Goed instapmoment Japan

Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om gegevens te verzenden via de armen van proefpersonen. De onderzoekers van Korea University legden een dataverbinding van 10 megabit per seconde tussen twee elektroden die dertig centimeter uit elkaar waren bevestigd op de armen van proefpersonen. De ‘huidverbinding’ verbruikte volgens de wetenschappers minder stroom dan een Bluetooth-verbinding.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 0,68%. De bredere Topix steeg met 1,34%.
  • De yen steeg 1,13%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,52%steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,63 naar 1,68 euro (3,07%).

BoJ verleid tot kwantitatieve verruiming

Het aantal nieuwswaardigheden deze week is wat minder dan normaal. Het belangrijkste nieuwsitem is misschien wel dat de Japanse centrale bank (BoJ) overgaat tot kwantitatieve verruiming. De BoJ verdubbelt de grootte van het liquiditeitsprogramma, door de drie-maands leenfaciliteiten te verruimen naar 20 biljoen yen. Afgelopen maanden heeft de Japanse politiek de BoJ meermaals tot actie gemaand om deflatie te bestrijden. De maatregel werd daarom positief ontvangen door de politiek. De maatregel zal echter weinig effect op de macro-economie sorteren. Het is de vraag of door de extra verstrekte liquiditeit aan banken de liquiditeit in de economie toeneemt, aangezien het nog niet hoeft te betekenen dat de banken daadwerkelijk dat geld gaan uitlenen. Het vorige verruimingsprogramma heeft weinig zoden aan de dijk gezet; de hoeveelheid leningen verstrekt door banken is voor drie maanden op rij gedaald. De BoJ heeft de eendags-rente, dat op 0,1% staat, ongemoeid gelaten.

Panasonic verwacht vanaf 2012 van Sanyo te profiteren

Panasonic, welke wij in de portefeuille hebben, verwacht vanaf boekjaar 2012 door de aankoop van batterijmaker Sanyo de jaarlijkse winst met meer dan 80 miljard yen te vergroten. In december vorig jaar betaalde Panasonic 403,8 miljard yen voor een 50,2% aandeel in Sanyo. Sanyo, dat zonnebatterijen maakt, profiteert van een sterke aanwezigheid in Vietnam en hechte banden met Wal-Mart.

Kleine correctie mogelijk, goed instapmoment

Verder hebben we in onze portefeuille deze week wat turbo’s op de Nikkei verkocht. Een kleine correctie op korte termijn achten wij mogelijk en dat zou weer een goed instapmoment kunnen zijn. Zo staat de 25-daags Toraku index weer op een hoog niveau; een technische indicator waarnaar in de Japanse markt gekeken wordt. Op de middellange termijn zijn we nog steeds positief en hebben broker Nomura in de picture. In de vijf bearmarketrallies van de afgelopen 20 jaar zat de Securities sector iedere keer tussen de grootste stijgers.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.