Yen sterkt verder aan

Beren blijken niet alleen op de Japanse beurs huis te houden. In rurale gebieden zijn hongerige beren in toenemende mate een gevaar voor mensen. Autoriteiten schrijven het stijgend aantal aanvallen toe aan voedseltekorten in de natuurlijke leefomgeving van beren. Volgens het Ministerie van Milieu zijn vanaf april t/m september 84 mensen aangevallen (heel vorig jaar 64), waarbij vier mensen het met de dood moesten bekopen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 0,77%. De bredere Topix daalde met 0,18%.
  • De yen versterkte 1,43%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,25% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,20 naar 1,19 euro (-0,83%).

Gesprekken leiders Japan en Vietnam over rare-earths

Japan stuurt een delegatie, inclusief voormalig minister-president Yukio Hatoyama, naar Vietnam voor een bespreking met Vietnamese leiders over toevoer van zeldzame aardmetalen (rare-earths). Japan zoekt alternatieve bronnen van zeldzame aardmetalen nadat China, dat meer dan 90% van de wereldvoorraad bezit, exportquota’s van de grondstoffen had verlaagd. Zeldzame aardmetalen worden onder andere gebruikt in hybride auto’s en voor productie van harde schijven en batterijen. Volgens Yoshikatsu Nakayama, staatssecretaris van Economie, Handel en Industrie, kunnen Japanse bedrijven vanaf begin maart zonder voorraden komen te zitten.

Yen sterkt verder aan

De recente interventies op de valutamarkt hebben niet kunnen voorkomen dat de yen wederom aansterkte tot 80,85 per dollar. Het record uit 1995, 79,75, is nog niet gebroken. Volgens econoom Andrew Smithers heeft de Japanse centrale bank (BOJ) naast valuta-interventie nog een ander wapen achter de hand om de yen te verzwakken. De BOJ zou banken een depositorente in rekening kunnen brengen voor het geld wat zij bij de BOJ deponeren. De Zweedse centrale bank (Riksbank) experimenteerde in juli 2009 met een negatieve rentevoet om banken ertoe te bewegen geld uit te lenen. Indien de BOJ de monetaire verruiming door middel van het aankopen van staatsobligaties zou combineren met een negatieve depositorente, worden banken gedwongen nieuwe liquiditeiten uit te lenen, aldus Smithers.

Komatsu sleept nieuwe order dump trucks binnen

Portefeuillenieuws:
Sharp is van plan uit de PC business te stappen. In plaats daarvan wil het gaan focussen op de marketing van zijn Galapagos tablets die in december moeten uitkomen.

Verder werd bekend dat Komatsu en Toyota Tshusho Corp. een order voor 44 Komatsu’s 930E dump trucks hebben ontvangen. Shenhua Zhungeer Energy zal de trucks gaan gebruiken bij kolenmijnen in Binnen-Mongolië. Deze week is een call spread van Hitachi geëxpireerd. De geëxpireerd call spread is sinds aankoop bijna 70% in waarde gestegen. Een bedrag van meer dan 655.000 euro zal volgende week ter beschikking komen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.