Japanse beurs zet opmars door

Ex-premier Junichiro Koizumi heeft onthuld dat hij de stem zal inspreken van Ultraman King, een uiterst populaire superheld die het opneemt tegen monsters en aliens. Koizumi heeft op aanraden van zijn zoon Shinjiro de rol geaccepteerd in de nieuwe film die rond december uitkomt in Japan. Zijn zoon was vroeger namelijk liefhebber van Ultraman.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 2,41%. De bredere Topix won 0,35%.
  • De yen steeg daalde 2,79%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,44% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,38 naar 1,41 euro (+2,17%).

De Japanners beleefden een aardige beursweek met een stijging van 2,41% voor de Nikkei index. Vanuit het oogpunt van Europese beleggers was het iets minder leuk, want door de daling van de yen kwam het eurorendement van de Nikkei op weekbasis uit op een daling van 0,58%.

Het was een verkorte handelsweek, want op maandag was de beurs gesloten in verband met Taiiku no hi (nationale sportdag). Ingesteld in 1966 als een soort herinnering aan de opening van de Olympische Spelen in Tokyo in 1964.

Het sentiment was deze week overwegend positief als gevolg van goede bedrijfsresultaten in de VS en de daling van de yen, dat exporteurs de wind in de rug geeft. Verder steeg het Japanse consumentenvertrouwen naar het hoogste punt in 23 maanden en de centrale bank van Japan schreef in haar maandelijkse rapport dat ze de economie verder zien aantrekken. De rente werd ongemoeid op 0,1% gelaten en er werden geen uitlatingen gedaan over het beëindigen van de noodkrediet- voorzieningen die zijn ingesteld als gevolg van de kredietcrisis.

Op sectorniveau stonden de banken weer onder druk. De Topix bankensector daalde op weekbasis met 4,6%. De centrale bank van Japan maakte bekend dat de groei in de kredietverleningen door Japanse banken voor de negende maand op rij is gedaald. Verder waren er zorgen over de toename van oninbare leningen. Een voorbeeld hiervan zijn de leningen die zijn verstrekt aan Japan Airlines (JAL). De luchtvaartmaatschappij verkeert in grote problemen en de aandelen zijn de afgelopen maand met 40% gedaald, nadat de nieuwe regering een herstructureringsplan afkeurde.

De staalsector daarentegen had de wind mee met een stijging van 4,7%. Staalaandelen waren in trek, nadat de World Steel Association zei dat de staalmarkt de bodem had gezien. Dinsdag gaf Goldman Sachs een upgrade voor de sector en plaatste staalproducent JFE op hun ‘conviction buy list’.

Binnen de portefeuille hebben wij dinsdag een callspread gekocht op Nippon Steel, de grootste staalmaker van Japan. Een dag later werd Nippon Steel getrakteerd op een upgrade van de HSBC en op donderdag verhoogde de Zuid Koreaanse rivaal Posco haar winstverwachting.

Tot slot was er nog opmerkelijk nieuws over ex-premier Junichiro Koizumi. Deze heeft onthuld dat hij de stem zal inspreken van Ultraman King, een uiterst populaire superheld die het opneemt tegen monsters en aliens. Koizumi heeft op aanraden van zijn zoon Shinjiro de rol geaccepteerd in de nieuwe film die rond december uitkomt in Japan. Zijn zoon was vroeger namelijk liefhebber van Ultraman.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.