Goede week voor Japanse beurs

Het Italiaanse modehuis Versace zal voor het eind van het jaar zijn laatste winkel in Japan sluiten. Sinds juli zijn al drie eigen winkels van het merk dicht gegaan. Oorzaak is de fors gedaalde consumentenbestedingen in het land.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 2,92%. De bredere Topix won ook 2,65%.
  • De yen steeg daalde 0,49%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,16% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,30 naar 1,38 euro (+6,2%).

De Japanse beurs heeft een goede week achter de rug met een stijging van 2,92% voor de Nikkei 225 index. Na een lichte daling op maandag, stegen Japanse aandelen vier dagen achtereen. Het positieve sentiment werd gesteund door stijgende prijzen van commodities, wat als indicatie voor een aantrekkende economie wordt gezien. Woensdag werd het jongste cijfer van de Coincident index gepubliceerd, een samenstelling van 11 macro-economische indicatoren, waaronder productie en detailhandelsverkopen. Deze index steeg in augustus naar 91,4 en dat was iets beter dan verwacht en tevens de hoogste gemeten waarde sinds vorig jaar november. Een dag later werd bekend dat het aantal faillissementen de sterkste daling in 4 jaar laat zien. In september gingen er 18% minder bedrijven op de fles ten opzichte van een jaar eerder.

Op sectorniveau zaten de scheepvaartbedrijven in de lift. De Maritieme Transportsector steeg op weekbasis met bijna 10%, nadat de Baltic Dy index (maatstaf voor vrachttarieven) steeg en Merrill Lynch de sector een upgrade gaf. Het grootste bedrijf uit de sector, Mitsui OSK, hebben wij in portefeuille en is tevens onze grootste positie met een weging van 5,71%. Het aandeel steeg deze week 9,86%.

Twee weken geleden schreven we dat we 5% van de portefeuille hadden verkocht ten gunste van het kassaldo. Afgelopen maandag zijn we voor dit bedrag weer ingestapt. Dit kon op een lager niveau, aangezien de Nikkei index in deze periode met 8,25% corrigeerde.

Qua bedrijfsnieuws sprong Tokyo Electron deze week in het oog. De tweede grootste producent ter wereld van machines voor de productie van semiconducteurs en flat panel displays liet weten dat de orders voor deze machines bijna zijn verdubbeld in het afgelopen kwartaal, naar een waarde van 97 miljard yen (1,1 miljard dollar). We hebben een positie in Tokyo Electron middels een mandje van technologie-aandelen waar het bedrijf deel van uitmaakt.

Sony deed deze week minder positieve uitlatingen. Vicevoorzitter Ryoji Chubachi zei last te hebben van de sterke yen ten opzichte van bijvoorbeeld de Koreaanse won. Daardoor kan Samsung (Korea) haar TV’s afprijzen met $100 zonder marge te verliezen ten opzichte van TV’s van Sony. Tot slot gooit Versace de handdoek in de ring in Japan. Het Italiaanse modehuis zal voor het eind van het jaar zijn laatste winkel in sluiten. Sinds juli zijn al drie eigen winkels van het merk dicht gegaan. Oorzaak is de fors gedaalde consumentenbestedingen in Japan.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.