Mooie winst Japanse beurs

Toshihiko Oba, dokter in een Japanse prive kliniek in Tokio, ziet doorgaans 150 patienten per dag en besteed daar gemiddeld 3 minuten per patient aan. Met het actuele debat over het Amerikaanse zorgstelsel is het goed om op te merken dat Japan een systeem heeft dat de helft minder kost en toch betere medische resultaten levert. Een verbod op winst voor verzekeringsmaatschappijen en een limiet aan doktersrekeningen zijn hier debet aan. Japanners gaan gemiddeld 14 keer per jaar naar de dokter, kunnen zelf hun specialist kiezen en leven wereldwijd gezien het langst (link artikel).

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 2,52%. De bredere Topix won 1,57%.
  • De yen steeg met 0,33%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 1,90% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,44 naar 1,51 euro (+4,86%).

De Japanse beurs sloot de week positief af op het vertrouwen dat het economisch herstel intact blijft. De coincident index, een cocktail van elf indicatoren, waaronder detailhandelsverkopen en productie, steeg in juli voor de vierde maand op rij. Daarnaast kwamen een aantal grote bedrijven met positieve uitlatingen. Zo liet Sony weten dat de verkopen van LCD TV’s op het eind van het jaar met 50% kan toenemen, als gevolg van een overheidssubsidie voor energiezuinige toestellen. JVC Kenwood, bekend van de autoradio’s, liet weten dat de operationele winst over het tweede kwartaal twee keer zo hoog uitkomt als was voorspeld. Verder zei Miyako Suda, boardmember van de centrale bank van Japan, dat de noodzaak van emercency kredieten, die zijn ingesteld vanwege de crisis, afneemt. Minpuntje deze week was dat het BBP-cijfer over het tweede kwartaal neerwaarts is aangepast van 3,7% naar 2,3%, omdat bedrijven minder geïnvesteerd hebben dan aanvankelijk gedacht.

De bankensector stond wel onder druk deze week, na een downgrade van JPMorgan. Daarnaast werd bekend dat de groei in de kredietverlening in augustus voor de achtste maand op rij is afgenomen. De Topix banksector index is deze maand met 7,3% gedaald.

Op politiek gebied is het Yukio Hatoyama van de Democratische Partij van Japan, gelukt om een coalitie te vormen samen met twee andere partijen. Hatoyama wordt, na de overweldigende verkiezingsoverwinning van vorige maand, de nieuwe premier van Japan. Tevens hebben een recordaantal van 54 vrouwen een zetel in het kabinet bemachtigd. In Japan spreekt men van “het prinsessenkorps”. Het nieuwe kabinet wil de consumentenbestedingen opkrikken. Een van de manieren is dat mensen stoppen met hard werken om te gaan shoppen. De spaarzame Japanners bezitten voor 14,7 biljoen dollar aan financiële waarden, maar nemen gemiddeld maar de helft van hun vakantiedagen op.

Vanaf 19 september kan deze theorie getest worden, want dan zijn Japanners voor het eerst 5 dagen achtereen vrij vanwege het kalendertechnisch samenvallen van enkele nationale feestdagen. Dit is inmiddels gedoopt tot Silver Week. De Japanse beurs zal dan van 21 t/m 23 september gesloten zijn.

Wij hebben deze week geen wijzigingen in onze portefeuille aangebracht, het fondsvermogen bedroeg aan het einde van de handelsweek 23,9 miljoen Euro.

Filmpje: Fuji TV ging op huisbezoek bij be nieuwe premier van Japan Yukio Hatoyama en zijn vrouw Miyuki:

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.