Nieuwe daling op handen?

In mijn meest recente column sprak ik de verwachting uit dat we rekening moesten houden met een herstel. Voor de S&P 500 ging ik uit van een stijging tot het gebied 1200-1260 en voor de AEX een herstel tot 302-320. De S&P 500 heeft zich wat dat betreft keurig gedragen en heeft een herstel laten zien tot 1230. De AEX heeft meer moeite om te herstellen, deze index is blijven steken bij 294. Gaan we nu een volgende dalingsfase in of is er nog hoop op meer herstel.

Hoop nog niet vervlogen

De aandelen laten wilde bewegingen zien, de onrust is nog groot en bij wat negatief nieuws duiken de koersen weer omlaag. Signalen dat er van een duurzame bodem nog geen sprake is.  In mijn preferente scenario is dat ook zeker nog niet het geval. Je moet wel de ontwikkelingen volgen en uit zien naar signalen die op een bodem kunnen duiden zoals we dat in de Duitse DAX kunnen zien maar zolang de hoofdtrend nog dalend is, dienen we deze te respecteren.  Het kopen van aandelen is dus op dit moment nog steeds erg speculatief, ook in opkomende markten zoals de BRIC landen.

De DAX

De DAX is zwak, maar is wel aangekomen in een gebied waar je minimaal een herstel zou mogen verwachten. Qua verhoudingen, ik zal u daar niet mee vermoeien, zou er zelfs sprake kunnen zijn van een  volledige correctie.  De DAX heeft namelijk 61,8% van de stijging 2009-2011 ingeleverd en dat is in normale situaties voldoende om weer een nieuwe stijging in te zetten.  Op basis van de DAX zou er dus een bodem kunnen staan.

TA DAX 11 september 2011
TA DAX 11 september 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

De AEX

Maar helaas, er zijn nog meer aandelen indices  en die spreken een andere taal. Ik moet toegeven dat onze AEX, voor lange termijn analyses, een waardeloze index is. De mutaties in de samenstelling zijn gigantisch. Voor de korte termijn zijn er echter wel aanknopingspunten. Het beeld was slecht en dat is het nog steeds. Ik kan hier op geen enkele wijze positieve aanknopingspunten vinden die duiden op een bodem, sterker als het de komende dagen tegen zit dan is het zeer waarschijnlijk dat een nieuwe daling van start is gegaan.

Wat is er aan de hand? In mijn  beleving was er een reactie over de daling te verwachten tot het gebied 302-320. We hebben tot op dit moment een herstel gezien tot 294. Dit herstel ziet er uit als een consolidatie  in de vorm van een driehoek of vlag. Indien de komende dagen zich een stijging ontwikkeld tot ongeveer 294 en vervolgens weer een daling aandient dan kan dit consolidatie patroon klaar zijn. Een volgende daling is in dat geval te verwachten. Omdat dergelijke patronen ook wel eens als een half mast patroon worden aangeduid zou er zich een daling tot onder het 200 punten niveau kunnen ontwikkelen. Oeps.

TA AEX 11 september 2011
TA AEX 11 september 2011

De S&P 500

Hoewel de AEX geen leidende index is binnen mijn analyses en om die reden de verwachtingen met een korrel zout genomen dienen te worden, kijken we naar de in mijn ogen belangrijkste index, de S&P 500. Ook hier word ik niet vrolijk van. Een daling, vervolgens een herstel tot 1230 en nu al weer een zwakke vertoning.  Dit gedrag kan duiden op de start van golf 3. Meestal de meest heftigste beweging. Indien dit juist is dan moeten we de komende weken weer rekening houden met een sterke daling en weer koppen in de krant die het hebben over een bloedbad op de beurzen. Niet uit te sluiten is dat er eerst nog een keer een stijging inzit tot ongeveer 1230 maar dat is lastig aan te geven. Belangrijk is dat de trend dalend is en dat we aan de vooravond van een scherpe daling staan.

TA S&P 500  11 september 2011
TA S&P 500 11 september 2011

Conclusie

De kans is erg groot dat we de komende weken een volgende fase van daling inzetten . Na een consolidatie/ herstel, kan de volgende dalingspoot zich nu ontwikkelen. Op basis van de Duitse DAX zijn er een paar lichtpuntjes te ontdekken maar de punten vallen in het niet als we naar de S&P 500 kijken. Ook de AEX laat een patroon zien die gelijke gedachten oproept als die bij de S&P zichtbaar zijn. Hoewel de komende dagen een stijging mogelijk is, AEX 294 en S&P 1230 acht ik het risico op dit moment te groot om hierop in te spelen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Nieuwe daling op handen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.