Staatsschuld Japan neemt toe

In Amerika zijn naar zo’n zes miljoen Toyota’s getroffen door een probleem met de vloermatten, waardoor het gaspedaal daarachter kan blijven hangen. In totaal zijn al vier miljoen auto’s teruggeroepen en eerder deze week werd bekend dat daarom acht modellen tijdelijk uit productie gaan.

Japanse aandelen onder druk

  • De Nikkei index daalde deze week met 3,71%. De bredere Topix verloor 4,23%.
  • De yen steeg 0,44%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 3,27% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,60 naar 1,45 euro (-9,38%).

Japanse aandelen stonden onder druk deze week. De Topix index daalde 4,23% en dat was de slechtste week in bijna vier maanden tijd. Het negatieve sentiment werd onder meer veroorzaakt door de toenemende aandacht voor de hoge staatsschuld van Japan. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft gewaarschuwd dat de kredietrating van Japan mogelijk wordt verlaagd, vanwege de afnemende flexibiliteit die de Japanse overheid heeft om haar begroting rond te krijgen en het ontbreken van een duidelijk plan om de schulden terug te dringen.

Staatsschuld Japan neemt toe

De overheid verwacht in het fiscale jaar 2010 ongeveer 37,39 biljoen yen aan belasting te innen. De uitgaven worden echter begroot op 97,3 biljoen yen. Het restant moet voor het grootste deel worden geleend, waardoor de staatsschuld verder zal toenemen naar een bedrag van 973 biljoen yen. Jarenlang heeft de overheid voor geld kunnen aankloppen bij de Japanse burgers die voor 1400 biljoen yen aan spaargeld bezitten. Maar als deze bereidheid afneemt ontstaat een probleem. Een ander probleem is dat ook Japanse pensioenfondsen het afgelopen jaar voor het eerst netto-verkopers zijn geworden van staatspapier om te voldoen aan pensioen uitkeringen.

Toyota drukt sentiment

Verder drukte Toyota deze week een (negatieve) stempel op de beurs. Het aandeel, dat met 4% de grootste weging in de Topix heeft, daalde deze week bijna 14%. In Amerika zijn naar zo’n zes miljoen Toyota’s getroffen door een probleem met de vloermatten, waardoor het gaspedaal daarachter kan blijven hangen. In totaal zijn al vier miljoen auto’s teruggeroepen en eerder deze week werd bekend dat daarom acht modellen tijdelijk uit productie gaan. Nu blijken ook de Europese Toyota’s getroffen door het probleem. Een terugroepactie zit er aan te komen, maar om welke modellen van welke bouwjaren het precies gaat, is nog niet duidelijk. In totaal zouden twee miljoen auto’s het risico lopen op ‘plakkende pedalen’. Inmiddels ondervindt Toyota een forse imagoschade en worden de kosten voor de terugroepactie en het stilleggen van de productie geschat op miljoenen per dag. Wij hebben momenteel geen positie in Toyota.

Mitsui OSK, het bedrijf met de grootste koopvaardijvloot ter wereld, had deze week wel positief nieuws te melden. Het bedrijf verhoogde vrijdag haar winstverwachting voor het lopende boekjaar van 2 miljard yen, naar 5 miljard yen. Deze stijging van 150% is vooral te danken aan de sterke vraag vanuit China. Mitsui OSK weegt voor 6,7% in onze portefeuille.

Tot slot was er deze week nieuws vanuit de Japanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen huizen is in 2009 met 28% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal nieuwe huizen kwam in totaal uit op 788.410 in 2009 en dat is het laagste aantal sinds 1964.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.