Japanse Nikkei doet flinke stap terug

Het Japanse brillenbedrijf Masunaga Optical Manufacturing heeft de “Wink Glasses” op de markt gebracht. Dit is een high-tech snufje speciaal voor computerspelletjesfanaten en boekenwurmen. Deze doelgroep heeft namelijk last van droge ogen doordat ze zo geconcentreerd bezig zijn en daardoor vergeten met hun ogen te knipperen. Deze bril dwingt tot knipperen met de ogen, omdat hij automatisch van tijd tot tijd beslaat. De mist trekt met een ‘wink of the eye’  weer op.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 2,41%. De bredere Topix verloor 0,82%.
  • De yen steeg 2,54%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 1,72% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 140, naar 1,33 euro (-5%).

De beurzen moesten wereldwijd een stap terug doen deze week. Overheden en centrale banken zinspelen op het afbouwen van stimulerende maatregelen en het normaliseren van het uitermate verruimende monetaire beleid.

Als de stimulering langzaam raakt uitgewerkt en de monetaire verruiming weer wordt genormaliseerd, dan moet blijken of de economie krachtig genoeg is om op eigen benen te staan. Als de geldkraan te vroeg wordt dichtgedraaid dan kan het economisch herstel in de kiem worden gesmoord. Als de geldkraan te lang open blijft staan zal dit leiden tot inflatie en zeepbellen. Voor Japan is er in tegenstelling tot bijvoorbeeld India en China nog lang geen inflatiegevaar. De centrale bank van Japan liet deze week weten dat de deflatie nog zeker tot en met 2011 zal aanhouden. Als die situatie zich voordoet en andere landen, zoals de VS en China, in de nabije toekomst wel renteverhogingen doorvoeren dan kan dat tot gevolg hebben dat de yen weer zal verzwakken en dat kan de Japanse exporteurs de wind in de rug geven.

Vrijdag stegen de koersen voor het eerst in vier dagen tijd in Japan. Ten eerste was het sentiment natuurlijk positief, na het beter dan verwachte economische groeicijfer vanuit de VS, maar in Japan zelf was er een positieve verassing ten aanzien van de werkgelegenheid. De werkloosheid kwam uit op 5,3% en dat is een afname ten opzichte van het cijfer van vorige maand, terwijl economen een toename naar 5,6% hadden verwacht. Daarnaast verhoogde Mitsubishi Corp haar winstverwachting en rapporteerde farmaceut Takeda ook beter dan verwacht. Na het sluiten van de beurs kwam Sony nog met positief nieuws in de zin dat het minder verlies verwacht dan aanvankelijk gedacht. Negatief bedrijfsnieuws kwam deze week van Nintendo. Het bedrijf verkoopt minder Wii consoles, waardoor de winstverwachting met 23% wordt teruggeschroefd voor dit jaar. Canon stond ook onder druk deze week. De grootste producent ter wereld van camera’s rapporteerde voor het zevende kwartaal op rij een verlies, mede als gevolg van de sterke yen.

Tot slot was het deze week opvallend dat de Topix het beter deed dan de Nikkei index, terwijl in de voorgaande periode de Nikkei het veel beter deed. Dat komt omdat de Nikkei een prijsgewogen index is. Dat betekent dat aandelen met een hoge koers zwaarder wegen in de Nikkei-index. Een van de aandelen met een hoge koers is Fast Retailing met een koers van 15120 yen. Het aandeel is in een maand tijd met 30% gestegen en moest deze week een stap terug doen. De Topix index is gewogen naar marktkapitalisatie en daarin wegen de banken zwaarder. De Japanse banken hebben vorige maand een daling laten zien van 16%, maar deden het deze week relatief goed.

Binnen de portefeuille is deze week onze callspread op Sumitomo met winst geëxpireerd. Daarvoor in de plaats hebben wij een callspread gekocht op de grootste bank in Japan, MUFJ. Het aandeel steeg deze week 7,6%, maar staat over heel 2009 nog steeds 10% in de min.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.