Nikkei zet opmars voort

Met stijgende trein- en railorders, maar ook toenemende concurrentie uit het buitenland, zal een onderzoeksinstituut verbonden aan de Japanse spoorwegbedrijven in april een organisatie opzetten om Europa’s grip op wereldwijde spoorwegtechnologiestandaarden te verkleinen. De nieuwe organisatie, Railway International Standards Center, beoogt Japanse know-how over treinen en spoorwegen als internationale standaarden te erkennen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 1,59%. De bredere Topix steeg met 1,87%.
  • De yen daalde 0,73%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 0,85% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,68 naar 1,77 euro (5,36%).

De goede stemming op de Japanse beurs hield deze week aan. Nu de yen ten opzichte van de dollar verzwakt is tot een comfortabel niveau van boven de 92, kunnen de winsten van Japanse bedrijven die een groot gedeelte van hun omzet in het buitenland behalen verder toenemen. De Nikkei sloot zelfs op het hoogste niveau in bijna 18 maanden. Zoals wij vorige week vermeldden verwachten wij op korte termijn een kleine correctie, wat heel goed volgende week kan plaatshebben. Veel aandelen van Japanse bedrijven (het overgrote deel van de bedrijven), zullen maandag ex-dividend gaan. Verder begint donderdag het tweede kwartaal waardoor, vanwege window dressing van fondsmanagers de dagen ervoor om de resultaten van het 1e kwartaal op te poetsen, verdere verkoopdruk kan ontstaan.

Export laat grootste stijging in 30 jaar zien

De Japanse exporten zijn in februari met 45,3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, de grootste stijging in 30 jaar. De export steeg naar alle regio’s in de wereld. De grote stijging wordt voor een deel veroorzaakt doordat de export in februari vorig jaar door de financiële crisis onder druk stond, maar de stijging is desalniettemin fors en dit tijdens een periode van een sterke yen.

Subsidies om levensduur woningen te verhogen

De regerende Democratische Partij Japan (DPJ) wil breken met de Japanse bouwdrift en daarmee met het beleid van de afgelopen 50 jaar van de Liberalen Democratische Partij (LDP). De regering Hatoyama wil de verkoop van bestaande woningen stimuleren en de economisch levensduur verhogen, dat nu gemiddeld 30 jaar bedraagt. In de VS ligt de gemiddelde levensduur op 55 jaar. Slechts 13% van de verkochte woningen in Japan zijn bestaande woningen, terwijl in de VS dat percentage op 78 ligt. Onder andere door milieuvriendelijke renovatiesubsidies zullen Japanners overgehaald moeten worden meer aan hun woning te (laten) verbouwen. Een bedrijf wat hiervan kan profiteren is Sekisui House, welke wij in onze portefeuille hebben.

Nintendo ver met 3D technologie

Nintendo kondigde deze week aan dat de nieuwe Nintendo 3DS, games in 3D zal afspelen zonder dat men daarvoor een speciale bril nodig heeft. Het aandeel Nintendo, waarop wij een positie hebben, spoot op dit goede nieuws deze week met meer dan 15% omhoog.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.