Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Positief maar voorzichtig

Er is in de afgelopen week eigenlijk niets veranderd. In Amsterdam sloot de markt iets hoger op 338,28 tegen 337,57. Maar de intraday top van de eervoorgaande week werd niet gebroken. Even een rustpauze dus om de volgende stap gemakkelijker te kunnen zetten. Want de markt is naar boven gericht en het eerste doel rond 345 komt binnenkort in zicht.

Helaas is de rust in de afgelopen week niet voldoende geweest om de dreiging van een excessieve markt weg te nemen. Men kan nog niet spreken van een overbought markt maar de koersen en de indicatoren liggen allemaal vrij ver boven hun gemiddeldes en zoiets eist eerlang een correctie. Er is echter nog geen aankondiging te vinden in de grafieken dat deze correctie zich op zeer korte termijn aandient.

Voorlopig kunnen wij er dus van uitgaan dat de weg omhoog vervolgd zal worden. De sentiment indicatoren wijzen ook allemaal in deze richting. De NewHighs, de NewLows, de AD/lijnen en de McClellans geven allemaal de signalen af die bij de verwachte stijging horen.. De weerstanden waarop de koersen zullen stuiten zijn als volgt: in Amsterdam (AEX) is er het niveau rond 345 en volgend daarop 375. In Duitsland (DAX) gaat het om 7.600 en 8.000. De DJIA is op weg naar zijn top uit 2007 op 14.198 en de S&P500 maakte in dat jaar een top op 1.576.

Nederland ligt wat dat betreft ver achter. De AEX noteerde in 2007 563,98 en de DAX 8.151,57. Het is met name de bankensector die in Amsterdam altijd oververtegenwoordigd is geweest die aan de basis ligt van de grote achterstand van de AEX.

In Amerika is de week inmiddels gedraaid naar positief. In Europa is de draaiing aan de gang maar hij is nog niet voltooid. Het maandbeeld is overal positief. Het enige waarschuwende nieuws waarop wij gestoten zijn vonden wij in de statistieken. Zij vermelden dat de komende drie weken (van het vierde jaar van de presidentiële cyclus in de Verenigde Staten) sinds 1963 negatief zijn geweest.

De Rente

De aankondiging door Bernanke dat in Amerika een QE3 wordt opgestart heeft de rente niet doen dalen. Integendeel zowel in Europa als in Amerika steeg de rente. En nog opvallender is het dat de 10-jaarrente in Amerika die van Nederland nu zeer dicht genaderd is (1,88% versus 1,94% in Amsterdam). Een “Quantitative Easing”-programma verhoogt de liquiditeit in de markt en daarmede zal er meer vraag in de obligatiemarkten en ook in de aandelenmarkten ontstaan. De grafiek van het effectieve rendement van 10-jarige Nederlandse Staatsleningen in figuur 1 laat u zien wat er gebeurd is.

Figuur 1

In juli van dit jaar werd er een hogere bodem gezet binnen een dalend kanaal. Vorige week is de rente aan de bovenzijde uit dit kanaal gebroken en hij is op weg naar de dalende trendlijn, die nu uitkomt op ongeveer 2,25% De Momentum Analyse daaronder is stijgende en divergeert positief. Het technische beeld wijst dus inderdaad op een verdere stijging maar men moet zich afvragen of de zojuist aangekondigde QE3 niet een (voorlopige?) rem zal zetten op een verdere stijging. Zoals altijd het geval is in de technische analyse wachten wij op een confirmatie van de uitbraak.

De Amerikaanse $ in Euro’s

De dollar is toch fors gedaald in de afgelopen week. Hij brak zonder dralen door de steun op 0,77 en nu is hij op weg naar het gebied van 0,74-0,75, waar verschillende steunniveaus gevonden kunnen worden. De markt lijkt overbought, dus men mag verwachten dat er rondom deze steun een consolidatie zal worden ingezet, maar de negatieve divergentie die men in de grafieken tegenkomt duidt er op dat deze steun het uiteindelijk niet zal houden. QE3 is opnieuw van een grotere dimensie dan de Europese programma’s en werkt dus op langere termijn de verzwakking van de $ in de hand.

 

Het Goud

Figuur 2

Sinds november 2011 bevindt de prijs van een troy ounce goud zich in een horizontaal kanaal tussen US$1.522 en US$1.790 (zie figuur 2). Enkele weken geleden werd de barrière van de dalende trendlijn genomen en sindsdien ligt de weg naar de bovenkant open. Alles wijst erop dat hij daar wel zal komen maar de vraag staat open of hij uit zal uitbreken. Wij zullen tenminste rekening moeten houden met een korte rustpauze. De grafiek laat duidelijk zien dat er kracht in markt zit. QE3 zal positief uitwerken op de goudprijs. Voor Europese beleggers is het beeld echter minder attractief want zij dienen rekening te houden met een negatieve toekomst voor de dollar. Maar uit de grafiek blijkt dat de stijging van de goudprijs ook in Euro’s tot een doorbraak geleid heeft, dus ook voor Europese beleggers is het goud koopwaardig.

De Prijs van een vat Brentolie

De positie van de prijs van een vat Brentolie is weinig veranderd. Hij bevindt zich nog steeds in een horizontaal kanaal hetwelk afgebakend wordt door US$99 aan de onderzijde en door US$126 aan de bovenzijde. Hij is op weg naar boven.

Onze Strategie

Wij zullen doorgaan met het invullen van open posities in de portefeuilles. Afgelopen week hebben wij iShares Nareit Developing Markets Property Yield aangekocht (Fund Selector), evenals aandelen Lanxess in Duitsland (Wereld Selector)

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-09-17) 338,28

Onze verwachtingen

Korte termijn:             positief

Middellange termijn:         draait naar positief

Lange termijn:         positief.

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *