de hele geschiedenis van de Amerikaanse standaardwaarden is dit slechts vier keer voorgekomen – namelijk in 1933, 1938, 1947 en 1961. Sinds de jaren 1960 is er geen enkel geïsoleerd jaar met koerswinsten meer geweest bij de S&P 500®.

Optimisme voor het beleggingsjaar 2024

Dit betekent dat, ondanks de hobbelige start van het jaar, beleggers optimistisch kunnen zijn over het beleggingsjaar 2024. Historisch gezien brengt het tweede winstjaar nog eens een koersstijging van ongeveer 12%. Deze waarde ligt aanzienlijk boven de gemiddelde prestatie van de afgelopen bijna 100 jaar sinds 1928, die “slechts” iets meer dan 7% bedraagt.

Conclusie

In conclusie, de geschiedenis van de S&P 500® toont aan dat winstjaren vaak in paren komen. Dit betekent dat, ondanks de uitdagingen van het afgelopen jaar, er reden is voor optimisme voor het komende beleggingsjaar. Met de juiste strategie en een beetje geduld, kunnen beleggers mogelijk profiteren van deze historische trend.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om uw beleggingsdoelen, risicotolerantie en tijdshorizon te overwegen voordat u belegt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.