Onrust door rentebeleid Fed

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag -1,74 procent lager op 16.384 punten. De S&P 500 daalde -1,35% procent naar 1.948 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq daalde -1,36 procent tot 4.827 punten.

Beleggers reageerden behoorlijk negatief op het rentebeleid van de Fed, wat heeft dit nu verder voor gevolgen? De Fed verhoogt de rente niet, dit heeft te maken met de economische situatie van de rest van de wereld en niet zozeer die van de Verenigde Staten. Dit was toch een onverwachte verrassing voor de markt en dat zie je ook in de reactie van de markt. De rente is niet verhoogd maar daarbij geeft Fed aan dat zij niet weten de achterliggende oorzaak dat het nog niet zo goed gaat met de economie in de wereld. Er waren natuurlijk de te sterke dollar en de problemen met China, maar de groei van de Verenigde Staten zou toch redelijk op orde nu moeten zijn om een stijging van de rente te rechtvaardigen. Op lange termijn zal ergens de Fed de rente een keer verhogen, eens gaat het gebeuren, het feit dat dit nu toch niet gebeurd geeft onrust in de markt.

De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben vrijdag dus opnieuw afwijzend gereageerd op het rentebesluit van donderdag door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Over een breed terrein eindigden beursfondsen in het rood en verloren terrein. De boodschap van de Fed dat het economisch herstel in de Verenigde Staten wat minder fundamenteel is dan gedacht, en met name aanhoudende zorgen over de economie van China maakten beleggers angstig.

Echter, de inflatie en de werkloosheid zijn in de VS redelijk laag, de huizenmarkt aldaar loopt ook weer goed. Bedrijven in de VS investeren weer. Het geeft de Fed ook weer wat tijd om toch nog even te wachten. Risico is wel dat als er te lang wordt gewacht. Zowel de afbouw van de Quantitative Easing als de rente laten nu beide op zich wachten. Daarnaast zie je dat in de VS de huishoudens meer spaartegoeden aanleggen dan gebruikelijk in voorgaande jaren. Dus de goede bestedingsjaren van voorheen in de VS zijn vanuit oogpunt van de Fed nog niet terug. De volatiliteit in de markt zal nog wel een tijdje aanhouden.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.be

Een verwijzing voor de titelfoto: https://flic.kr/p/bydXaQ & http://www.Futureatlas.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.