Nikkei sluit op weekbasis lager

Deze week arriveerde het eerste Japanse cargo ruimteschip bij het Internationale Ruimte Station (ISS). Het glimmende vrachtschip HTV-1 wist na een reis van een week moeiteloos te koppelen met het ISS.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 0,71%. De bredere Topix verloor 1,15%.
  • De yen steeg daalde 1,49%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,64% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,51 naar 1,47 euro (-2,65%).

De Japanse beurs sloot op weekbasis in de min, de Topix index verloor 1,15% en de Nikkei daalde met 0,7%. Sinds de start van het jaar is de Nikkei index (bestaande uit 225 aandelen) met 17% gestegen en de bredere Topix index (bestaande uit 1691 aandelen) met 9,3%. Het is voor het eerst in negen jaar dat de beide indices zover uiteenlopen. Dit komt omdat banken zwaarder wegen in de Topix index en de banksector is sinds de start van het jaar met 10,7% gedaald. Deze week stonden de banken wederom onder druk, nadat de nieuwe minister van financiën zei te overwegen kleinere bedrijven de mogelijkheid te geven om de afbetaling op hun bankleningen drie jaar uit te stellen.

Deze week vergaderde de centrale bank van Japan (BoJ) en werd besloten de rente de rente ongemoeid op 0,1% te laten. In een verklaring liet de BoJ weten dat de economie “tekenen laat zien van herstel”, een verbetering van de terminologie aangezien men vorige maand nog sprak van dat “de verslechtering was gestopt”.

Qua bedrijfsnieuws spong Aiful in het oog deze week. De tweede grootste verstrekker van consumentenleningen in Japan, heeft moeite met de afbetaling van haar schulden. Het bedrijf probeert nu uitstel van betaling te krijgen op 3 miljard van de 9 miljard dollar aan schulden. Aiful daalde deze week 43,7%. Wij hebben gelukkig geen positie in Aiful. Wel hebben positie in Canon. Dit aandeel werd deze week op een koopadvies getrakteerd door Nomura Securities, waarop het aandeel op weekbasis meer dan 3% hoger sloot. Nomura verhoogde het advies vanwege de samenwerking van Canon met Hewlett-Packard op het gebied van kantoorbenodigdheden. Verder was er fusienieuws, NEC ELectronics en Renesas Technology zullen waarschijnlijk per 1 april de handen ineenslaan. Zodoende ontstaat de derde grootste chipmaker ter wereld, gespecialiseerd in microcontrollers die worden gebruikt in bijvoorbeeld cruisecontrols of in afstandbedieningen van DVD spelers.

Binnen de portefeuille van Intereffekt Japanse Warrants hebben wij deze week niet gemuteerd. Het fondsvermogen bedroeg aan het einde van de week 22,9 miljoen euro. Beleggers dienen er rekening mee te houden dat de Japanse beurs de komende week drie dagen gesloten zal zijn in verband met nationale feestdagen (14, 15 en 16 september). In Japanse Warrants kan tijdens deze dagen wel gewoon worden gehandeld, aangezien Euronext wel open is.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.