Japanse beurs zakt fors

Japanner heeft een zakdoekje nodig, nadat bekend werd dat het gemiddelde loon in Japan met 3,1% (YoY) is gezakt in augustus naar 273.360 yen (2098 euro). Het is de vijftiende maand op rij dat de lonen dalen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 5,2%. De bredere Topix verloor ook 5,2%.
  • De yen steeg steeg 1,15%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 4,05% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,44 naar 1,30 euro (-9,7%).

De Japanse beurs stond deze week onder druk, zowel de Nikkei- en Topix-index incasseerden een verlies 5,2%. Daarmee kwam de Nikkei voor het eerst sinds 2 maanden weer onder de 10.000 punten grens. In het bericht van vorige week gaven we al aan dat een correctie voor de Japanse beurs in de lucht hing en dat we 5% van onze portefeuille hadden verkocht. We kunnen weer goedkoper instappen, maar wachten liever nog even af.

Deze week werd het kwartaalrapport (Tankan) van de centrale bank van Japan (BoJ) gepubliceerd. Hieruit bleek dat grote ondernemingen van plan zijn om dit jaar 10,8% minder te gaan investeren en dit was slechter dan verwacht. Het is voor het eerst in 26 jaar dat de plannen voor nieuwe investeringen op zo’n laag pitje staan. Volgens de Tankan zullen de grote bedrijven dit fiscale jaar gemiddeld 22% winstdaling laten zien.

Normaal gesproken gaat een economisch herstel gepaard met het aantrekken van investeringen en consumentenbestedingen. Echter zolang er onzekerheid heerst over het aantrekken van de export zullen bedrijven hun investeringen uitstellen. De stijging van de yen van 8% ten opzichte van de dollar in de afgelopen drie maanden maakt bovendien de Japanse producten duurder in het buitenland. De consumenten zijn ook geen aanjagers van de economie. De lonen zijn 15 maanden achtereen gedaald en de detailhandelsverkopen blijken in augustus met 1,8% te zijn gedaald op jaarbasis en dat was de twaalfde daling op rij. Toch was er vrijdag een lichtpuntje De werkloosheid is onverwacht gedaald van 5,7% naar 5,5% en de bestedingen van huishoudens stegen in augustus met 2,6%, de grootste stijging in 19 maanden.

De Japanse minister van financiële dienstverlening, Shizuka Kamei, heef gezegd dat bedrijven uit de financiële sector hun balansen moeten versterken. Vorige week kwam het effectenhuis Nomura Securities al met een aankondiging dat het 800 miljoen nieuwe aandelen gaat uitgeven, de grootste emissie in haar bestaan en reeds de tweede van dit jaar. Volgens minister Kamei een logische stap. Nomura heeft sinds de aankondiging 22% verloren. Onze positie in Nomura hebben we op 23 juni reeds verkocht. De koersen van Japanse banken staan nu ook onder druk uit angst voor nieuwe emissies. Op basis van het Tier 1 kapitaalratio kunnen Japanse banken minder risico’s dragen dan banken in andere landen. Daarnaast is de nieuwe regering van plan om kleine bedrijven de mogelijkheid te geven om de afbetaling op hun bankleningen drie jaar uit te stellen. Eerder hadden wij onze weging in banken al teruggeschroefd, maar we zijn begin deze week helemaal uitgestapt .

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.