Japanse export in de lift

Japan heeft in april voor de 13e maand op rij een handelsoverschot laten zien. Zowel de export als de import overstegen de verwachtingen. De export steeg met 40,4% ten opzichte van een jaar eerder en import met 24,2%. Slechts 12% van de Japanse export gaat naar de Europese Unie.

De Japanse Centrale Bank (BOJ) heeft deze week de economische verwachtingen verhoogd en verwacht dat de Europese schuldproblematiek maar een beperkt effect zal hebben op de Japanse groei. De goede exportcijfers laten zien dat de wereldhandel nog steeds aantrekt.

De vraag naar olie en LNG (Liquefied Natural Gas) zal daarom naar onze verwachting op peil blijven. Reden genoeg om deze week op een koers van 566.100 yen met een call spread in het Japanse oliebedrijf Inpex te stappen. Het bedrijf heeft een koers/winst-verhouding van 10,9, noteert onder boekwaarde en had op moment van aankoop een RSI van 20. Daarnaast hebben 3 brokers deze week het koersdoel voor het aandeel verhoogd.

Markten & Rendement

De Nikkei index daalde deze week met 0,22%. De bredere Topix daalde met 0,13%.
De yen steeg 0,47%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,34% steeg.
De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,49 naar 1,50 euro (0,67%).

Markten & Rendement

De Nikkei index daalde deze week met 0,22%. De bredere Topix daalde met 0,13%.
De yen steeg 0,47%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,34% steeg.
De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,49 naar 1,50 euro (0,67%).

Toenemend tekort arbeidskrachten China

Apple kwam afgelopen weken in het nieuws doordat bij het Chinese bedrijf dat iPhones assembleert, Hon Hai Group, meerdere werknemers zelfmoord hadden gepleegd door de enorme werkdruk. In reactie op de commotie die daarop ontstond zei het bedrijf van plan te zijn de lonen met 20% te verhogen. Honda Motor (niet in portefeuille) heeft de productie in alle vier de autofabrieken die het heeft in China deze week moeten stilleggen vanwege een staking. De 1850 werknemers eisen hogere lonen. De Chinese boeren die vanuit het binnenland van China naar de kuststreken trokken namen afgelopen jaren genoegen met schamele lonen en slechte werkomstandigheden. Echter steeds meer fabrieken openen hun deuren in het westen van het land en de boeren hoeven niet meer huis en haard te verlaten voor werk in het oosten.

Deskundigen van de International Labour Organization (ILO) zien een toenemend tekort aan arbeidskrachten in China ontstaan, waardoor werknemers meer kunnen gaan eisen. De productiefactor arbeid zal daarom duurder worden en bedrijven zullen gaan kijken op welke manieren ze arbeid kunnen vervangen door technologie. Japanse bedrijven zijn sterk in technologie en herbergen goede bedrijven die productieverhogende apparatuur kunnen leveren. Zo ook het bedrijf Fanuc. Het bedrijf is een belangrijke speler op de markt van productiemachines en is financieel solide met vrijwel geen schuld. Door eerder deze maand middels een call spread op een koers van 9433 yen in te stappen denken we van de hierboven genoemde transitie in China te kunnen profiteren.

Mitsui O.S.K. breidt vloot uit

Maritiem transporteur Mitsui O.S.K. maakte bekend zijn capesize-vloot met 36% uit te breiden over de aankomende 5 jaar. Uit China is er veel vraag naar staal voor treinen, wegen en bruggen. Mitsui O.S.K. zal de capesize-vloot van 110 naar 150 schepen uitbreiden. Onder de uitbreiding vallen nieuwe ijzererts- en kolenschepen, die tegemoet moeten komen aan de Chinese vraag naar transport van ijzererts vanuit Australië en Brazilië. In de grafiek hieronder ziet u de Chinese import van ijzererts in miljoenen tonnen. In onze portefeuille zou ook Nippon Yusen, de twee-na-grootste rederij ter wereld, van de Chinese vraag naar zeetransport moeten kunnen profiteren. Nippon Yusen verwacht dit fiscale jaar een winst te behalen van 35 miljard yen .

china_import_iron-ore.gif
china_import_iron-ore.gif

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.